Welkom reisadvies van Marble Sounds op ‘The advice to travel light’

door Daan Franquet

Marble Sounds, de band rond Pieter Van Dessel, hoeven we je niet meer voor te stellen. Na bijna twee jaar wachten, verschijnt het nieuwste album ‘The advice to travel light’. Hoe begin je in godsnaam na een pauze van twee jaar aan iets nieuws? Wel, naar Canada trekken helpt blijkbaar. Dat er in dat uitgestrekte land blijkbaar iets magisch in de lucht hangt, wisten we ondertussen al door onder meer Neil Young en Leonard Cohen. Of Marble Sounds dezelfde lucht opgesnoven had, viel nog af te wachten.

Het titelnummer is meteen ook de opener: zoals bij elke reis begint alles met je bagage pakken, en als we de band mogen geloven dan is het best om niet te veel mee te nemen. Het is meteen een sterke opener, de opbouw doet denken aan de reis naar je bestemming. Het begin is rustig, je vertrekt thuis, maar eens je de voordeur achter je hebt dichtgetrokken begint het avontuur, de wereld ligt aan je voeten. Het laatste deel van de openingstrack lijkt een majestueuze ode aan de weidsheid van een land als Canada.

Wat volgt is een verzameling die samen een mooi geheel vormt, een geheel dat leest als het dagboek van de persoonlijke reis die hij gemaakt heeft. De ene keer horen we bijna hoe een riviertje zacht haar weg tussen de rotsen zoekt (’39’) de andere keer rijden we tussen een indrukwekkend berglandschap (‘Keep repeating’). De dag afsluiten doen we aan een gezellig kampvuur met ‘Fire in the lake’. Stuk voor stuk sterke popsongs met als uitschieter de meest recente single ‘Anyhow (even how)’.

Wanneer je aan het einde dit mooi samengestelde dagboek dichtslaat heb je ‘One last regret’ en dat is dat de reis alweer voorbij is. Wanneer de laatste geluiden van de waardige afsluiter uitsterven is het toch vooral de weemoed waar de band een patent op heeft die aan je ribben blijft kleven.

Het is een sterke plaat waar Marble Sounds diverse uithoeken uit hun muzikaal spectrum verkent. Ze klinken weids, robuust, klein en gezellig, allemaal op hetzelfde album. In zijn chalet te midden van de Canadese bossen lijkt het wel alsof Van Dessel af en toe bezoek gekregen heeft van Mark Everett (Eels) en Sufjan Stevens, maar in de eerste plaats is het op en top Marble Sounds. Travel light? Oké, maar steek dan wel snel nog even deze vierde van Marble Sounds in je bagage. Je zal het je niet beklagen.

Marble Sounds speelt op 17 oktober 2018 in Het Depot. Info en tickets vind je hier.