This Is The Kit schept herfstige indiefolk op ‘Off off on’

door Jonas Vandenabeele

This Is The Kit is het project van Britse Parisienne Kate Stables. Recent tourde ze mee met The National als een van de stemmen vanop ‘I am easy to find’ (ze stond aan de zijde van Matt Berninger op de tweede Pukkelpop-show in 2019). Zelf zegt ze dat touren met The National bevrijdend was voor haar eigen songschrijven. Stables is ondertussen met This Is The Kit aan haar vijfde plaat toe. De samenstelling van de band rond de frontvrouw wijzigt soms van duo naar kwintet en terug.

Haar vrolijk springerige stem groet ons op ‘Found out’. Verschillende gitaarpartijen en zanglijnen worden verweven tot meeslepende indiefolk. ‘Started again’ is melancholischer en kent een mooie meanderende songstructuur waarin elektrische gitaar de ruggengraat vormt in tandem met Stables’ stem.

Gelaagd gitaargetokkel is alomtegenwoordig op ‘Off off on’. ‘This is what you did’ is exemplarisch. Stables pulkt enthousiast aan haar banjo en de drums maken het moeilijk om te blijven stilzitten. Een overstuurde gitaar zorgt voor een extra laag, samen met backing vocals en hier en daar wat toetsenwerk. De frivole blaassolo voor de outro is de kers op de taart. Het is This Is The Kit op haar best, meeslepende indiefolk als een toverbal die zich laag voor laag prijsgeeft.

This Is The Kit speelt met het tempo van de nummers om zo zorgvuldig een zachte sfeer te creëren. Zo gaat het tempo naar beneden in op ‘Slider’, dat zoetjes binnenglijdt met zweverige gitaar, blazers, en een trage eenvoudige drumlijn. De blaasinstrumenten zorgen ook hier voor een speelse toets terwijl Stables er even genoeg van heeft: “Not today / call it off, everything / not today.” ‘Coming to get you nowhere’ klinkt dan terug een stukje opgewekter en etaleert op elegante wijze het stembereik van Stables. Je hoeft je over niks zorgen te maken want ze komen je halen, ook nergens vinden ze je. Wie ‘ze’ zijn blijft in het ongewisse, We zullen wel zien zeker?

Op het titelnummer krijgen we even ademhalingsaanwijzingen van de zangeres. Aan aan uit wordt een bijna meditatief mantra. De zon gaat op en gaat onder. Dingen komen en dingen gaan. Het is muzikale mindfulness met banjo, bas en Kate. Dat ze ook met een spaarzame bezetting kan beroeren en ontroeren horen we op ‘Shinbone soap’ waar alles in het teken staat van het heldere stemgeluid van Stables.

This Is The Kit wijkt bijster weinig af van het gekende recept van gelaagde indiefolk met veel snaarinstrumenten en een niet al te ingewikkelde ritmesectie. Dat alles wordt gecreëerd en gedragen door de unieke stem van Kate Stables. ‘Off off on’ mist wat variatie, maar wie fan is zal daar weinig om malen, en wie voor het eerst kennismaakt met This Is The Kit vindt ongetwijfeld een pareltje op ‘Off off on’ die een gevoelige snaar raakt.