The War on Drugs – Lost in The Dream: bijzonder persoonlijk

door Lindsey De Laet

‘Lost in The Dream’, het derde album van The War on Drugs, wordt in gang getrokken door het negen minuten durende ‘Unter the Pressure’. Dat is gewaagd, wat jammer genoeg niet altijd gelijk staat aan geslaagd. We krijgen het gevoel dat de outro wat uitgemolken wordt. En dit gevoel van slome langdradigheid zal ons meermaals bekruipen op deze plaat.

The War on Drugs maakt het soort muziek waar onze ouders wel eens naar geluisterd zouden hebben, op voorwaarde dat ze opgroeiden in de late jaren 80 en toch een beetje hip waren. Soms vergeten we dat we eigenlijk naar Adam Granduciel aan het luisteren zijn en niet naar een jonge Bob Dylan die zich aan het droompopgenre waagt.

‘Lost in the Dream’ is uiteindelijk een zeer persoonlijk album geworden, niet zo verbazend als je weet dat de relatie van de zanger net op de klippen liep toen hij begon met schrijven. Die persoonlijke touch merk je vooral in zijn lyrics. Waren die op voorgangers ‘Slave Ambient’ en ‘Wagonwheel Blues’ nog redelijk metaforisch, dan zijn ze hier straight to the point en bovenal heel eerlijk.

Maar laat je niet misleiden door deze achtergrondinformatie en door de misschien wat donkere songtitels (‘Suffering’, ‘Disappearing’, ‘Burning’). Granduciel verliest zichzelf nooit helemaal in het duistere, zo leent ‘Red Eyes’ er zich bijvoorbeeld toe om triomfantelijk dansend in het rond te springen. Geloof ons, we hebben de proef op de som genomen. Als een nummer toch dreigt weg te drijven in een met mineurakkoorden gevoede depressie, zoals ‘An Ocean Between the Waves’, lost de frontman dit op door het tempo stevig op te voeren.

We geven toe, in het begin vonden we dit nogal een saai album dat nergens heen leek te gaan. Niet onaardig om aan te horen, maar met gebrek aan enige wow-factor. En toen onthulde elke luisterbeurt meer nuances, meer lagen, meer diepgang. We leerden elke song beter kennen, zodat die evolueerden van gewone kennissen naar echte vrienden. Geef deze plaat dus zeker de tijd om zich langzaam en ietwat verlegen aan je bloot te geven.

The War on Drugs live zien kan binnenkort in Utrecht (Le Guess Who?, 24.05, info en tickets) en Brussel (Botanique, 25.05, info en tickets).

Website The War on Drugs

Verdeeld door Konkurrent