Vismets – Abracadabra: een nieuwe weg ingeslagen

door Iris Wyckmans

Het tweede album van Vismets is een feit, en werd ‘Abracadabra’ gedoopt. Vier jaar geleden kwamen deze mannen uit Brussel op de proppen met ‘Gürü Voodoo’. Als we op dit debuut afgingen, leek het alsof België weer een electrorockband rijker geworden was. ‘Abracadabra’ bewijst het tegendeel. De opvolger laat al eens vaker het elektronische vallen en ruilt het in voor een vernieuwende psychedelische sound.

Natuurlijk wordt de synthesizer niet volledig opgeborgen. Bijvoorbeeld in ‘Dreamers’ wordt er van het instrument nog dankbaar gebruik gemaakt. Wel duidelijk is dat de elektronica minder op de voorgrond aanwezig is. Gelukkig zorgt dit er niet voor dat de band een zwakker geluid produceert. De plaat bevat aangename indie poprock, stevig ondergedompeld in een psychedelisch bad. Zo doet de zang in sommige nummers,  zoals ‘All we see’ en ‘Horseman’, ook wat denken aan een iets minder opgewekte MGMT.

Vismets zijn niet vies van hier en daar een stevige gitaar. De titelsong ‘Abracadabra’ begint met een lange gitaarintro, om daarna uit te monden in een zweverige psychedelische wolk van zang en gitaar. Wie dan weer op zoek is naar nummers die op de radio zouden kunnen aanslaan, kan zijn antwoord vinden bij ‘Dreamers’ of ‘Lose your mind’. Dromerige ballads, zoals ‘Writing you a letter’ of ‘Trees of liberty’, bewijzen dat werkelijk aan alles werd gedacht.

De band waagde de gok en sloeg qua geluid een nieuwe weg in. Dat dit een goede gok is blijkt nu, want dit tweede album mag er zeker wezen. ‘Abracadabra’ is een vernieuwende plaat waar de groep definitief een eigen geluid creëert. Hou Vismets zeker in de gaten, want we voorspellen een interessante toekomst voor deze bende.

Wie Vismets live aan het werk wil zien kan deze zomer onder andere afzakken naar Mechelen (Vispop, 09.08, info en tickets), naar Ferrières (Bucolique Festival, 23.08, info en tickets) of naar Brussel (Nuit du Soir, 24.09, info en tickets).

Website Vismets

Album verdeeld door PIAS