Tom Misch & Yussef Dayes zetten een gezamenlijke stap uit de comfortzone op ‘What kinda music’

door Guillaume De Grieve

Tom Misch heeft zijn ideale speelmaatje gevonden in drummer Yussef Dayes, helft van het jazz-funkduo Yussef Kamaal. De experimentele jazz van Dayes en de funky catchiness van Misch staan ver uit elkaar maar schudden elkaar hier stevig de hand. ‘What kinda music’ is het resultaat van een jarenlange samenwerking en komt uit op het legendarische jazzlabel Blue Note. Wat begon als een jamsessie in de lagere school groeit vijftien jaar later uit tot een prestigieus project.

Onze verwachtingen en nieuwsgierigheid hoe deze formule zou klinken worden door het titelnummer grondig door elkaar geschud. De prefab of zelfgeknutselde beats op de soloalbums van Misch worden nu vervangen door wervelende drumpartijen en experimentele improvisaties van Dayes. De meeste nummers zijn ontgroeid uit jamsessies maar Misch’ gestroomlijnde productie maakt van de tracks vatbare gehelen. Het dromerige ‘Festival’ met haar nuchtere structuur bewijst dit perfect. Ook op het moody ‘Tidal wave’ is dat het geval. Toch blijft het livegevoel groot op nummers als het chaotische ‘Sensational’ en ‘Lift off’ met bassist Rocco Palladino.

De invloed van Dayes mag, net zoals het aanpassingsvermogen en veelzijdigheid van Misch,  niet onderschat worden. Toch blijft de vierentwintigjarige multi-instrumentalist steeds herkenbaar: het funky gitaarspel op ‘I did it for you’ is honderd procent Misch, al zijn de hoge vocals moeilijker vast te pinnen. Ook de solo op ‘Last 100’ of de improvisatie op het vogelvrije ‘Kyiv’ zijn kenmerkend voor Tom Misch. “I’m a big mango fan, I love mangos” horen we in een conversatie op ‘Julie mango’. Uiteindelijk is dit het enigste wat ons tekstueel bijblijft van ‘What kinda music’ en dat is niet erg. Muzikaal staat deze plaat er helemaal. Afsluiter ‘Storm before the calm’ laat de jonge saxofonist Kaidi Akinnibi nog even het podium opkomen en schitteren. Hij was eerder al te horen op Misch’ ep ‘5 day mischon’ uit 2017.

Londen blijkt nogmaals het New Orleans van generatie Z te zijn en heeft met dit duo een nieuwe blikvanger te pakken. Tom Misch en Yussef Dayes staan voor dit album voor het eerst op één en dezelfde lijn en hopen met ‘What kinda music’ meer mensen samen te brengen. Hoog tijd dus om oude banden terug aan te halen met ‘What kinda music’ als soundtrack voor de reünie.