10 Record Store Day uitgaves waar wij heel hard naar uitkijken

door Jasper De Spiegeleer

Op 21 april is het Record Store Day, een dag waarop lokale platenzaken op meer dan 2000 locaties en in 23 verschillende landen geëerd worden. Dit jaar zijn Killer Mike en El-P van Run The Jewels de ambassadeurs. Naar gewoonte brengen artiesten exclusief materiaal uit dat alleen op deze speciale dag te verkrijgen is. Ziehier de hebbedingetjes die er voor ons uitspringen.

Arcade Fire – Arcade fire
De zelfgetitelde debuut-ep waar het allemaal mee begon. Dat leverde de Canadezen een jaar later een platencontract bij Merge Records op. Via deze weg bracht de band het debuutalbum ‘Funeral’ uit en de rest is geschiedenis.

Car Seat Headrest – Twin fantasy (mirror to mirror)
Toen Car Seat Headrest nog enkel Will Toledo telde, maakte hij ‘Twin fantasy’, een plaat over onzekerheid en gebroken liefde, met een kapotte laptop op de achterbank van zijn auto. Het album verwierf in een handomdraai een cultstatus. Later liet Toledo zich vergezellen door drummer Andrew Katz en bassist Ethan Ives. Begin dit jaar maakte de band een herwerking van die DIY-klassieker.

Courtney Barnett – City looks pretty/Sunday Roast
De Australische singer-songwriter maakt gebruik van Record Store Day om twee nieuwe nummers van haar opkomende album ‘Tell me how you really feel’ voor stellen. Op de dubbelzijdige plaat staan ‘City looks pretty’ en ‘Sunday roast’. Eerder dit jaar deelde ze al de eerste single ‘Nameless, faceless’ dat het probleem van internettrollen aankaartte.

Daughter – Music from before the storm
Daughter werkte samen met uitgever Square Enix om de muziek van ‘Before the storm’, de opvolger van het populaire spel ‘Life is strange’ uit te werken. De verzameling bevat 13 nummers waaronder het eerder uitgebrachte ‘Burn it down’. Daughter is niet de eerste grote naam dit voor zijn rekening mag nemen. De soundtrack van voorganger ‘Life is strange’ kon rekenen op  bijdragen van onder meer Mogwai, alt-J, Sparklehorse, Foals en José González.

Fleet Foxes – Crack up/ In the morning
Amerikaanse band brengt een exclusieve vinyl uit voor Release Store Day. Op de plaat staat een live versie van het nummer ‘Crack up’ bijgestaan door het IJslandse vrouwenkoor Graduale Nobili en opgenomen in het beroemde Harpa Concert Hall in Reykjavik. Ook krijgen we een cover van ‘In the morning’ van de Bee Gees opgenomen tijdens een optreden op het Montreux Jazz Festival vorig jaar.

Jonsi & Alex + Sigur Ros – All animals/Route one/Liminal remixes
Het IJslands-Amerikaans duo Jonsi & Alex brengt voor deze gelegenheid ‘All animals lp’ uit, vermoedelijk een herwerking van de gelijknamige ep uit 2009. Met zijn band Sigur Ros brengt Jonsi dan weer exclusieve versies van ‘Route one’ en ‘Liminal remixes’ uit.

Kevin Morby & Waxahatchee – Farewell transmission/Dark don’t hide it
Kevin Morby and Katie Crutchfield zijn beiden grote bewonderaars van Jason Molina. Ter ere van hun held brengen ze samen covers van zijn gekende nummers ‘Farewell transmission’ en ‘Dark don’t hide it’ die Molina uit bracht onder de naam Songs: Ohia. De opbrengsten van deze plaat gaan naar MusiCares, een instelling die hulp biedt aan artiesten met medische, financiële of  persoonlijke problemen.

The National – Boxer live in Brussels
Om het tienjarig bestaan van het iconisch album ‘Boxer’ te vieren, besloot de indierock-band om het album integraal te spelen in Vorst Nationaal Brussel. Waar de intimiteit van dat album in de bunker van Vorst nogal verloren ging, zal het op plaat ongetwijfeld wel tot z’n recht komen.

Run The Jewels – Stay gold collectors edition
De ambassadeurs van deze editie verwennen ons met een eigen release. Het hiphopduo brengt een door Marvel Comics getekende plaat uit met de nummers ‘Kill your masters’ en ‘Stay gold (Smiff & Cash remix)’. Killer Mike en El-p doen er nog een Run The Jewel slipmat en een sticker bovenop.

Sufjan Stevens – Mystery of love ep
Luca Guadagnino, regisseur van de succesfilm ‘Call me by your name’ heeft een enorme voeling met de muziek van Sufjan Stevens en vroeg hem om een nummer voor de film te maken. Uiteindelijk schreef Stevens drie nummers: ‘Visions of Gideon’, ‘Mystery of love’ en een herwerking met piano van ‘Futile devices’. ‘Mystery of love’ leverde hem een nominatie voor een Academy Award op.

De volledige lijst met uitgaves vind je hier.