6 acts om te ontdekken op Les Ardentes 2015

door Thomas Konings

De eclectische line-up van Les Ardentes staat wel heel erg scherp dit jaar. Het festival heeft zonder twijfel relevantere headliners dan de concurrentie en ook de minder vetgedrukte namen op de affiche mogen er grotendeels zijn. Opdat je niet de hele dag vanuit je campingstoel ‘Drank & drugs’ gaat luisteren (toegegeven: klinkt heel erg aanlokkelijk) geven wij een aantal bands en artiesten mee die echt de shit zijn, check het hieronder.

Sleaford Mods
Zondag, 16u30 – 17u20

Als er één groep de kloof tussen de Britse gitaarmuziek en alle hiphop op het programma van Les Ardentes ergens een beetje kan opvullen, dan is het wel Sleaford Mods. Het duo maakt grillige producties die ergens tussen punk en hiphop vallen en brengt daarover heel erg Engelse spoken word die het arbeidersethos in de verf moet zetten. Ze zien eruit als twee baldadige dokwerkers, maar brengen live wel vurige en intense songs. Sneak dus een blikje Cara naar binnen en steek je middelvinger in de lucht op zondagmiddag.

Woods
Zaterdag, 16u10 – 16u50

Weinig groepen kunnen meer met een middagset dan Woods. Enerzijds maakt de groep het type folkrock waarbij je graag het sappige gras induikt om met een spriet in je mond naar het podium te kijken. Anderzijds hangt er een typisch Amerikaans authentiek plattelandssfeertje over het muziekmateriaal van de groep, waardoor er een heerlijk Lucky Luke-vibe in hun songs ronddwarrelt. Nu wordt het gelukkig nooit té ontspannen, waardoor het viertal ook beklijvend overkomt.

King Gizzard & The Lizard Wizard
Zaterdag, 14u30 – 15u10

Met een release op het label van Thee Oh Sees is het niet verwonderlijk dat King Gizzard & The Lizard Wizard (beste artiestennaam OOIT?) psychedelische rock maken waar we op Down The Rabbit Hole helemaal fuzzy van in ons hoofd werden. De muziek van deze Australiërs loopt de ene keer op een stevig en snedig drafje, terwijl de andere keer voor een druggy, loom tempo gekozen wordt. De knotsgekke vocals en riffjes proberen daarnaast als een explosie van kleuren en klanken je lijf en ledematen bedwelmen.

Paula Temple
Zaterdag, 03u15 – 04u15

Wie zaterdag graag tot in de late uurtjes op het terrein blijft raven, kan terecht bij een show van Paula Temple, die voor de gelegenheid nog eens een speciaal audiovisueel spektakel in mekaar gestoken heeft. Van uitbollen is er geen sprake bij de smaakmaker van het te-cool-voor-ons-land-label R&S: haar techno gaat snoeihard, en dan niet alleen qua tempo. De sound van haar muziek is gigantisch, industrieel ook en staat zo garant voor intense ervaringen.

Freddie Gibbs
Donderdag, 16u30 – 17u10

Vooral het hiphopprogramma van Les Ardentes springt dit jaar in het oog: met Kendrick, Nicki, A$AP Rocky, maar ook bijvoorbeeld Rae Sremmurd en De La Soul komen heel wat grote namen uit dat genre naar Luik. Tussen de kleinere acts zitten er ook een paar interessante acts: denk maar aan Freddie Gibbs die vorig jaar samen met Madlib het sterke ‘Piñata’ uitbracht en dit jaar nog kon bekoren met de ‘Pronto’-ep en het Kaytranada-geproducete ‘My dope house’.

Nicki Minaj
Zaterdag, 23u00 – 00u00

Nicki mag dan misschien wel zo’n honderdduizend keer bekender zijn dan de andere acts in dit lijstje tezamen, de kans dat je haar oeuvre nog moet ontdekken/een kans moet geven is eerder groot. Want terwijl mevrouw Minaj vaak als oppervlakkig afgeschilderd wordt, maakt ze wel gewoon goede muziek en levert ze hit na hit, en dan hebben we het nog niet eens over haar fenomenale rap-skills. Naar alle verwachting krijgen we waarschijnlijk vooral pop-Nicki te zien in Luik, met veel materiaal van laatste album ‘The pinkprint’. Dat hoeft allesbehalve slecht nieuws te zijn, want met songs als het lieflijke, bubblegum-roze ‘Super bass’, het onweerstaanbaar aanstekelijke ‘Va va voom’ of de zoete, emotionele Jessie Ware-samenwerking ‘The crying game’ staat dat deel van haar oeuvre ook sterk.