10 tips voor MENT Ljubljana: Iceage, It It Anita, Blu Samu, Charlie & the Lesbians en meer

door Bart Somers

Van morgenavond tot zaterdagochtend kan je in Ljubljana weer tal van opkomende artiesten uit heel Europa gadeslaan op MENT, het showcasefestival dat aan zijn vijfde editie toe is. Op het menu staan, verspreid over 3 avonden en nachten, zo’n 75 acts. Wij lichten er tien uit.

1. Acute Dose (CZ)
Hou je van toegankelijke muziek die niet te glad is en je regelmatig op het verkeerde been zet? Dan is Acute Dose wellicht wat voor jou. De Tsjechen timmeren met hun post-pop aan de weg sinds januari 2010, en losten eind 2018 de eerste nummers van hun nieuwe album ‘Overdose’ dat er later dit jaar zit aan te komen.

Luister: ‘Metal gear’ (en laat je vooral niet misleiden door de eerste 20 of 25 seconden).

2. Bee Bee Sea (IT)
Een complimentje als je weet dat de BBC uit het Verenigd Koninkrijk stamt, en een daverend applaus als je Bee Bee Sea uit Italië kent. De mannen uit het land van de laars, de Vesuvius, de spaghetti Bolognese (ok, dit verzinnen we) en de toren van Pisa trekken stevig van leer met psychedelische surfgeluiden in orkaanvorm die letterlijk en figuurlijk alles op hun weg omverblazen.

Luister: ‘D.I. Why Why Why’

3. Blu Samu (BE)
Moeten we Blu Samu nog aan iemand voorstellen, behalve aan Erasmus-studenten die Indiestyle bezoeken om Nederlands te leren? OK Juan en Gudmund, hier gaan we dan: deze jongedame veroverde in 2018 ons land stormenderhand met een mix van hip-hop, funk, soul, pop en een resem andere fijne ingrediënten. We vermoeden dat die storm eerder zal overslaan naar de rest van Europa, dan dat hij zal gaan liggen.

Luister: ‘Goose’ (in het Nederlands betekent dit “gans”, Juan en Gudmund)

4. Charlie & the Lesbians (NL)
Heet de zanger van Charlie & the Lesbians echt Charlie? Vallen de vrouwelijke bandleden ook werkelijk op leden van hetzelfde geslacht? Met vrouw en kinderen die twee meter verderop televisie kijken, is het niet het aangewezen moment voor Google-queries als “lesbians”. Wat we wel zo weten: het gezelschap maakt snoeiharde punk die je doet rondhossen tot je wangen aan het plafond hangen.

Luister: ‘Vacation’

5. Haiku Garden (SI)
Sire, vergeet het thuisland van de organisatie niet. Als je toch wil dat iemand je met “sire” aanspreekt, doe je het beter zelf. In ieder geval: uit Slovenië komt Haiku Garden, en als we hen in dit lijstje plaatsen, is het niet om de lokale folklore te eren. Haiku Garden maakt onweerstaanbare noisy pop die voeling heeft met shoegaze en post-punk, en de ideale combinatie van donker en melodieus heel dicht benadert.

Luister: ‘What lies within’

6. Iceage (DK)
We gokken dat 9 op 10 lezers Iceage al kennen. Wie hen ooit live zag, weet dat dit enorm goed kan meevallen, maar ook zwaar kan ontgoochelen, en zelfs vaker dat dan omgekeerd. Toch blijven de Deense post-punkers volle zalen lokken. Hun songs zijn zowat stuk voor stuk weergaloze knallers. De laatste passage van de ontembare Scandinaviërs in de Botanique was in ieder geval heel straf, hopelijk trekken ze die lijn door op MENT.

Luister: ‘Catch it’

7. It It Anita (BE)
Op MENT speelden nog nooit eerder zoveel Belgen als dit jaar, en zowal het noorden als het zuiden van het land zijn goed vertegenwoordigd. Luik (de stad én het platenlabel) vaardigt It It Anita af, de noisy bende rond de sympathieke frontman Damien Aresta die in België al op zowat elk festival- en zaalpodium het beste van zichzelf mocht geven, en ook internationaal aardig aan de weg timmert.

Luister: ‘User guide’

8. Lawrence Le Doux (BE)
Om Lawrence Le Doux te beschrijven, zou je je eigenlijk een heel dik woordenboek vol neologismen moeten aanschaffen. Met elektronisch, ingetogen, house, relax, rustgevend, mondiaal, jazzy en intrigerend kom je echter ook al een eind. Om je helemaal een perfect idee te vormen, zal je toch eens in ‘s mans muzikale archief moeten duiken. Een spannende ontdekkingstocht is gegarandeerd.

Luister: ‘Fabiola riddim’

9. Lewsberg (NL)
Lou Reed is niet meer, hoewel zijn erfenis duidelijk leeft. In Nederland doet er een band genaamd Lewsberg uitermate mooie dingen met muziek die je als kleinkinderen van The Velvet Underground zou kunnen omschrijven. De gitaren kabbelen en rammelen en klinken bedoeld vals, De songstructuren stuwen je voort op een wolk van intense vreugde, en als je na enkele minuten weer op Aarde landt, wil je niets liever dan snel weer de lucht in te gaan.

Luister: ‘The smile’

10. Rendez-Vous (FR)
Deze Franse post-punkers werden in 2017 door velen beschouwd als een van de hoogtepunten van Dour Festival en ondergetekende zag hen in juni laatstleden een erg knappe set spelen in Eden te Charleroi. De groep brengt de eighties terug op een manier die je goed met Whispering Sons kan vergelijken, al doen de Fransen het sneller en agressiever.

Luister: ‘The others’

Hiermee zijn we nog niet door al onze aanraders heen. We verwachten ook heel veel van het Belgische Slumberland, het Britse Squid en de Russische producer Raumskaya, om maar drie andere acts te noemen. Wie een ticket voor MENT zoekt, kan hiervoor terecht op de website van het festival. MENT gaat door van 30/01 tot en met 01/02 en voor de prijs van een combiticket (39 euro voor 3 dagen) moet je het zeker niet laten.