You Raskal You – Reverb Kisses: integer, verstillend, elegant en soms betoverend mooi

door Vincent Coomans

Wie er het juryverslag van You Raskal You op Humo’s Rock Rally 2010 bij neemt, merkt op hoe de juryleden van het concours uitdrukkelijk vragen ‘Black Unicorn’ nooit meer te spelen. Een tip die de bandleden ter harte namen, zo blijkt. We vinden het nummer niet terug op hun eerste langspeelplaat ‘Reverb Kisses’, een stevige worp naar nationale ( en internationale?) naam en faam.

Het debuut van Antwerpenaars You Raskal You werd bijna integraal opgenomen in één van de oude kerkers van Fort 8, waar ze een tijdelijke studio bouwden tijdens een verblijf dat kaderde binnen het project Werkkamp 010 van VZW Scheld’apen. Ze kregen er de tijd en rust om er aan hun nummers te werken. Het is opvallend hoezeer je die rust terugvindt in de muziek van You Raskal You. Het gros van de songs is integer, verstillend, elegant en soms zelfs betoverend mooi. ‘Easter Island Head’, ‘Gone too Long’, ‘The Purest Note’ en ‘Hey Magpie’ zijn stuk voor stuk liedjes die niet zouden misstaan in de playlist van zondagavondprogramma Duyster.

Al kiest You Raskal You vooral zijn hoogtepunten. ‘Reverb Kisses’ ontpopt zich zo tot het meest geschikte titelnummer. De holle drums smelten op perfecte wijze samen met de intrigerende viool, de ijzersterke zang en de speelse gitaarlijnen. Dat onze persoonlijke favoriet ‘Peace of Mind’ indertijd nog flink wat draaitijd kreeg op Radio 1 en Studio Brussel is geen verrassing. Zelden hoorden wij zo’n schone melodie als wanneer zanger – al is die rol niet specifiek aan één individu toegewezen – Guy Brees op zeer elegante wijze de nu al legendarische woorden ‘gonna meet the hippies, maybe they’ll bring me peace’ aansnijdt. Daarmee bewijst hij overigens ook dat de banjo nog steeds tot de meest authentieke instrumenten behoort.

Blijven over: ‘From the Tap to the Drain’, een speels samenspel tussen diverse blaasinstrumenten en ‘The Knife’ dat start met een beatlesque a capella zangstuk en naadloos overgaat in een ritmisch Afrikaans zomers dansnummer. Beide songs trokken ondergetekende helemaal over de streep. You Raskal You brengt met ‘Reverb Kisses’ geen classic uit. Een charmante en genietbare plaat is het absoluut wel.

You Raskal You op Facebook

Album verdeeld door Rough Trade