11 keer onterecht onbekend en onbemind op Rock Werchter

door Mattias Goossens

Van donderdag tot en met zondag vind je ons wederom op Rock Werchter. Het gros van de tickets vliegt elk jaar de deur uit dankzij de headliners van nu, maar overdag spot je er de grote namen van morgen. Wij tippen tien kleinere namen met veel groeipotentieel.

Kali Uchis, donderdag 14.20 uur, Klub C

Een van de boeiendste popzangeressen van het moment is ongetwijfeld Kali Uchis. En dat is niet enkel vanwege de inhoud van haar telefoonboekje – ze werkte op haar debuut samen met onder andere Tyler,The Creator, Damon Albarn en Kevin Parker. Kali versmelt verschillende stijlen in elkaar, van funk over r&b naar dancehall. Dat doet ze met zo veel stijl en charisma dat ze hoogstwaarschijnlijk al vroeg voor één van de hoogtepunten van het festival tekent. Aangezien ze zelf te horen was op Gorillaz’ ‘Humanz’, zien we haar waarschijnlijk ‘s avonds ook op de Main Stage opduiken. (Mattias)

Otzeki, donderdag 15.20 uur, The Slope

Dit duo versmelt op debuut ‘Binary childhood’ de zwoele blanke soul van Rhye met de funk van Glass Animals. Wij verwachten ons aan een dansfeestje voor bleekscheten, waarbij zonnecrème en een gezonde dosis zelfrelativering je beste vrienden zullen zijn. Bovendien gebeurt het niet vaak dat je het eerste optreden op een nieuw Rock Werchter-podium kunt meemaken. Nu al een historisch concert. (Mattias)

Curtis Harding, vrijdag 17.15 uur, Klub C

Luisteren naar Curtis Harding neemt je altijd mee naar een tijdperk waarin sanseveria’s oprecht cool waren. Wie graag danst op de soul vinyls van z’n grootouders is bij Harding aan het juiste adres. Hoewel hij in 2014 met zijn debuut ‘Soul power’ al uit de rol als backing van CeeLo Green naar de voorgrond trad, is het grote publiek nooit echt helemaal gezwicht. Volledig onterecht: van heupwiegend tot swingend kan je ons vrijdag in Klub C vinden. (Michelle)

Sons, zaterdag 13.00, Main Stage

Niet dat deze Waaslandse rockers nog extra media-aandacht nodig hebben, maar het blijft een prestatie om zonder album op het hoofdpodium van Rock Werchter te belanden. Het zegt iets over de impact van De Nieuwe Lichting, maar het zegt vooral iets over de geweldige livereputatie die dit viertal heeft opgebouwd door sinds hun overwinning nagenoeg elk weekend de baan op te trekken. Van de kleinste schuur tot het grootste podium op slechts een half jaar tijd: we zagen Sons groeien en staan met veel plezier een paar uur vroeger dan gewoonlijk op om hun eerste Werchter mee te maken. Want als het zo doorgaat, krijgen ze vast een abonnement van Herman Schueremans. (Mattias)

The Magic Gang, zaterdag 13.30 uur, The Slope

Dit viertal uit Brighton werd al in één adem genoemd met Goat Girl en Shame als redders van de Britse indierock. Wanneer we de affiches van de afgelopen jaren erbij halen was de britpop en de nasleep ervan inderdaad een pak beter en frisser vertegenwoordigd op het festival. Wie de eerste dagen al naar The Vaccines, The Kooks en Franz Ferdinand ging kijken, kan hier de jongste garde aan het werk zien. (Mattias)

Glints, zaterdag 13.55 uur, Klub C

Geen idee of Glints met zijn bugatti naar Rock Werchter komt, maar we zijn er wel zeker van dat hij het publiek net iets vaker zal doen opveren dan de Noorse Susanne Sundfør die oorspronkelijk geboekt was. De Antwerpenaar bewees de afgelopen jaren moeiteloos clubs te imponeren, dus we zijn erg benieuwd hoe dat uitpakt in de Klub C. (Mattias)

Durand Jones And The Indications, zaterdag 19.50 uur, The Slope

Wie het zichzelf nooit vergeeft om Charles Bradley niet gezien te hebben toen die nog levend en zwetend was, krijgt misschien een tweede kans in de vorm van Durand Jones. De rauwe energie van de band is perfect vervat in het zelfgetitelde debuutalbum uit 2016, dat dit jaar een wereldwijde release kreeg. Begin mei bracht z’n tournee hem nog naar de Ancienne Belgique waar de kenners zich lieten overtuigen, nu is het aan Durand Jones om op Werchter de brede massa voor zich te winnen. We voorspellen weinig weerstand. (Mattias)

Albert Hammond Jr., zondag 13.00 uur, Barn

Het ‘groeipotentieel’ uit de inleiding is niet echt van toepassing op deze gitaarheld. Albert Hammond Jr. is verantwoordelijk voor de riffs van The Strokes, en bij uitbreiding van het ontstaan van The Libertines en de hele heropleving van indierock vijftien jaar geleden. Aangezien The Strokes pertinent weigeren om in België te spelen, zijn The Voidz (met Julian Casablancas) of de soloband van Albert Hammond Jr. het dichtste dat je in eigen land bij de groep kan komen. (Mattias)

Naaz, zondag 13.30 uur, Klub C

Toegegeven, op de laatste dag van Werchter is het veel gevraagd om op dit uur al op te dagen. Wie beslist om toch al te gaan, zal aan Naaz de perfecte katerantidoot hebben. De frisse pop van de Nederlandse wast zo alle resten slaap en pijntjes uit je lichaam. Haar hitjes ‘Words’ en ‘Up to something’ zijn vreselijk aanstekelijk en zenden je de rest van de dag fluitend over de weide. (Michelle)

IDLES, zondag 16.45 uur, The Slope

Als er dit weekend een band is waar je je gehoor voor op het spel mag zetten, is het IDLES. We zagen ze afgelopen weekend aan het werk op Down The Rabbit Hole en we beloven dat de nieuwe singles evenveel goeds beloven voor de tweede plaat als debuut ‘Brutalism’. Wie graag gitaren, maatschappijkritiek en een gezonde hoeveelheid sarcasme tegen z’n trommelvlies gejaagd krijgt zal hier niet teleurgesteld worden. (Michelle)

NAO, zondag 16.45 uur, Klub C

We zagen NAO twee jaar geleden al schitteren op Pukkelpop en waren meteen verkocht voor haar zwoele r&b. Ondertussen heeft ze een pak meer podiumervaring opgedaan en is ze volop bezig aan een tweede album, dat we waarschijnlijk later dit jaar voorgeschoteld krijgen. Wie niet zo lang kan wachten, moet voor de avant-première naar Klub C afzakken. (Mattias)