Van She – Idea of Happiness: Tropische cocktail

door Laura Van Eeckhout

Jawel, Van She leeft nog. In 2008 werd de Australische band platgespeeld op onze radiozenders met dank aan de 80s-geïnspireerde singles ‘Kelly’ en ‘Virgin Suicide’. Daarna werd het verontrustend stil rond de groep. Als het ware vanuit het niets, heeft het Aussie kwartet nu echter een opvolger voor ‘V’ uitgebracht.

Het nieuwe album en de opener (meteen ook de eerste single van de cd) delen de titel ‘Idea of Happiness’ – en al die vrolijkheid vormt ook het belangrijkste thema voor de rest van de plaat. Van She laat een geüpdatete versie van zichzelf horen met minder rock en 80s invloeden, en meer knipoogjes naar gelijkgestemde bands als Cut Copy en Friendly Fires. De klemtoon ligt echter op het nadrukkelijk tropisch geluid dat nummer na nummer doet weergalmen.

Inderdaad, de titels (‘Coconuts’, ‘Jamaica’, ‘Calypso’) zijn niet zomaar lukraak van het eerste beste cocktailmenu geplukt, maar geven wel degelijk weer wat de songs uitademen: palmbomen, uitgestrekte eilanden en hoelameisjes. De liedjes met de meest exotische titels zijn overigens de sterkste songs op de plaat. ‘Calypso’ is een genadeloze zomerhit, terwijl het iets subtielere ‘Jamaica’ uitblinkt in het gebruik van sfeervolle percussie en de typerende hint van melancholie die Van She vooral op ‘V’ kenmerkte.

Andere nummers (‘You’re My Rescue’, ‘Beat of the Drum’ en het instrumentale ‘Radio Waves I’) zijn ook wel het vernoemen waard, maar echte diepte- of hoogtepunten zijn schaars. ‘Idea of Happiness’ zal allicht niet de geschiedenisboeken ingaan, maar alleszins wel onze cd-speler op de zonnige dagen die ons nog resten deze zomer.

Van She live zien kan binnenkort in Brussel (Botanique, 02.10, info & tickets) en Amsterdam (Paradiso, 03.10, info & tickets).

Van She website

Album verdeeld door N.E.W.S