10 concerttips voor een fantastisch februari

door Jasper De Spiegeleer

De examenperiode is voorbij en velen weten geen blijf met al die vrije tijd. Daarom trachten wij jullie een handje te helpen door een tiental concerten in de komende maand aan te raden. Mooi meegenomen: er zijn voor elk concert nog tickets beschikbaar. Ziehier wat de moeite is om de kou voor te trotseren.

Giraffage – 6 februari, Botanique, Brussel
Charlie Yin aka Giraffage, een Amerikaanse producer met Taiwanese roots, ging de voorbije jaren al op tour met zwaargewichten zoals Flume en XXYYXX. Zijn sound kan het best beschreven worden als postchillwaveysynthpop. Eind vorig jaar bracht hij zijn album ‘Too real’ uit vol zachte, dromerige melodieën die nog wekenlang in je hoofd blijven rondspoken. Charlie Yins zwevende performance wordt ondersteund door Hotel Garudo, het project van dj-/producerduo Manila Killa en Candle Weather.

We Are Open- 9 en 10 februari, Trix, Antwerpen
Trix organiseert alweer de tiende editie van het minifestival We Are Open, dat garant staat voor talent van eigen bodem. Twee avonden met uitsluitend Belgische acts verdeeld over vier podia. Hiphop zit weer in de lift in ons land: Trix verwelkomt blackwave. (foto), Caballero & JeanJass, STIKSTOF en DVTCH NORRIS. Met Ting Fingers, dirk., Nordmann en Ivy Falls krijgen de rock- en popbands ook hun plaats op de affiche. Een combiticket kost in voorverkoop €25, voor dagkaartjes betaal je €16. Meer informatie vind je op de website van Trix.

Lust For Youth – 10 februari, Beursschouwburg, Brussel
Lust For Youth is een driekoppige band uit Kopenhagen, bestaande uit Hannes Norrvide, Malthe Fischer en Loke Rahbek. Het drietal bracht in 2016 ‘Compassion’ uit, een melancholische plaat die zowel verbolgen als kwetsbaar klinkt met een minimalistische sound zwevend tussen ambient en synthpop.

Högni – 11 februari, Cactus Muziekcentrum, Brugge
Högni Egilsson, de academisch geschoolde zanger en multi-instrumentalist is één van de beste en meest gekende zangers in IJsland. In oktober van vorig jaar bracht hij zijn solodebuut ‘Two trains’ uit, waarop Högni zijn karakteristieke stem ondersteunt met strijkarrangementen, kleine stukjes mannenkoor, piano en elektronische beats. Het album eert de twee locomotieven Minør en Pionér, die na de constructie van de haven van Reykjavík in 1917 een deel werden van het landschap en zo symbool staan voor een nieuw tijdperk in IJsland. Een aanrader voor fans van trage meeslepende elektronische muziek.

The Soft Moon – 17 februari, Botanique, Brussel
Luis Vasquez komt met The Soft Moon zijn nieuwste langspeler ‘Criminal’ voorstellen. Zoals we gewend zijn, zet de band de kronkels van Vasquez zijn getormenteerde ziel om in steengoede postpunk.Voor de productie zit hij opnieuw samen met Maurizio Baggio. Nu nog afwachten hoe het album live overkomt, maar het zal alvast geen vrolijke avond worden.

Son Lux – 17 februari, AB, Brussel
Producer en componist Ryan Lott, het brein achter Son Lux, mixt folk met electronica en klassieke strijkerssecties met beats. Zijn muziek klinkt zowel intimistisch als theatraal. Tot voor 2015 was nog een soloproject van Lott. Op het vorige album ‘Bones’ (2015) hebben gitarist Rafiq Bhatia en drummer Ian Chang hun intrede gemaakt, Son Lux werd een trio. Over de samenwerking had Lott dit te vertellen: “Het was zeker een ervaring die meer voldoening gaf, zelfs een die meer concentratie met zich meebracht want ik beschikte over de invloed, feedback en meningen van mensen die ik enorm vertrouw op creatief vlak.” De drie heren brengen dit jaar opnieuw samen een album uit genaamd ‘Brighter wounds’.

Superorganism – 19 februari, Botanique, Brussel
Superorganism is een achtkoppige indiepop-band die begin 2017 tot stand kwam. De leden hebben komen uit zes verschillende landen en wonen samen in een huis. Dat zorgt voor een interessante, diverse, hiphop-achtige sound die toch samenhangend klinkt. Hun zelfgetitelde debuutalbum, waar we ongeduldig op wachten, staat gepland voor maart 2018.

dirk. / Fornet – 22 februari, AB, Brussel
Met venijnige slackerrock bouwde dirk. een smaakmakende live-reputatie op. De band behaalde brons tijdens zowel Westtalent als Humo’s Rock Rally. De band deelde in oktober van vorig jaar de single ‘Gnome’ waarop frontman Jelle Denturck terugblikt op een “warrige” periode in zijn leven. Dit jaar brengt het viertal een eerste album uit, dat droogweg ‘Album’ heet. Een plaat waar 90’s grunge zich harmonieus vervlecht met melodische indiepop. Fornet flirt dan weer met kraut-invloeden, etaleert gloeiende grooves en deinst niet terug voor messcherpe gitaren. De band won in 2017 het Limburgs popconcours Limbomania. Voor deze show mogen we drie duotickets weggeven, een mailtje naar info@indiestyle.be voor 7 februari volstaat.

Dirk

Wand – 24 februari, Muziekodroom, Hasselt
Wand is het productieve vijftal rond frontman Cory Hanson. De band bracht op dertien maanden tijd Ganglion Reef (2014), Golem (2015) and 1000 Days (2015) uit, drie albums vol garage & psychedelische pop. Na twee jaar stilte is er nu ‘Plum’

Tubelight – 24 februari, Het Bos, Antwerpen
Deze vier mannen uit Diest mixen een de sound van bands zoals The Velvet Underground met jaren ‘90 shoegaze en noise. Ze kenden al heel wat succes met hun singe ‘Coming after you’. We waren al zeer lovend over hun vorige release ‘Heliosphere’. Nu komen ze hun tweede album voorstellen.