11 concerttips voor een magistraal maart

door Jasper De Spiegeleer

Om je kostbare tijd en zuurverdiende centen te besparen tijdens deze drukke periode maken wij je maandelijks wegwijs in ons vaderlandse concertlandschap. Het gaat hier niet om optredens van megasterren in grote, volgepropte zalen, maar kleinere settings met oerdegelijke artiesten. Ziehier wat je in maart niet mag missen.

VÖK – 6 maart, Trix,
De IJslandse dreampop- en elektronicaband is in het leven geroepen door zangeres Margrét Rán en saxophonist Andri Már. Ondertussen is de band al uitgebreid tot een viertal. Vorig jaar bracht VÖK debuut ‘Figure’ uit. De zachte, soezerige electropop op dit album leverde vergelijkingen op met artiesten zoals The xx en James Blake (info & tickets).

WWWater / Luwten / Audri / Tristan – 8 maart, Het Depot, Leuven
Op 8 maart is het internationale vrouwendag en Het Depot viert dat door vier straffe madammen een podium te bieden. De hoofdact is niemand minder dan Belgische klankkast WWWater. Vorig jaar kon ze ons bekoren met haar eigenwijze debuutep ‘La falaise’ en stond ze op de planken op onder andere Dour, Horst en AB. Luwten brengt duistere, soulvolle en lichtjes kletterende folktronica. Audri zingt en speelt piano al van kindsbeen af en later spitste ze zich toe op teksten schrijven. Ze sleepte in 2016 de prijs van ‘Most Promising Artist’ op de Redbull Elektropedia Awards in de wacht en mocht het voorprogramma van Mount Kimbie verzorgen. Isolde Van den Bulcke aka Tristan laat haar krachtige engelenstem ondersteunen door zachte bassen en sfeervolle drums een creëert zo een zweverige poppy sound. Ondanks haar jonge leeftijd stond ze al op de planken van onder andere Botanique, Vooruit en Crammerock. Vermoedelijk zakt ze naar Leuven af met haar debuut-ep in de binnenzak (info & tickets)

Mantis – 9 maart, Muziekodroom, Hasselt
In 2014 trad het Maaseikse trio Mantis (foto) voor het eerst in het licht met ongeziene hutsepot van dansbare gitaren, bombastische drums en strakke baslijnen. Twee jaar later kwamen de heren helemaal uit hun schulp en brachten twee ep’s uit. De Limburgers doopten hun muziek pogojazz. Nu is de band klaar voor het echte werk: op 9 maart komen ze debuutplaat ‘MAGNOLIA’ voorstellen. Eerste single ‘MIASMA’ lichtte al een tipje van de sluier op.  Live wordt het sowieso een belevenis (info & tickets).

Out The Frame – 10 maart, diverse zalen, Gent
Kunstencentrum vooruit en All Eyes on hiphop slaan de handen in elkaar voor een gloednieuw hiphop festival. Ze kiezen niet voor de grote mainstream artiesten, maar voor de eerder underground artiesten die binnen de scene een grote invloed hebben. Onder andere woorkdunstenaar Open Mike Eagle, de controversiële Jungle en de Londense sensatie Gaika. Met Stikstof en WWWater is ook hiphop-talent van eigen bodem te vinden. De documentaire over de roots van rap ‘Word Is Bond’ van Sacha Jenkins wordt op dit festival voor het eerst getoond (info & tickets).

Baths – 16 maart, Botanique, Brussel
Vier jaar na ‘Obsidian’, waarop de Amerikaan ons gaf inkijk in een grijsgrauw kamertje waar hij zijn onderhuidse frustraties verzamelde, brak Baths de muzikale stilte. Will Wiesenfelt vergrendelde zijn demonen achter een glazen deur op ‘Romaplasm’ en komt deze emotionele onrustige glitchy electronica met ons delen in Botanique. Hij lijkt de periode van ziekte en zorgen achter zich te laten (info & tickets).

