WAYI blaast leven in het Belgische r&b-milieu met ‘Love in progress’

door Simon Hendrickx

Ergens goed verscholen, althans nu nog, maakt WAYI – de naam waarachter zangeres Sarah Mulowayi schuilgaat – muziek. ‘Love in progress’ is een ep van vijf nummers waarmee de Belgische ons even bij de hand neemt en langs haar hersenspinsels over onzekerheid en liefde leidt. Het zijn misschien nog voorzichtige eerste stapjes in het solo-gebeuren, maar het mag gezegd worden: wat we al horen, doet ons vermoeden dat er méér onder de oppervlakte aanwezig is.

Het onzekere kantje van de liefde wordt zeer expliciet belicht in de eerste minuten van het debuut.  ‘Insecure’ is r&b zonder meer. WAYI spreidt haar vocaal register tentoon, gaat van hoog naar laag en versnelt op momenten dat het gepast is, zonder haar ritme te verliezen. De brug vormt een mooi rustmoment en geeft blijk van wat er allemaal speelt in het brein van de zangeres, wat haar zo onzeker maakt – en zo net dat tikkeltje extra geeft aan een nummer dat voor de rest gewoon goed is.


Wat volgt is weer in dezelfde trend als wat voorafging, leugens en onzeker zijn over de situatie waar je in zit. Als ‘Insecure’ lieflijk was, dan heeft ‘Rather hear you lie’ een wat stoutmoediger DNA. Een stevigere beat opent en de Belgische recht haar rug en eist waar ze recht op heeft. Stoutmoediger, maar nog steeds minzaam, typerend voor de gehele ep. Het staat als een paal boven water dat een trotse dame achter de micro staat die niet met haar voeten laat spelen.

Het hoogtepunt van dit project is mogelijk toch ‘Temporary’. Zowel tonaal als tekstueel bekent WAYI kleur, en toont ze waar ze toe in staat is wat betreft het buigen van teksten zodat ze netjes in de muziek passen en zodat woord en klank elkaar aanvullen tot één mooi geheel. WAYI weet wat ze kan en durft af en toe uit haar schulp te komen om dat te bewijzen.


‘Love in progress’ is een mooi afgerond project dat het waard is om het daglicht te zien. Het Belgische r&b-landschap is nog vrij kaal, maar één dame is er alvast naarstig in aan het ronddartelen: WAYI, met een ep die de stempel van volwaardige r&b verdient. Hier is geen sprake van “proberen, maar niet kunnen”, wel van “durven, en er ook in slagen”. Vijf songs die het oor strelen en de luisteraar, al is het maar voor achttien minuten, weten te boeien. Vijf songs die hopelijk een opstapje vormen naar meer.