Willow – Plastic heaven: feel good hit of the spring

door Bram Pollers

Vier jaar geleden behaalde het Leuvense Willow een derde plaats op Humo’s Rock Rally, de hoogst haalbare positie gezien de concurrentie. Plek één en twee werden namelijk bezet door School is Cool en The Sore Losers, die een straatlengte voor hadden op de andere zes. Goud en zilver brachten eerder dit jaar alreeds hun tweede plaat uit, en nu is het de beurt aan de bronzen plak.

Ten tijde van hun debuut ‘We the young’ deden de Leuvense jonkies geregeld denken aan Bloc Party, maar doordat elektronica de gitaar verdrongen heeft als hoofdrolspeler, gaat die vergelijking nu minder op. ‘Plastic heaven’ trapt af met de titelsong, die bij momenten aangenaam dicht aanschurkt tegen de sound van The Postal Service, een goed begin dus. De vier daarop volgende nummers lijken helaas meer op recyclage uit de hitlijsten van de laatste jaren. Bij ‘This restless body’ en ‘Stay stay stay’ moeten we steevast denken aan het veel te gladde Owl City, tijdens ‘Danger’ en ‘Atlantis’ passeren respectievelijk Bastille en Editors de revue. Grote namen, dat wel, maar we missen de onbevangen aanstekelijkheid van hun eerste worp.

Op ‘Remedy’ lijken de donkere wolken van een te platte productie stilaan te verdwijnen. We zien een volle festivaltent volledig uit z’n bol gaan bij dit staaltje hitgevoelige electropop. Horen eveneens thuis in dat rijtje: het bij elke luisterbeurt groeiende hoogtepunt ‘PS: what a mess’ en afsluiter ‘The world slows down’, een eigenzinnige interpretatie van Two Door Cinema Club-deuntjes, barstend van de hitpotentie. Het spontane ‘Control’ lijkt dan weer een overblijfsel uit ‘We the young’, met een refrein zo aanstekelijk dat Crystal Fighters zonder twijfel de nodige jaloezie zal vertonen bij het horen ervan.

Ondanks het overdadig binnen de lijntjes kleuren, werpt deze tweede plaat van Willow zich alsnog op tot een soort muzikale feel good hit of the spring. ‘Plastic heaven’ toont soms een gebrek aan spontaniteit en een scherp kantje, maar klinkt wel altijd als een dansbare oorwurm. En dat is ook een verdienste.

Willow aan het werk zien kan de volgende weken onder andere in Gent (Vooruit, 13.12, tickets & info), Opwijk (Nijdrop, 12.02.2015, tickets & info) en Brussel (AB, 20.02.2015, tickets & info).

Website Willow

Album verdeeld door PIAS