Condor Gruppe / Statue – 17 maart, AB, Brussel
Dit collecitef, opgericht door Maarten Van Cleuven en Jan Wygers, komt de geplande nieuwe langspeler ‘Interplanetary travels’ voorstellen. De titel van het album doet vermoeden dat de heren je weer meesleuren op een van hun mystieke trips. Eerste single ‘The wanderer’ bevestigt dit volmondig en nodigt je uit op een reis door de kosmos mét cowboyjasje. Een optreden om bij te genieten met de ogen gesloten. Ook de extravagante Limburgers van ‘Statue’ komen hun nieuwe album ‘Kasper’ voorstellen. De band heeft minstens vier gitaristen op het podium staan en zo slaan de heren je in je gezicht met een indrukwekkende wall of sound (info & tickets).

Dean Blunt – 20 maart, Beursschouwburg, Brussel
Deze Londenaar heeft heel wat troeven op zak: hij is lid van Hype Williams, Babyfather en Blue Iverson. Bovendien is hij zowel medeoprichter van de rockband Graffiti Island als een conceptuele artiest die regelmatig exposities organiseert. Toch vindt Blunt nog een gaatje in zijn agenda om fans te verwennen op BANG! festival. Dat is een minifestival georganiseerd door KultuurKaffee, waarbij een gastcurator de kans krijgt om zelf een programma samen te stellen (info & tickets).

Stikstof – 21 maart, AB, Brussel
Deze jongens hebben geen introductie meer nodig: ze maken al jaren furore in de Belgische hiphopscene. Nu lijken ze hun piek bereikt de hebben met het nieuwe album ‘OVERLAST’. Het hiphopcollectief is tekstueel scherper en kritischer dan ooit en vecht met het mes tussen de tanden tegen de demonisering van Brussel. De bom gaat tijdens dit optreden gegarandeerd ontploffen (info & tickets).

K1D – 29 maart, Nest, Gent
De Sint-Niklazenaar wierp zich in de spotlight als sidekick van Woodie Smalls, maar hij ontpopte zich tot een ware ster. De jonge Belg klimt langzaam naar de top en stond al in het voorprogramma van waren hiphopsterren zoals Kirk Knight, Denzel Curry en Rejjie Snow. Zijn debuutalbum ‘High Hopes’ barst van drugs overgoten, slome trap nummers. Dat leverde hem vergelijkingen met Lil Uzi Vert en Migos op (info & tickets).

Newmoon / Teen Creeps / Sunflower – 30 maart, De Biekorf, Brugge
De Antwerpse band Newmoon valt niet in een hokje te steken. Ze zweven ergens tussen dreampop en shoegaze met duidelijke postpunk-invloeden. Met het debuutalbum ‘Space’ vloog het vijftal in rechte lijn richting cultstatus. Het Gentse trio Teen Creeps lijkt recht uit de jaren ’90 te komen: een beetje korrelig en niet altijd even zuiver gezongen, maar met enorm veel overtuiging en ondersteund door uitstekend gitaarwerk. Debuutalbum ‘Birthmarks’ verschijnt 6 april. De jongste van de drie bands is het Brugse Sunflower. Op provinciaal rockconcours Westtalent traden de West-Vlamingen voor de eerste keer live op en wonnen vervolgens moeiteloos. Ze zouden het wel eens ver kunnen schoppen (info & tickets).

MHYSA – 30 maart, Beursschouwburg, Brussel
E. Jane beschrijft haar alter ego MHYSA als a queer black underground pop star for the cyber resistance. Vorig jaar bracht ze haar debuutalbum ‘fantasii’ uit, een plaat waarop verwrongen, constant van toonhoogte wisselende vocals harmonieus samengaan met flikkerende noten. Jane neemt je mee in haar eigen wereld waar haar aspiraties, gevoelens en ervaringen zonder scrupules centraal staan (info & tickets).