Thundercat neemt je mee op een fantastisch avondje stappen met ‘Drunk’

door Frederik Jacobs

Stephen Brumer aka Thundercat maakte de voorbije jaren furore dankzij samenwerkingen met onder meer Flying Lotus, Kamasi Washington en Kendrick Lamar. Volgens insiders had hij zelfs een groot aandeel in de sound van ‘To pimp a butterfly’. Dat zijn derde soloalbum ‘Drunk’ barst van de electronica, funk en jazz hoeft dus geen verrassing te zijn. Zijn zelf aangemeten vrijheid laat de multi-instrumentalist toe om zijn eigen goesting te doen. Op deze nieuwste worp toont hij meer dan ooit van alle markten thuis te zijn en schept hij de ideale soundtrack voor een bezopen avondje stappen.

‘Drunk’ lijkt bij momenten wel een luisterspel. Tijdens opener ‘Rabbot ho’ staat de tweeëndertigjarige Californiër zich voor de spiegel gereed te maken, en tijdens het tandenpoetsen en haren kammen mijmert hij over wat de rest van de nacht zou kunnen brengen. ‘Captain stupido’ trapt vervolgens de deur naar de avond – en de rest van het album – op enthousiaste wijze open. Jazzgitaren, funky baslijnen en catchy synths brengen je in vervoering, en even later schakelt het hyperactieve ‘Uh uh’ nog een versnelling hoger. Wanneer Thundercat op de ‘Bus in these streets’ zit, overvalt een uitgelaten en hoopvolle sixties-sfeer hem. Aangekomen in een knusse loungebar met zijn vrienden trakteert hij al lachend een fan op een mojito tijdens het geweldige ‘A fan’s mail’ en het zwoele ‘Lava lamp’.

Enkele uurtjes later hebben Thundercat en de zijnen het wel gezien in de loungebar en trekken ze onder invloed van verschillende verdovende middelen naar een volgende drankaangelegenheid. Als ware koningen van de wereld betreden ze op de discotonen van ‘Day & night’ flamboyant een discotheek vol glitterballen. Door de flikkerende lichten en bezoedelde geest lijkt gladde single ‘Show you the way’ wel in slow motion voorbij te kabbelen. Erg onverwacht komt Stephen op terugweg van de wc zijn maatje Kendrick tegen tijdens ‘Walk on by’. Samen doen ze op amicale wijze een zwoel dansje op de eightiesbeats.

De verdovende middelen blijken echter stilaan uit te werken, dus wordt er beslist om een nieuw – nog kleurrijker – pilletje te slikken. Brumer wordt er echter paranoia van en komt tijdens ‘Tokyo’ terecht in een angstpsychose gehuld in neonverlichting. Met het hart bonzend in de keel spurt hij door de straten van Los Angeles weg van ingebeelde boze ninja’s. Gelukkig staat er op het einde van de straat een bescheiden ruimteraket genaamd ‘Jameels space ride’ hem op te wachten waarmee hij kan ontkomen. Duizenden kilometers boven de aarde moet hij het met zijn lasergeweren opnemen tegen aliens, waar hij uiteraard als winnaar uit de bus komt.

Het heerlijk funky ‘Friend zone’ is een slag in het gezicht die naar de werkelijkheid doet terugkeren. Een beetje onwennig voegt Brumer zich weer bij zijn vrienden op ‘Where I’m going’, een song die Aphex Twin-beats combineert met ingetogen Radiohead-gitaren. Whiz Khalifa probeert hem nog een slaapverwekkend drankje aan te smeren (‘Drink dat’), maar onze held besluit naar huis te trekken. In de taxi vallen zijn ogen toe, en met gemengde gevoelens over de zonet afgelopen avond droomt hij weg op de strijkers van ‘Inferno’. Om ‘3AM’ komt Stephen aan op zijn appartement, waar hij de slaap niet kan vatten. Een laatste joint tijdens ‘Drunk’ doet hem in psychedelische Mac Demarco-sferen terechtkomen. Een streepje Pharell Williams in ‘The turn down’ zou hem happy moeten maken, maar dat gebeurt niet. ‘DUI’ doet ten slotte de avond – en het album – eindigen op dezelfde melancholische tonen als waarmee het allemaal begon. Een leeg gevoel wordt eindelijk opgevuld door slaap.

In de roes van het album zou je bijna vergeten letten op de details. Thundercat toont zich een hypergetalenteerde multi-instrumentalist die bovendien ook erg sterke songs kan schrijven en een breed assortiment aan sferen weet te creëren. ‘Drunk’ bevat 23 nummers en daar zit geen enkele stinker tussen. Alles past erg mooi in elkaar en vormt een verhalend conceptalbum dat even consistent als divers is. Na zijn medewerking aan ‘To pimp a butterfly’ en ‘The Epic’ heeft Thundercat nu zelf een album gemaakt dat in dat rijtje van hedendaagse meesterwerken thuishoort.

Thundercat staat zondag 9 april in de AB tijdens BRDCST (info & tickets).