Young Rival – Stay Young: hoog fungehalte

door Yanni Ratajczyk

Op de affiche van Les Nuits Botanique staan dit jaar alweer heel wat mooie namen, waaronder het Canadese trio Young Rival. Ze brachten met ‘Stay Young’ net hun tweede album uit, een reden te meer om het eens te proberen op het grondgebied der lage landen.

De plaat is redelijk luid opgenomen, schrik dus niet van het gitaargeram dat je hoort wanneer de cd begint te spelen. Nadat we wakker worden geschud door de eerste noten volgt er een gitaarriff die wel heel sterk doet denken aan ‘Here Comes Your Man’ van de Pixies. Gelukkig steunt het nummer hier niet op, wel op een vette baslijn die het geheel op sleeptouw neemt.

Even verder lijkt in ‘Let It Go’ dezelfde formule zijn ingang te vinden: het is weer de zware bas die de melodieuze twangy gitaarmuziek moet begeleiden. ‘I Don’t Care’ doet ons erg aan The Strokes denken, deze invloed komen we verder ook nog tegen maar loopt voor ons niet in de weg. Bovendien hebben we bij Young Rival meestal te maken met een hoog fungehalte dat de commentaar doet vergeten.

In ‘Two Reasons’ worden de harmonieën mooi uitgespeeld, dit contrasteert heerlijk met de eerder ruwe gitaar, ‘Better Things To Do’ bevat dan weer een mooi verborgen bluesriff die af en toe eens wat duidelijker tevoorschijn mag komen. ‘Lost’ is zowat het enige rustpunt tijdens ‘Stay Young’, het heeft nog niet de kalmte van een trage ballad in zich, maar het ritme verschilt verrassend met de andere kopstoten die deze plaat herbergt. Toch is deze mooie en geen slechte poging zeker niet onze favoriet uit de hele hoop.

Wij hebben Young Rival graag zoals hun naam (en die van deze langspeler) het laat vermoeden: snedig, snel, zonder al te veel rustpauzes en bijzonder catchy. Het was een tijdje geleden dat we nog zoiets hoorden waar het speelplezier zo hard van afdruipt. Er vallen ongetwijfeld genoeg invloeden (The Strokes, Pixies, Phoenix) te vinden als ingrediënten om de groep af te breken voor gebrek aan originaliteit, maar dat doen wij beslist niet. Naast al die referenties horen we toch een herkenbare band die gewoon wil spelen, en wij willen dansen.

Young Rival speelt vanavond in Brussel (Les Nuits Botanique, info & tickets) en binnenkort in Gent (Café Video, 20.05, info & tickets) en Dour (Dour Festival, 18-21.07, info & tickets).

Website Young Rival

Verdeeld door PIAS