Vive la Fête – 2013 : platte synthpop

door Bram Pollers

Buitenbeentjes zijn het altijd al geweest, Els Pynoo en Danny Mommens. Toen ondergetekende voor het eerst ‘Nuit Blanche’ hoorde, was hij onmiddellijk verkocht. Deze twee Vlamingen zongen in het Frans, brachten de jaren 80 terug naar de radio en deden het ook nog eens ontzettend catchy. Een winner, zeker weten.

Sinds die aanstekelijke plaat uit 2003 heeft Vive la Fête echter vaak niet meer hetzelfde niveau gehaald. En nu, 10 jaar later, is er ‘2013’, de nieuwe van het duo uit Gent. Met daarop onder andere een cover van ‘Alexandrie Alexandra’. Claude François, juist ja.

Het eerste lied dient zich aan en we vrezen het ergste. Vive la Fête vindt zichzelf niet opnieuw uit, noch overtreffen Mommens en Pynoo hun vroegere werk. Het bleke ‘La Vision’ klinkt als een flauw afkooksel van ouder materiaal om toch maar die nieuwe plaat uit te brengen. Nummer twee brengt ons terug in memory lane, want het is reeds tijd voor de Claude François-cover. En die geeft ons een heel ander gevoel dan de opener. Deze versie van ‘Alexandrie Alexandra’ is opgewekt, funky en uiterst dansbaar dankzij de heel aanwezige baslijn. Voor zij die de laatste maanden op een andere planeet leefden: funk is weer in.

Helaas, ons optimisme is van korte duur. Vive la Fête hervalt in de platte synthpop van de opener en haalt nergens nog een niveau waar we toch stiekem op hoopten. We missen enige vorm van vuur en energie waarmee het duo ons in zijn vroegere jaren wist te bekoren. Het klinkt allemaal nog wel dansbaar en, als je van goede wil bent, amusant, maar het gaat ook echt niet verder dan dat.

Vermoedelijk begeven Danny Mommens en zijn echtgenote zich nog steeds in het feestmilieu, héroïque is de groep op ‘2013’ niet meer, relevant evenmin. Je dis vive la fête, geniet ervan en als er wederom een volgende plaat zou komen, dan toch liefst eentje met iets meer pit dan deze.

Vive la Fête live zien kan binnenkort onder meer in Tielt (Tieltse Europafeesten, 06.07, gratis toegang, meer info), Rekkem (Kotweekend, 13.07, info en tickets) en Amsterdam (Milkshake Festival, 21.07, info & tickets). Check de website van Vive la Fête voor een overzicht van alle geplande concerten.

Dit album wordt verdeeld door Bertus / V2.