We Are Scientists – TV en Français: Te veel singles

door Jason Callewaert

De New Yorkers van We Are Scientists zijn terug van weggeweest. Bijna vier jaar na hun vorige release ‘Barbara’ komt het drietal nu met ‘TV en Français’. De groep, die vooral bekend staat omwille van hun energieke liveshows en opvallende videoclips, draait nog steeds rond zanger-gitarist Keith Murray en bassist Chris Cain. Sinds 2009 drumt Andy Burrows – ex-Razorlight, 1/2 van Smith & Burrows en ondertussen ook solo-artiest, bij We Are Scientists. Wij beluisterden hun vijfde worp en gingen na of ze nog steeds een door en door indierockband zijn.

En dat lijkt al vanaf het begin af aan goed te zitten. Op ‘What You Do Best’ slagen de Amerikanen er meteen in om heel erg Brits te klinken, al valt het nummer vooral op dankzij de geniale catchphrase “And when I said that you were something else, I didn’t mean it as a compliment”. Wanneer single ‘Dumb Luck’ ingezet wordt, fronsen we toch even onze wenkbrauwen. De openingsriff lijkt namelijk verdacht veel op die van ‘The Joker And The Thief’ van Wolfmother. Gelukkig levert We Are Scientists hier één van de beste songs van het album af, die al na één luisterbeurt in je hoofd gebeiteld zit. Vergeet trouwens zeker de videoclip niet te bekijken.

‘Make It Easy’ is dan weer indierock zoals we het graag hebben: catchy, eenvoudig en met nu een dan wat rauwe uithalen. ‘Sprinkles’ had op zijn beurt perfect een lied van Franz Ferdinand kunnen zijn. Het hoeft evenwel niet altijd testosteron en energie te wezen. Zo lijkt ‘Courage’ met zowel zijn sound als lengte uit de jaren 60 weggelopen te zijn. We Are Scientists neemt met deze ballad wat gas terug, maar kan het toch niet laten om af en toe nog eens door te duwen. Hetzelfde verhaal horen we in ‘Return The Favor’ dat zich traag naar het einde toe sleept, hoewel een knappe solo veel goedmaakt.

Gaandeweg lijkt het concept waar we bij het begin van ‘TV en Français’ nog zo wild van waren wat aan kracht in te boeten. Wanneer iemand telkens hetzelfde trucje uithaalt, kan er namelijk wel eens een déjà vu-gevoel optreden. ‘Don’t Blow It’, op zich geen slechte song, kan ons om die reden niet meer verrassen. ‘Take An Arrow’ doet ons wel nog een laatste maal opveren en vormt zo een groots einde van een sterke plaat, dat volgens ons ook live de gemoederen zal laten oplaaien.

Je hoort het, we zijn best wel fan van deze nieuwe We Are Scientists, al vinden we te vaak dat we het allemaal al eens eerder hoorden. Niet per se bij andere artiesten, maar wel eerder op hetzelfde album. Dat is toch wel wat zonde, want de Amerikanen bewijzen vanaf de eerste noten dat ze sterke songs kunnen schrijven. Het is dan ook met een dubbel gevoel dat we deze recensie afsluiten. We vinden dat er heel wat singles op ‘TV en Français’ terug te vinden zijn. Wanneer Sergio Herman je echter elke dag hetzelfde gerecht zou voorschotelen, zou je toch ook al eens naar de frituur durven glippen.

We Are Scientist live zien kan binnenkort in Amsterdam (Bitterzoet, 22.03, info & tickets).

We Are Sciensists website

Verdeeld door N.E.W.S.