Zorita – Amor Y Muerte: dodelijk dansbaar

door Esther Plessers

In tegenstelling tot wat de zuiders klinkende bandnaam doet vermoeden, is Zorita een achtkoppige formatie die bestaat uit Nederlandse muzikanten en een Spaans-Belgische frontman. Zelf omschrijven ze hun muziekstijl als musica vagabunda en om maar direct met de deur in huis te vallen: daar is geen letter van gelogen. Debuutalbum ‘Amor Y Muerte’ neemt je als luisteraar vanaf de eerste tonen bij je nekvel en verzekert je van een wervelende, 55 minuten durende tour doorheen werelddelen, muziekstijlen en sfeervelden.

Zweterige zeemansliederen, invloeden uit de Balkan, Mexicaanse sounds en een gepeperde trompet: overgiet dit met een portie donkere ritmiek en je hebt een album dat gewoonweg nérgens verveelt. ‘Amor Y Muerte’ combineert de frisheid van straatmuzikantenethiek en de bezieling en doorleefdheid van de enigmatische stem van frontman Carlos Zorita Diaz in een studioalbum dat na één beluistering niet meer zal loslaten. De eerste twee nummers, ‘Weeping Willow’ en ‘The Clyster Of The World’, knallen er direct in en sleuren de luisteraar mee in een stroomversnelling van polyritmisch op elkaar inspelende instrumenten en opzwepende stemgeluiden. Ook de rest van het album staat garant voor intense wereldsheid, burleske moordballades en hitsige melancholie. Klinkt als een draaikolk van instrumenten, emoties en invloeden? Wees gerust: ‘Amor Y Muerte’ vervalt nergens in muzikale dissonantie of slordige stroomversnellingen, maar staat garant voor bevlogen chemie en een begeesterende torpedo aan levenskracht.

Zeker te beluisteren is ook de Cohen-cover ‘Dance Me To The End Of Love’, hier verworden tot een uitzonderlijk bezielde versie met pittige trompetgeluiden en verschroeiende stempartijen. Zoals de titel van het zevende nummer het zegt: ‘Don’t Forget To Breathe’ en zwier die beentjes maar los op dit verhitte topalbum.

Check de website van Zorita voor live dates en verdere info over de band.

Album verdeeld door Suburban