Trentemøller – Remixed/Reworked: prima verzameling remixen

door Jort

Het is lastig om remix-compilaties objectief te beoordelen. Vaak missen dergelijke platen elke vorm van coherentie en heeft kwantiteit een hogere prioriteit dan kwaliteit. Ook Trentemøller waagt zich, als afsluiting van het succesvolle jaar 2011, aan een dergelijke verzamelaar. Op twee schijfjes staan bijna alle remixen die de Deen produceerde én herbewerkingen van zijn eigen werk: ‘Remixed/Reworked’.

Alle contra’s daargelaten, is ‘Remixed/Reworked’ een prima verzameling remixen én een goed overzicht van de producties die Trentemøller de afgelopen jaren maakte. Er zijn een hoop verrassende combinaties te vinden op de compilatie zoals de onstuimige remix van The Dø of I Blame Coco’s interpretatie van de single ‘… Even Though You’re With Another Girl’. De manier waarop Trentemøller spanning weet op te bouwen in zijn edits, bijvoorbeeld tijdens het kriebelende ‘The White Flash’, is subliem.

Omdat veel werk van Trentemøller meerdere malen op de plaat staat in net wat verschillende versies, zijn het vooral de nieuwe uitvoeringen die de Deen van andere artiesten maakte die de show stelen. De frivole klanken van Efterklang worden omgebouwd tot jagende beats en Franz Ferdinands hoekige pop wordt getransformeerd tot snoeihard clubmateriaal. Onze favoriet is echter de bombastische versie van Sleep Party Peoples ‘The Dwarf And The Horse’ die vol zit met piano-intermezzo’s en strijkers.

Helemaal ontsnappen aan de cliché’s van een remix-compilatie lukt Trentemøller niet op ‘Remixed/Reworked’. Toch levert de afwisseling van Trentemøllers eigen werk en zijn remixen voor andere acts een aangename variatie op. Tel daarbij op dat sommige producties het origineel weten te overtreffen en het mag duidelijk zijn dat ‘Remixed/Reworked’ zijn bestaansrecht bewezen heeft. Desalniettemin hopen we dat Trentemøller in 2012 weer een compleet nieuw plaatje uit de grond stampt.

Trentemøller website

Album verdeeld dor N.E.W.S