2014 in muziekvideo’s

door Alexander Spriet

In 2014 werd er niet alleen veel goede muziek gemaakt, ook heel wat uitstekende video’s vonden hun weg naar het wereldwijde web. Hieronder vind je een tiental clips die ofwel visueel erg knap zijn of die gewoon heel leuk zijn. Veel kijkplezier!

 

 

iamamiwhoami – Fountain

iamamiwhoami heeft de gewoonte om hun albums altijd als een adiovisueel project naar buiten te brengen. Zo ook het geval met het onlangs verschenen ‘Blue’. Doorheen het jaar verscheen er van elk nummer een video op het YouTube-kanaal van de kunstzinnige Zweden. Deze knappe visuele werkjes sluiten naadloos op elkaar aan en het loont dus de moeite om het hele album te doorlopen, te beginnen bij ‘Fountain’.

Mac DeMarco – Passing out pieces

Visueel iets minder straf, maar wel één van de vreemdste doch grappige clips van het jaar is Mac DeMarco’s ‘Passing out pieces’. We willen het je vooral zelf laten ondergaan dus zullen we niet al te veel verklappen. Alvast enkele kernwoorden zodat je toch ietwat voorbereid bent: bloed, moord, drugs en bevallen van een wel erg rare baby.

TOPS – Way to be loved

Mac DeMarco kwam ook bij TOPS even langs voor een cameo. In ‘Way to be loved’ zien we hem enthousiast een stuk van zijn edele delen toont aan de camera. Kortom, voor wie altijd al een glimp wou opvangen van DeMarco’s MacNuggets is bij deze video aan het juiste adres.

FKA twigs – Two weeks

FKA twigs liet al eerder zien dat ze ons niet alleen muzikaal weet in te palmen, ook haar video’s zijn keer op keer een schot in de roos. Ook die voor ‘Two weeks’ is bijzonder sterk. We zien Twigs heersen in een met goud bekleed paleis, omringd door dansende miniversies van zichzelf.

Nicki Minaj – Anaconda

De meest besproken muziekclip van het jaar moet wel Nicki Minaj haar ‘Anaconda’ zijn. De ‘Baby got back’ van het digitale tijdperk werd dan ook voorzien van een dikke vier minuten duchtig geschud met de billen door de zangeres en een resem danseressen. Door middel van een gastoptreden van Drake benadrukt Minaj echter wel dat enkel kijken mag, aanraken niet.

Arca – Thievery

Voor nog meer billenplezier zorgde Arca’s ‘Thievery’. Visuele artieste en vaste partner in crime van de Venezolaanse producer Jesse Kanda zorgde immers voor een bezwerende clip ter begeleiding, waarin we een vreemde, alienesque figuur haar dansmoves zien etaleren.

Murlo – Into mist

Niet alleen maakt Murlo bij platenlabel Rinse één van de origineelste geluiden in het hedendaagse muzieklandschap, ook vult hij zijn zachte en exotische grime aan met veelkleurige zelfgemaakte visuals. Het spel met futuristische vormen reflecteert zo perfect de producer zijn sound, het is moeilijk te begrijpen en lijkt wel gewichtsloos en dat is natuurlijk net de charme van dit alles.

Stromae – Ta fête

Met het kleine Belgenlandje als uitvalsbasis veroverde Stromae het voorbije jaar langzaam de wereld. Vooral zijn muziekvideo’s werden massal bekeken op YouTube. Zo ook deze voor ‘Ta fête’ waarin we het hoofdpersonage een Hunger Games-achtige doolhof zien doorkruisen.

Sia – Chandelier

Aangezien Sia zichzelf liever uit beeld houdt, mocht het twaalfjarige danseresje Maddie Ziegler op haar eentje de show stelen in de clip voor het geweldige ‘Chandelier’. Gedurende vier minuten danst zij een op het eerste gezicht eerder chaotische choreografie.

Snapshot in LA

Misschien niet helemaal een muziekvideo maar we willen het je toch niet onthouden. ‘Snapshot in LA’ werd voor Dior opgenomen met een productie door Joseph Mount (Metronomy) en zang door Marion Cottilard. In het knappe bijhorende beeldmateriaal zien we de Franse actrice ook zelf schitteren in haar achtertuin.