Traumahelikopter – traumahelikopter: Schuimende garagerock waarvan je spontaan begint te stagediven

door Ziggy Adriaensens

Rammelende gitaren en ruige garagerock, het lijkt wel een plaag dezer dagen. Het is in dit genre dat Traumahelikopter moet geplaatst worden. Het drietal uit Groningen deed in Nederland een behoorlijke buzz ontstaan met hun mix van garage en punk. Met hun debuutalbum, dat begin deze week een officiële Belgische release kreeg, bewijzen ze dat dit niet meer dan terecht is. Zonder pretentie jagen de jongelui elf nummers op amper zevenentwintig minuten door je boxen.

Opener ‘Down In The City’ vat onmiddellijk het hele album samen: een simpel drumritme (deels uit noodzaak, de drummer bespeelt slechts een half drumstel), ruige en snelle gitaren en een zanger die bij momenten aan de bezieling van Jay Reatard doet denken. De single ‘Kids’ drijft op een enthousiast rock-’n-rollriedeltje, zo aanstekelijk dat je spontaan zin krijgt om naar buiten te lopen en set fire to the neighbourhoud in de praktijk om te zetten. De rest van het album gaat verder op dit elan en raast met dezelfde snelheid verder. ‘Dissapoint You’ is in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden een echt hoogtepunt, schuimende garagerock waarvan je spontaan begint te stagediven, al is het maar van je salontafel. Enkel ‘Wolf’ komt in de buurt van een rustpunt, met gitaren die aan het tragere werk van The Stooges doen denken en zowaar echt wolvengehuil op de achtergrond.

Toch is niet alles perfect. ‘Roomservice’ klinkt wel catchy maar valt als nummer uiteindelijk toch te licht uit. Het jonge drietal, dat enorm zelfzeker overkomt met dit debuut, moet toch nog op zoek naar een echte eigen smoel. Een uniek Traumahelikoptergeluid hebben ze voorlopig nog niet gevonden. Deze opmerkingen wegen niet op tegen de onweerstaanbare pretentieloze garagepunk die het gros van het album bevolkt. Traumahelikopter heeft een zeer fijne plaat uit en ook live zijn ze naar verluidt verschroeiend. De toekomst van de Nederlandse rock rammelt langs alle kanten en daar kan je enkel gelukkig mee zijn.

Traumahelikopter live zien kan binnenkort onder meer in Hilvarenbeek (Best Kept Secret, 21-23.06, info & tickets), Diksmuide (4AD, 01.07, info & tickets), Herk-de-Stad (Rock Herk, 12-13.07, info & tickets) en Breda (Breda Barst, 14-15.09, info & tickets). Check de tumblr van Traumahelikopter voor een hoop andere livedates.

Verdeeld door V2