25 gratis tips voor Absolutely Free Festival

door Frederik Jacobs

Naar jaarlijkse gewoonte trekken we dit weekend naar Absolutely Free Festival, een van de betere gratis festivals die ons land te bieden heeft. Doorheen de voorbije edities zijn we AFF blindelings beginnen vertrouwen om heel wat interessants geprogrammeerd te hebben staan – nooit bijzonder spectaculair maar immer charmant en klassevol. Ook dit jaar kunnen we dat van de line-up zeggen, al strijkt er met The Notwist toch wel een serieuze klepper neer aan de C-mine in Genk. Een mix van gevestigde waarden en jong talent, van ruige gitaren en slimme beats staat jullie op te wachten, met voornamelijk Belgen in de hoofdrol. We gidsen jullie in dit artikel watertandend doorheen het weekend.

Dynamische Dansvrijdag

Net als de voorbije edities mikt het tweedaagse festival ‘s vrijdags hoofdzakelijk op de dansbenen. Zo opent talentvolle Bilzenaar Solco om 18:00 uur de Main Stage met ambitieuze deep house, flirtend met de techno. Zijn muziek komt dan misschien wel pas volledig tot z’n recht na zonsondergang, maar met een lokale én goeie act als deze lok je vroege vogels. Ross from Friends neemt dan weer subtielere lofi-house vol 80’s en 90’s-invloeden mee vanuit het Verenigd Koninkrijk. Alleen al het feit dat hij zich laat vergezellen door een driekoppige band doet ons om 20:00 uur aan de Main Stage blijven staan.

Met Jessy Lanza staat daarna een eerste grote naam geprogrammeerd. De tegendraadse Canadese electronicaprinses zal tijdens een dj-set haar beste, meest eclectische en – hopelijk – meest experimentele dansplaten uitkiezen als leidraad doorheen atypisch feestgedruis. Vervolgens lijmt Faisal met behulp van de betere hiphop en funk haar set en die van George Fitzgerald aan elkaar. Die laatste komt bewijzen dat hij meer is dan alleen superhit ‘Full circle’, en op basis van zijn sets op Dour en Pukkelpop geloven we dat hij daar in zal slagen. De latere uurtjes worden verzorgd door San Soda, een house-dj die ook funk en disco niet schuwt. Wie echt wil kan tot 6 uur ‘s ochtends doorgaan met de grote pupillen-house van Flapjackers, maar we waarschuwen jullie: zaterdag is het al heel vroeg heel erg de moeite.

Begaafde Belgen

De Belgische muziekscene kent hoogdagen en dat snapt ook Absolutely Free Festival. Met Poppel staat zaterdag al om 13:00 uur bijvoorbeeld een veelbelovende Kempense band gepland, die lofi met melancholie combineert zoals het hoort. Over veelbelovend gesproken: vlak daarna opent Fornet de XPRMNT – een jonge postpunkband uit Bree die slechts twee singles nodig had om ons te overtuigen. In datzelfde rijtje hoort El Yunque thuis. De noiserockers bewezen onder meer als voorprogramma van Xiu Xiu hun plaatsje te hebben binnen de opkomende Belgische noisescene, en doen zo heel af en toe zelfs aan de begindagen van dEUS denken.

Zeldzame zaterdagse synths zijn te vinden bij Monolithe Noir. De Brusselaar met Franse roots bewees vorige maand op Dour nog dat hij op meesterlijke wijze zijn knoppen zo kan manipuleren dat ze duistere schoonheid voortbrengen. Bereid je voor op een donkere en intense trip, voortgestuwd door intelligente beats.

Rhinos Are People Too bracht onlangs met ‘Hello from the gutters’ een erg fijn debuutalbum uit. Tijdens Studio Brussels ‘Nieuwe Lichting’ kon de band live reeds overtuigen, en we gaan ervan uit dat dat vier jaar later alleen maar gebeterd kan zijn. Nog zo’n goeie liveband is Hypochristmutreefuzz, die dankzij haar geschifte noise perfect thuishoort op de affiche van AFF. Samen met goeie vrienden en stadsgenoten The Germans – die later op de avond de XPRMNT onveilig maken – spelen ze bovendien om 20:00 een dj-set. Benieuwd wat dat gaat geven.

Hoera, BRNS is terug! De Brusselaars klinken op nieuwe single ‘Pious Platitudes’ behoorlijk donker, maar de bijna ironische poppy twist is nooit ver weg. Moest Millionaire niet teruggekeerd zijn, konden we het getalenteerde trio misschien wel tot hun opvolgers kronen. Een optreden om absoluut niet te missen – de ‘HypoGermans’-dj-set staat écht niet goed ingepland. Dat The Germans daarbovenop gelijk moeten spelen met postpunksensatie Whispering Sons, lijkt wel een geallieerd complot.

Niet te onderschatten Nederlanders

Ook onze noorderburen zijn zoals gewoonlijk goed vertegenwoordigd op AFF 2017. Zo komt Luwten haar schattige hitje ‘Go honey’ verdedigen, al zal haar gefluister niet opwegen tegen de gelijktijdige noise van het Amerikaanse Uniform. De trashy, agressieve freejazz van Dead Neanderthals is dan weer iets totaal anders, en kan zich wel eens erg nuttig tonen als broodnodige opkikker tijdens dat klopje omstreeks 18:00 uur. Waar we echter het meest naar uitkijken is de jonge Maastrichtse band Baby Galaxy, die zowaar aan Pavement doet denken – en laat dat toch wel een van de grootst mogelijke complimenten zijn. Voor fans van sprookjesachtige muziek à la Sigur Rós is er dan weer Kim Janssen, die volledig terecht de zonsondergang inluidt. Meest recente plaat ‘Cousins‘ is een parel, en ook in de Trix bewees hij reeds zijn waarde.

Heftige Headliners

In de vroege avond gaat het er hard aan toe in de XPRMNT. Het Amerikaanse Uniform is met haar hyperintense noise in staat je volledig omver te blazen en ook de Britse punkers van Bad Breeding weten hoe ze lawaai tot kunstvorm kunnen verheffen. Dat ze samen spelen met respectievelijk Luwten en Kim Janssen zorgt voor een bijna lachwekkend contrast – hopelijk is die XPRMNT goed geïsoleerd. Net als Jessy Lanza komen ook King Khan And The Shrines over van Canada. De extravagante Indiër verzorgt met zijn negenkoppige (!) band psychedelische garagepunk met zowat alle invloeden die je kan bedenken. Een must see, al is het maar voor de show.

Absolute headliner is echter Duyster-favoriet The Notwist. De Duitsers brengen creatieve muziek die kan vergeleken worden met Radiohead en Grandaddy – ambitieus en ingetogen tegelijk, immer doordrenkt met melancholie. Hun muzikale spectrum reikt erg ver, wat een afwisselende show belooft. Prachtige klassieker ‘Consequence’ gaat bovendien ogen doen sluiten en lippen doen trillen. Gelukkig is er nog DJ Eppo Janssen om de verslagenheid van je af te schudden.