Uitgelatenheid en nuance tillen nederpop naar een hoger niveau op Froukjes ep ‘Uitzinnig’

door Yannick Verhasselt

Weinig artiesten die zo’n turbulente periode hebben meegemaakt als Froukje. De Nederlandse artieste brak in de hele Benelux door met het ep’tje ‘Licht & donker’. Afgelopen zomer schuimde ze waar dat kon en mocht zelfs enkele festivals af en verkocht iedere concertzaal stijf uit. Maar tijden zijn veranderd, Froukje houdt het droefgeestige op haar tweede ep ‘Uitzinnig’ wat achterwege en lijkt iets vrolijker in het leven te staan. De ep omkapselt op een fraaie manier waar ze nu staat en vooral, waar nederpop heen kan of liever moet gaan.

In een aankondigingsfilmpje over de fotoshoot achter de cover voor de ep, doet de Nederlandse de opzet van de ep uit de doeken. Deze is geschoten in een hotelkamer. “Een plek tussen je normale leven en het podium inzit“, beschrijft ze. “Een plek waar je na een optreden kunt ontspannen, maar het is ook niet echt thuis“. Die tijd lijkt evenwel een metafoor voor de ep zélf. Froukje lijkt namelijk op een scharniermoment te zitten tussen ‘de bevestiging’ en wat daarna.

Er is bijzonder veel veranderd in het leven van de Nederlandse. In de ep schenkt ze zowel aandacht aan het leven naast het podium als de struggle die met het succes komt. In de titeltrack lijkt ze terug te bouncen en criticasters lik op stuk te geven. “Ik voel me toch zo ontzettend fijn, ik ben jullie mijlenver voorbij“, bezingt ze in haar typische stijl onder narcotische beats. De synths op de ep zijn evenwel wat melancholischer dan de groovy electropop die haar ‘Licht & donker’ ep veelal bepaalde. Ook in ‘Zonder gezicht’ met S10 is dit het geval. Die eerder minimalistische beats voelen als een natuurlijke verandering in haar carrière als artieste. Hoewel het contrast tussen de twee ep’s toch vrij groot is.

Tussen de angsty gebroken harten op ‘Zonder gezicht’ en ‘Niets tussen’ waarin ze de uitzichtloosheid van de afgelopen twee jaar aankaart, treffen we met ‘Een man die nooit meer huilt’ een nummer aan waar Froukje in de huid kruipt van een man die vrouwen lastig valt. Seksueel grensoverschrijdend gedrag vindt dag in dag uit plaats. De vraag hoe je tot zoiets (of zelfs verkrachting) in staat kunt zijn, hield haar bezig. Het is dan ook in dit nummer waar Froukjes teksten zich op een scherpe manier ontplooien. Sterker nog, sommige regels tekst doen een beetje denken aan Spinvis die met een lach en een traan cynische realiteit onder woorden kan brengen. De vunzigheid van het gedrag laat ze niet onaangeroerd. Toch passeren er ook een reeks voorbeelden van toxic masculinity in de tekst die nuance brengen.

Met ‘Uitzinnig’ krijgen we wederom een heerlijke ep van Froukje. Een ep die niet alleen haar kunde bevestigt. Ze geeft ons ook een iets betere kijk in haar persoonlijke worstelingen en andere hersenspinsels. Bovendien voelen de ietwat genuanceerdere beats en synthpop-achtige productie een natuurlijke stap in haar proces als artieste.

Froukje stelt ‘Uitzinnig’ binnenkort voor in ons land. Op 21.04 in Het Depot, 22.04 in de Voo?uit en 23.04 in de Trix (tickets & info).