Tindersticks – The Something Rain: Herinnering aan overleden metgezellen

door Wouter Jaques

Sinds Tindersticks in de jaren ‘90 enkele klassiekers voortbrachten, ging het amper bergafwaarts met frontman Stuart Staples’ creativiteit. De bariton acteert nog steeds als een der beste zielspoëten. Het negende studioalbum ‘The Something Rain’ moet herinneringen doen opborrelen van overleden metgezellen. Onder hen Lhasa de Sela, de zangeres die Staples meermaals met extra vonken flankeerde. Opvallend is de opnieuw uitgebreide bezetting en het gamma aan doordachte songs vol minutieus uitgewerkte ideeën, dat ons veel tijd kostte om te analyseren.

Opener ‘Chocolate’ is een luisterverhaal geschreven door toetsenist David Boulter. Het gaat over een man die in de kroeg versierd wordt door een vrouw, met een twist aan het einde. De droge humor bewijst het goede gevoel binnen de band – wat ooit wel eens anders is geweest. ‘Chocolate’ doet de spanning voor de rest van de plaat opbouwen, maar verliest zijn kracht bij de volgende luisterbeurten.

Met zijn uitgedroogde baritonstem sleurt Staples met songs als ‘This Fire of Autumn’. Het opgejutte ritme krijgt een angstvlaag om zich heen dankzij Gina Fosters vocalen, al mist het trillingen die kippenvel doen ontstaan. De klank van klarinet brengt extra warmte en werkt als olie op onze vurige nervositeit. ‘Medicine’ is zo’n ballade waarvan de donkere krachten niet beter kunnen doordringen. Tindersticks wekt daar een zwoele sound op die voortkabbelt op strijkers en een troosteloze stem.

‘Frozen’ straalt klasse uit. De kracht van de song wordt uit de sax geblazen. Het lome jazzy jasje wordt virtuoos verscheurd, zelfs met reeksen dissonanten. Tindersticks’ gewaagdheid en jeugdige drang tot experiment zijn nog lang niet uitgeput. Zo wagen ze zich ook aan het gebruik van de cristal baschet, een percussie-instrument op glazen cilinders.

Tindersticks’ vuur is nog lang niet geblust en weigert te teren op oude successen. Meer nog: ‘The Something Rain’ is één van hun beste releases, een ware ontdekkingstocht waarvoor je popelt er al je vrije tijd aan op te offeren.

Tindersticks live zien kan binnenkort in Luxemburg (Rockhal, 04.03, info & tickets), Brugge (Concertgebouw via Cactus, 06.03, info & tickets) en Amsterdam (Melkweg, 11.03, info & tickets).

Tindersticks website

Album verdeeld door V2