Zornik – Less >> More: Grote gebaren achterwege gelaten

door Yanni Ratajczyk

Een tijdje geleden kondigde het Limburgse Zornik aan een plaat te maken met een nieuw geluid, bedoeld voor een theatertournee. We zouden een rustigere en meer ingetogen sound mogen verwachten. Ondertussen ligt de cd in onze platenkast en kunnen we alvast bevestigen dat het de band gelukt is om een stijlswitch te maken.

Laten we eerlijk zijn en zeggen dat de laatste platen van Zornik ons niet altijd volledig konden bekoren. Toch had de groep wel een zekere live-reputatie. Tijdens de vorige editie van Pukkelpop mocht de band openen op het hoofdpodium tijdens een zonovergoten middag en herinnerden we ons opnieuw het aantal hits dat deze Belgen al hebben gescoord.

Wanneer we ‘Less >> More’ opzetten, is het meteen duidelijk waar de groep naartoe wil. ‘Endlessly’ zet vooral de zang van Buyse in de verf, grote gebaren worden achterwege gelaten en we kunnen genieten van een rustig, maar pakkend geheel. Op de nationale radio is ‘Smiling In The Sun’ opgepikt, een fris poppy nummer dat doet denken aan het einde van een goedgevulde zomer. Elementen als een mondharmonica die nooit eerder met Zornik geassocieerd maken hier hun intrede. Even lijkt het nummer te vervagen, al wordt dit voorkomen door een pianoriffje. ‘In A While’ ligt wat in dezelfde lijn, we vermoeden dan ook dat dit de volgende single wordt, al is het niet zo beklijvend. Toch misstaat het hier niet.

‘Less >> More’ is een groeiplaat. Na een eerste luisterbeurt lijkt het een beetje een te flauw en ingehouden geheel. Songs als ‘Society’s Illusion’ hebben wellicht een goede bedoeling maar klinken net iets te zweverig om top te zijn. Ook ‘Anybody Else’ lijkt iets te missen, alsof er een paar sporen van het nummer gewist zijn uit de eindmix.

Toch staan er nog liedjes te wachten die wel de moeite zijn. ‘Down By The Riverside’ doet op het eerste moment net iets teveel denken aan ‘Smiling In The Sun’, maar ontpopt zich uiteindelijk tot een song die aangenaam klinkt. Tijdens ‘I Wonder Why’ horen we een band die geluisterd heeft naar Simon And Garfunkel, en die er iets goeds mee doet, het gitaargetokkel en de rustige stem van Buyse zijn aangenaam om naar te luisteren. Ook de elektrische gitaar die er op het einde bijkomt doet zeker geen afbreuk aan het geheel.

‘Less >> More’ zal geen potten breken. Het is wel een verdienstelijke poging om het geluid van je band te vernieuwen, en dat kunnen we als muziekliefhebber alleen maar toejuichen. Een vervolg moet er wat ons betreft niet komen, al zijn we wel benieuwd naar de live-uitvoering.

Zornik live zien kan eind 2012 nog in Leuven (Het Depot, 11.12, info & tickets), Brussel (AB, 15.12, info & tickets) en een groot aantal andere plaatsen in België en Nederland. Check de website van de band voor de juiste datums en plaatsen.

Album verdeeld door PIAS