10 redenen waarom drive-in festivals voor ToeristInEigenLand Mc’s een heel slecht idee zijn

door Mattias Goossens

Nu massabijeenkomsten tot minstens 31 augustus verboden zijn, gaan heel wat opportunisten op zoek naar manieren om toch geld te slaan uit het concept ‘festivalgevoel’. Het zijn dezelfde mensen die plastic bloemenkransen zouden verkopen aan tien euro en geloven dat een luxehut met jacuzzi bijdraagt tot de festivalbeleving. Nu is er een nieuw ingenieus plan: drive-in festivals waarbij je vanuit je auto naar een optreden kijkt en luistert via je radio. Tien redenen waarom je ons daar deze zomer niet zult zien.

  1. Zijn we na anderhalve maand zonder essentiële verplaatsingen al vergeten hoe warm het wordt achter zo’n autoruit?
  2. Ludieke bordjes zijn trouwens ook moeilijk in beeld te brengen wanneer ze achter een reflecterende voorruit liggen.
  3. Geen uitdaging om op deze manier alcohol binnen te smokkelen. Je mag trouwens geen alcohol drinken in je wagen, dus waarom denk je daar zelfs aan?
  4. Enkel jij hebt nu last van het rughaar dat na het uittrekken van je t-shirt aan de zetel blijft plakken, in plaats van de mensen die twintig centimeter achter je staan.
  5. Je moet echt heel goed kunnen manoeuvreren om al rijdend bekers in te zamelen.
  6. Er zullen enkel Belgische artiesten optreden. Wie gaat er nu naar Belgische artiesten kijken op een festival, die kun je toch op zo veel andere plaatsen aan het werk zien?
  7. Artiesten krijgen enkel respons via claxons. Dus de buurt krijgt niet enkel die rotmuziek, maar ook een karavaan toeterende auto’s over zich heen. Wat krijgen ze in ruil, een parkeerplek?
  8. Zelfs wie een hele dag in de camper wil blijven, wordt nu blootgesteld aan live-muziek.
  9. Als je niet de helft van het optreden op zoekt bent naar je vrienden die ergens linksvooraan aan de geluidspaal staan, ben je dan wel naar een optreden geweest?
  10. Als je niet de helft van het optreden aan het twijfelen bent wanneer je nu naar een ander podium moet vertrekken om daar tien minuten van een artiest op te vangen van buiten een te volle tent, ben je dan wel naar een optreden geweest?

Even serieus: een festivaloptreden is meer dan enkel een artiest/band die optreedt voor een publiek. Ik wil het walgelijke woord ‘beleving’ hier niet in de mond nemen, maar die hele ervaring kan je niet vervangen met een alternatief. Dus bijt een zomer door, en geniet volgend jaar dubbel zo hard. Dan kunnen we misschien snel weer vergeten dat er zoiets als een drive-in festival is geweest.