Vive La Fête – Produit de Belgique: vertrouwde formule

door Dennis Janssens

Karl Lagerfeld zal het graag horen, Vive La Fête heeft een nieuw plaatje uit. De modegoeroe is misschien wel hun bekendste fan en liet de groep al enkele keren opdraven op modeshows en de bijhorende hippe afterparty’s. Hun mix van electro, Franse chanson en een stevig vleugje kitsch sluit dan ook perfect aan bij dat wereldje en weet hipsters tot ver buiten onze landsgrenzen te bekoren. Wat ooit begon als een grap, is intussen een volwaardige én bij momenten bijzonder succesvolle band geworden. Centraal staat nog steeds het prettig gestoorde koppel Pynoo/Mommens, die voor de opnames van hun nieuwste plaat ‘Produit de Belgique’ beroep deden op mijnheer Technotronic zelve, Jo Bogaert.

Critici hameren wel eens op het feit dat Vive La Fête een one trick pony is. Toegegeven: veel variatie zit er niet in het oeuvre van de band. Maar wat dan nog? Never change a winning team, moeten Mommens en co denken want ook op ‘Produit de Belgique’ wordt er aan die vertrouwde formule weinig gewijzigd. Geile electrobeats en pompende bassen worden door Pynoo voorzien van teksten met haast kinderlijke rijmpjes. Getuige het Frans van vijfde studiejaar niveau in ‘Pas Contrôlée’: Je suis une femme pas contrôlée, toi et moi on va a Saint-Tropez.

Opener en eerste single ‘La Décadanse’ is Vive La Fête op z’n best, catchy en recht op het doel af met hier en daar een obligatoir kreetje van Pynoo. ‘Je N’Sais Pas Si Tu’ en ‘Bizarre’ zijn ook zeer te pruimen en zorgen voor een uitstekende hattrick om deze plaat af te trappen. Die laatste mag voor ons part de volgende single worden en is een van de beste Vive La Fête songs in hun vijftienjarig bestaan. En af en toe mag het best wat donkerder, getuige het uitstekende ‘Titi’, ideaal voer voor een remix ook.

Zoals op elk Vive La Fête album passeert er hier en daar al eens een song die niet veel meer is dan een idee of een flardje tekst, zie bijvoorbeeld het nogal eentonige ‘Photogenique’. Je hoort het, verrassen doet die nieuwe plaat zelden maar eerlijk gezegd hadden we niets anders verwacht. Alhoewel: de hidden track die het album afsluit is misschien wel de raarste die we ooit hoorden. Leuke electropop, niet meer maar zeker ook niet minder en ongetwijfeld pure fun op zomerfestivals. Leve het feest!

Vive La Fête live zien kan binnenkort in Amsterdam (Melkweg, 06.07, info & tickets), Gent (Boomtown, 19.07, info & tickets), Brussel (Brussels Summer Festival, 19.08, info & tickets) en een heleboel andere plaatsen. Check de website van Vive La Fête voor een volledig overzicht van alle concerten.

Album verdeeld door Bertus