Tubelight flikkert vervelend op ‘Expert by virtue, thereof’

door Mattias Goossens

Psychrock, postpunk, shoegaze: noem een hokje en Tubelight breekt het eigenhandig af. Drie jaar na het indrukwekkende debuut ‘Heliosphere’ zijn de heren uit Diest terug met een nieuw album, waarop zowel de sound als het songschrijven volledig herdacht werd. Helaas levert dat geen onverdeeld succes op.

Na enkele wissels is de band rond Lee Swinnen uitgegroeid tot een vijftal, met onder andere de toevoeging van broer Mick op toetsen en orgel. Was ‘Heliosphere’ nog een geestverruimende trip naar je onderbewustzijn, dan doet ‘Expert by virtue, thereof’ er alles aan om je voortdurend wakker te schudden. Het lijkt wel alsof de intensiteit van Lee’s andere band Double Veterans hardnekkiger doorsijpelt. Niet onlogisch, aangezien Veterans-maatje Thomas Valkiers deze keer een grotere rol had in de productie en de mix.

Die ommezwaai is zo stevig dat je nog moeilijk van een evolutie kunt spreken. Verveling, eenzaamheid, nachtelijke escapades en sneren naar kapitalistische zwijnen vormen nog steeds de voornaamste inspiratiebronnen. Deze keer worden ze met veel overgave vol in je gezicht gespuwd. Niet elke fluim blijft echter even goed plakken, en verrassend genoeg zijn het net de rustigere passages (‘Nervous Jim’, Lsd coy boy’) die het eerst op de zenuwen gaan werken. Echt origineel klonk Tubelight nooit, al werd dat in het verleden gecompenseerd door beklijvende nummers. Daar horen we er nu net iets te weinig van.

De plaat begint nochtans veelbelovend met ‘Perfect routine’ en ‘Isolation’: twee potige punkers die strakker zitten dan de gemiddelde gitzwarte skinny jeans. Ook afsluiter ‘The exposition’ kan buigen op een hoekige riff en enkele gewiekste uithalen, maar kan niet de volle achtenhalve minuut lang boeien. Het halve uur tussen het openingsduo en dat te lang gerekte slotakkoord is gevuld met enkele degelijke nummers die het vooral van hun nijdige sound moeten hebben en uiteindelijk behoorlijk inwisselbaar zijn.

Hier en daar flikkert Tubelight even op met punk-onder-de-minuut (‘Fully automated’) of springen ze vervaarlijk in het rond (‘Snake oil salesman’). Als geheel is ‘Expert by virtue, thereof’ jammer genoeg een knipperende tl-lamp die slechts af en toe fel oplicht. Dan staren wij liever in een stroboscoop die wel een continue epilepsie-aanval oplevert.

Tubelight speelt dit weekend In De Ruimte (Gent, 23.2) en Het Bos (Antwerpen,24.2) en is later te zien in Het Depot (Leuven, 02.3), Café Café (Hasselt, 03.3), O.666 (Oostende, 09.3), Charlatan (Gent, 23.3) en JH Tijl (Diest, 06.4). Meer informatie vind je op de Facebook-pagina van de groep.