Yves Tumor blaast vriend en vijand omver met ‘Safe in the hands of love’

door Yannick Verhasselt

Yves Tumor is geen nieuweling meer in de underground-scene. In het verleden werkte hij al samen met Mykki Blanco aan een compilatie-album ‘C-ORE’ en ook zijn vorige album, ‘Serpent music’, wekte al heel wat enthousiasme. Tumor staat ondertussen bekend voor zijn uitermate scherpe productie en oog voor detail. ‘Safe in the hands of love’, uitgebracht via Warp Records, lijkt hier een mooi vervolg aan te breien.

Tumor rolt de rode loper voor zijn album uit in het intronummer ‘Faith in nothing but salvation’ waar een blazer de hoofdrol krijgt. Het is slechts een gracieuze opener voor een album dat een rijkelijk gevuld kleurenpalet bevat met streken gaande van noise, alternatieve r&b tot ambient en zelfs een streepje synthpop.

In ‘Economy of freedom’ laat Tumor ons meteen in een donker en obscuur soundscape wanen met een productie die even goed van Arca of Eartheater had kunnen geweest zijn en laat hij Croatian Amor aan het woord om de neerslachtige gevoelens van Tumor een stem te geven. De al eerder uitgebrachte single ‘Noid’ gaat over hoe Tumor als zwarte man zijnde soms in angst door het leven moet gaan en daarmee worstelt. “I’m scared for my life / They don’t trust us / I’m not part of the killing spree”. Het nummer doet bij vlagen denken aan The Avalanches en wordt door Tumor aangevuld met een donkere bass op de achtergrond en een r&b-beat.

Vervolgens neemt Tumor ons mee op een wolk bij het synthpopachtige ‘Licking an orchid’ waar de bij momenten engelachtige stem van James K voluit tot zijn recht komt. Het simpele maar fraaie gitaarriedeltje is puur genieten en werkt verlichtend in dit tot nu toe vrij donkere album. Toch kan hij het ook op dit liefelijk nummertje niet laten om er in het tweede deel van het nummer even wat noise bij te gooien. Die noise krijgt dan weer de hoofdrol in het verontrustende ‘Hope in suffering’ waar Oxhy op een huiveringwekkende manier zijn vocals verzorgt en hoe we op de achtergrond het ratelende geluid van een laaghangende helikopter horen die nog meer die angst probeert op te wekken. Missie geslaagd.

Tumor heeft voor dit album kosten noch moeite gespaard om ons compleet te willen wegblazen en doet dit met verve. ‘Safe in the hands of love’ is een heerlijke ontdekkingstocht doorheen de raadselachtige kronkels van de jonge naar Turijn uitgeweken artiest.