‘Tru’ van Ovlov: een comeback om te omarmen

door Guillaume De Grieve

Ovlov doet wellicht niet meteen een belletje rinkelen en heeft dus een kleine introductie nodig: deze vierkoppige band uit Connecticut, bestaat uit de broers Steve en Theo Hartlett, Morgan Luzzi en Michael Hammond Jr. Na meerdere opsplitsingen, enkele zijprojecten en een vijf jaar durende pauze zijn ze terug samengekomen voor hun tweede langspeler ‘Tru’. Amerikaanse slackerrock waarin sterke gitaarriffs en zangmelodieën elkaar in evenwicht houden? Dat is Ovlov.

Zanger, gitarist en songwriter Steve Hartlett begon maar liefst zeven jaar geleden aan het nieuwe materiaal te schrijven. Sommige zijn demo’s van de eerste langspeler ‘Am’ en andere zijn geschreven tijdens de break-up. Steve was in de afgelopen vijf jaar wel nog muzikaal actief met Stove en hield af en toe een song over voor Ovlov. Hij bepaalde welk nummer bij welke band paste omdat “Ovlov een zwaarder punkkarakter heeft. Het hangt af van de vibe van elk lied en hoe ik ze uiteindelijk wil laten klinken.” Die vibe (en Steves timbre) is vaak te vergelijken met de creatieve Belgische rockers BRNS.

Dankzij de overdrive op gitaren en reverb op drums weet Ovlov een knap geproducete klankmuur te creëren. Steves stem blijft soms wat op de achtergrond en staat in contrast met de harde sound van de overige bandleden. Enkel in ‘Short morgan’ komt hij wat agressiever uit de hoek. Ook de zangmelodieën zijn veel poppier dan je zou verwachten. De single ‘Spright’ klinkt daardoor als een al bekende indieklassieker à la Dinosaur Jr.

In eerste instantie zal het album wat monotoon klinken, maar achter dat gordijn van distortion schuilen rijke harmonieën, subtiele drumvariaties en uitgedokterde gitaarlijnen. Het is echter wel wachten tot het laatste nummer ‘Grab it from the garden’ op een volledige gitaarsolo. Met een mindere lo-fi sound dan het debuutalbum weet Ovlov een volwassen opvolger uit te brengen.