Too Tangled – Stay Restless: telkens een stukje sterker

door Tiffany Devos

Zonnebril-en-leren-vestjes-gitaarintro, gierende viool en de stem van Eva die ons stilletjes verwelkomt; de derde release van Gents duo Roeland Vandemoortele en Eva Buytaert opent sterk, heel cool en intrigerend.

Voor ‘Stay Restless’ trok de band zich terug in de Courtyard Studios (waar ooit ook Radiohead vertoefde) in Oxford met de producer van hun tweede album Ian Davenport (Band Of Skulls, Supergrass). Zelfs al bleven ze bij dezelfde knopjesman, onze The Kills-radar hoeft haast niet meer af te gaan, terwijl hij bij de vorige release van het duo nog in overdrive ging. De sound van Too Tangled klinkt vandaag minder als hun invloeden en meer als henzelf.

Dat kunnen we alleen maar toejuichen. ‘Place of Gold’ is namelijk een heel erg leuke single die niet als iemand anders klinkt en waarbij het elektronische wat meer op de voorgrond treedt. ‘Bad Start’ weet dan weer welgemikt de kenmerkende violen van Eva een plaats te geven. Bovendien zit de samenzang nog steeds heel erg goed. Het samen blenden van hun stemmen kunnen we als topkwaliteit bestempelen. En het vuile, dat krijgen ze er bij Roeland en Eva ook niet uit. Al zitten er genoeg synths en kinderkoortjes (‘Firecracker’) in ‘Stay Restless’, de noisegitaren klinken goed door, en dat staat Too Tangled uitstekend.

Het duo klinkt met elke worp net dat tikkeltje sterker, en hopelijk zetten ze dat voort tot nadat ze dan eindelijk het Benelux publiek veroveren. Want dat hebben ze op onverklaarbare wijze nog niet gedaan. Als we dan toch moeten aanduiden waar het schoentje precies wringt, is het dat de band z’n best doet om catchy te zijn, maar dat de melodieën toch allemaal niet zo goed blijven hangen als je als luisteraar zou wensen.

Too Tangled live aan het werk zien kan binnenkort onder meer in Sint-Niklaas (De Casino, 11.4, info & tickets) en Maldegem (De Filosoof, 28.4, info & tickets).

Too Tangled Website

Album verdeeld door LC Music