8 acts waar we naar uitkijken op Cactusfestival 2015

door Mattias Goossens

Vrijdag gaat in Brugge weer het Cactusfestival van start. Recensenten Mattias Goossens en Simon Kremar blikken alvast even vooruit en vertellen je over acht acts waar zij naar uitkijken. Cactus is overigens nog niet uitverkocht, via de site van het festival kan je nog snel een ticket scoren.

Sohn

Gabriel Rios
vrijdag, 19u55 – 21u05

De immer sympathieke singer-songwriter sloeg met zijn vierde plaat ‘This marauder’s midnight’ alweer een nieuwe richting in. Deze keer komt de Puerto Ricaanse Belg in een intieme setting met zijn gitaar als voornaamste begeleiding. Op vrijdagavond zal Rios zijn ding doen en dat houdt eveneens in het overgrote deel van de harten in het publiek verwarmen.

Perfume Genius
vrijdag, 18u25 – 19u25

Mike Hadreas’ muziek bestaat enerzijds vooral uit krachtige pop met elektronische toetsen zoals ‘Queen’ en anderzijds uit experimenteler werk zoals bijvoorbeeld ‘Grid’. Na de release van het alom geprezen album ‘Too bright’, komt de Amerikaan nu het Cactusfestival opvrolijken met zijn songs over onder andere sterk in je schoenen (lees: hakken) staan als homoseksueel. Onlangs maakte de zanger nog een succesvolle passage op Glastonbury.

SOHN
zaterdag, 16u40 – 17u50

Een van de hipste acts op de affiche is ongetwijfeld SOHN (foto). Met toekomst-geörienteerde electronica en teksten die niet ontbreken aan gravitas komt Chris Taylor, live vergezeld door een band, op zaterdagnamiddag het podium veroveren. Aanraders zijn de lichtjes melancholische singles ‘The wheel’ en ‘Bloodflows’ uit zijn debuutalbum ‘Tremors’ van vorig jaar.

Het Zesde Metaal
zaterdag, 13u30 – 14u35

Wannes Cappelle speelt samen met zijn band een thuismatch op het Brugse Cactusfestival, of toch wat de taal betreft. Met zijn poëtische, West-Vlaamse teksten zal hij onvermijdelijk een groot deel van zijn publiek kunnen bekoren. Voor de mensen die uit een ander deel van België komen, bestaat er de mogelijkheid om zich bij te scholen aan de hand van de lyric video’s op hun YouTube-kanaal. Bescheiden hitjes ‘Gie, den otto en ik’ en ‘Dag zonder schoenen’ kunnen als perfecte instap dienen.

Thurston Moore

Timber Timbre
zaterdag, 12u – 13u

Timber Timbre is een vijfkoppige band uit Canada en bracht vorig jaar hun vijfde album ‘Hot dreams’ uit op Arts & Crafts, het platenlabel van ex-Broken Social Scene-lid Kevin Drew. Het gelijknamige nummer dient als perfecte soundtrack voor een warme zomerdag. Met blues-achtige klanken en een warme stem komen Taylor Kirk en zijn metgezellen al rond het middaguur de eerste noten uit de installatie jagen. Hun langzame songs met af en toe een hoek af zullen de tweede dag naarstig op gang trekken. Vroeg komen is de boodschap.

Two Gallants
zondag, 15u – 16u10

Het meest productieve indieduo is Two Gallants allerminst. Van de dertien jaar die Adam Stephens en Tyson Vogel samen muziek maakten, spendeerden ze vijf jaar in muzikaal ballingschap. Sinds 2012 zijn ze echter terug actief en eerder dit jaar brachten ze nog het fijne ‘We are undone’ uit. Hun folky geluid krijgt daarop een stevige energie-injectie. Wie na het Cactusfestival nog niet genoeg van hen heeft gekregen kan in oktober terecht in Leuven (12.10, Het Depot) en Gent (30.10, Vooruit).

Thurston Moore
zondag, 20u – 21u15

Thurston Moore (foto) vergaarde eeuwige roem als medeoprichter van Sonic Youth en bleef na de scheiding van Kim Gordon niet bij de pakken zitten. Hij startte een nieuwe band, waarmee hij vorig jaar het knappe ‘The best day’ uitbracht. En hoewel Moore z’n naam op de affiche prijkt, zijn ook zijn bandleden (verzameld uit de rangen van My Bloody Valentine, Sonic Youth en Nought) het vermelden waard. Dat kan allemaal gelden als garantie voor een fantastisch optreden.

James Vincent McMorrow
zondag, 16u40 – 17u50

In Dublin is er goede grond voor beklijvende folkartiesten. Hoewel de meeste van hen binnen het pubcircuit blijven steken, wisten Villagers en James Vincent McMorrow ook het buitenland te veroveren. Was het debuut van McMorrow nog een interessante stijloefening in hedendaagse folk, dan brachten electronica en ambient een breder klankenpalet op opvolger ‘Post tropical’. Het is met die plaat dat McMorrow nu een tijdje rondtrekt. Deze zomer brengt hij nog verstillende schoonheid op Cactusfestival en Les Ardentes, daarna trekt de Ier waarschijnlijk terug de studio in. Wie voor even afscheid wil nemen, ziet daar in het Minnepark een ideaal decor voor.