Wende – Last Resistance: straf en veelzijdig

door Bram Pollers

De Nederlandse Wende Snijders kan je onmogelijk in een hokje steken. Ze stak van wal met Franse chansons, schakelde over op Nederlandse pop en besloot in 2009 met ‘No.9’ om daarbij ook nog eens te experimenteren met de Engelse taal en lonkte bij momenten zowaar naar blues. Sinds kort mag ze ook electronica toe voegen aan haar repertoire.

De openingssong, ‘Ask The Tree’, prikkelt onze interesse voor deze jongedame zo mogelijk nog meer. De mensheid krijgt het zwaar te verduren, met een voor de gelegenheid rappende Wende en oosterse klanken. “You think of demise as a problem / you consider surrender a sin / you cry to your gods for redemption / but you forgot how to pray from within”. Een wake up call  krijgen van een boom: het is eens wat anders.

Na de overweldigende binnenkomer neemt de Nederlandse wat gas terug. Ze leeft zich op ‘Do Berlin’ nog uit met de bijgevoegde blazerssectie en een flinke snuif theatraliteit, in het minimalistische ‘Nude’ klinkt Wende als een toegankelijke Björk. Het intrigerende ‘Dragon’s Tongue’ en de single ‘Devil’s Pact’ houden de spanningsboog heel strak gespannen, terwijl ‘Not Today You’re Mine’ en ‘Last Resistance’ eerder de emotionele snaar pogen te raken.

‘Last Resistance’ is een straffe plaat van een straffe zangeres die heel veelzijdig uit de hoek komt. Wat Wende Snijders met klassieke, elektronische, hiphop- en popinvloeden doet, is best uniek te noemen. Dit is wat Lady Gaga graag had willen maken toen ze met ‘Artpop’ op de proppen kwam: een sterk album dat kwaliteit hoger in het vaandel draagt dan commercieel succes.

Als je Wende in de nabije toekomst aan het werk wilt zien, kan dat onder andere op 23.01 in de AB in Brussel (info & tickets), op 28.02 in Theater De Kom in Nieuwegein (info & tickets) of op 05.03 in Theater De Veste in Delft (info & tickets). De overige datums vind je hier.

Website Wende

Album verdeeld door Rough Trade