9 buitenlandse festivals waar we dit jaar o zo graag naartoe willen

door Hanne Craye

In de meimaand horen we altijd wel ergens een optimist roepen dat de zomer nu écht wel voor de deur staat. Na het langgerekte lijden van belangrijke deadlines (masterstudenten, iemand?) of zwetende collega’s, komt een welverdiende vakantie meer dan geroepen. Je hebt je voorraad Cara-pils al ingeslagen en hebt zin om alle stress eraf te feesten op een festival. Alleen, België blijft ook maar België… Daarom deze gids, voor al diegenen die op reis eens iets anders willen doen dan musea van Schone Kunsten bezoeken.

  1. GetMad Festival – Madrid, Spanje (27-28 mei)

Om te beginnen doen we de Spaanse hoofdstad aan. Vergeet nauwelijks opgedroogde koeienvlaaien in de wei: dit festival vindt plaats over heel de stad, in de belangrijkste concertzalen. Bovendien organiseert het festival ook tentoonstellingen en gastronomische routes (tapas!). Het moet gezegd zijn dat de programmatie van de vrijdag iets minder overtuigend is dan die van de zaterdag, maar het goede nieuws is dat een dagticket slechts vijfendertig euro kost. Ga dus gewoon de zaterdag voor onder meer Black Lips, Eagulls en White Fence, en geniet de rest van je weekend van al het moois dat Madrid verder nog te bieden heeft.

Let op: een typisch Madrileens gebruik is op straat blikken bier kopen van straatverkopers. Doe gerust mee, maar wees op je hoede voor de politie: betrapt worden met alcohol op straat, ook al is de verpakking niet van glas, kan je een boete van rond de vijfhonderd euro opleveren.

  1. Sónar – Barcelona, Spanje (16-17-18 juni)

Voor de electronica-liefhebbers onder ons is het aangeraden nog wat langer in Spanje te blijven hangen, met name in Barcelona. Dat andere Spaanse stadje is immers niet enkel gekend voor het Primavera festival, maar ook Sónar bouwde al een deftige reputatie op. Net als bij GetMad vinden de concerten plaats in het centrum van Barcelona, wat kamperen meteen onmogelijk maakt. Bereid je dus voor op een diepe graai in je portefeuille, aangezien accommodatie in Barcelona allesbehalve goedkoop is. Gelukkig maakt de diverse line-up dat helemaal goed: grotere namen als James Blake, Richie Hawtin en New Order delen de affiche met kleinere artiesten als Kölsch, Bob Moses en onze eigenste Belgische Hiele.

  1. Melt festival – Ferropolis, Duitsland (15-16-17 juli)

Ferropowat? Een uur rijden van Leipzig ligt een meer. Midden in dat meer ligt een eiland: dáár moet je zijn voor het Melt festival. De originele locatie (zie foto) maakt een reisje naar Duitsland al zeker de moeite waard, maar neem daar dan nog eens de line-up bij en geen enkele Belg is nog tegen te houden. Ben Klock met zijn stevige techno is niet de enige pionier in zijn genre: ook Andy Stott en Motor City Drum Ensemble zijn van de partij. Tel daar Tame Impala en Jamie xx bij op en niemand heeft nog een reden om niet te gaan. Bovendien zijn er speciale treinen ingelegd tussen Amsterdam en Ferropolis, wat het vervoer ook meteen een stuk makkelijker maakt. Nu enkel nog hopen op T-shirt weather – goed geraden, Circa Waves zullen ook het beste van zichzelf komen geven.

  1. Appelsap – Amsterdam, Nederland (13 augustus)

Het eendaags hiphopfestival Appelsap mikt niet op de grote namen van vandaag, maar op die van morgen. Het beste voorbeeld hiervan is Kendrick Lamar, die al in 2012 afgezakt kwam naar Amsterdam. Door een juiste mengeling van de crème de la crème van de Nederlandse hiphopscene en veelbelovende buitenlandse artiesten, is de line-up altijd hyperrelevant. Een ander pluspunt van Appelsap is de locatie. Nu voor de tweede jaar op rij in het Flevopark, lijkt het meer op een dagje hangen in het park, dan een festival. Ondanks de grote opkomst, heerst er nooit een grote drukte. Hip Amsterdam zakt verder altijd in grote getale af naar Appelsap, en de outfits zijn navenant. Gewaagde kledij worden afgewisseld met de coolste sneakers. Wat ook opvalt zijn jonge ouders die hun kinderen meenemen.

Wie mag je niet missen? Vorig jaar kreeg de SMIB-crew een plaatsje op het podium, nu zijn quasi alle leden afzonderlijk geboekt. Toch is het niet onlogisch om te verwachten dat ze mekaar vergezellen tijdens hun respectievelijke optredens. Met een tape extra op hun conto, en een exponentieel vergrote fanbase zal het optreden van Yung Internet nog harder gaan dan vorig jaar. – Daan Leber

  1. Woo Hah! – Tilburg, Nederland (2 juli)

Het Tilburgse Woo Hah! Festival is een eendaags hiphopfestival waar de focus meer op buitenlandse (lees: Amerikaanse) rappers ligt. Al sinds hun ontstaan boekt de organisatie de juiste namen, die net nog haalbaar zijn voor ze het supersterrendom bereiken. Dit jaar is de affiche waarschijnlijk nog beter dan die van de vorige edities. Met onder meer Future, Young Thug, Mac Miller en Tyler The Creator is een heftig feestje sowieso een garantie. Ook de ticketprijs ligt belachelijk laag voor hetgeen dat voorgeschoteld wordt, zeker als je weet dat een solo-optreden van Future 70 euro kost. Een andere troef van het festival is de bijhorende camping, zodat je niet vroeger moet vertrekken om de laatste trein te halen. De festivalsite bevindt zich bovendien op slechts 5 minuten stappen van het station van Tilburg.

Wie mag je niet missen? De komst van Future is redelijk speciaal. Het is waarschijnlijk één van de laatste keren dat je deze artiest in de Lage Landen kan zien, aan een redelijke prijs. Young Thug moet je ook sowieso gezien hebben, alhoewel dit een hit or miss kan zijn. De artiest staat erom gekend dat hij vaak enkel wat adlibs live doet, maar met een publiek vol fans kan dit toch zeer goed uitdraaien. – Daan Leber

  1. Psych Lab – Eindhoven, Nederland (10-11 juni)

We blijven nog even hangen bij onze noorderburen, aangezien ze aan de andere kant van de grens serieus hun best hebben gedaan op festivalgebied. Het Psych Lab festival vindt plaats vlakbij het station van Eindhoven, waardoor bereikbaarheid alvast geen probleem wordt. Verwacht geen bands die het product werden van hun eigen succes, want Psych Lab zet in op kleine maar fijne namen. De vier headliners Goat, Temples, Föllakzoid en Parquet Courts zijn er alvast niet naast. Maar wat onze gemoedstoestand pas echt richting euforisch doet leunen, is Throw Down Bones. De kans is groot dat je nog nooit van hen hoorde, maar het duistere duo brengt live iets teweeg dat geen enkele liefhebber van lange, instrumentale, intense maar tegelijk ook ruige psychedelica mag missen.

Let op: er is geen camping. Vergeet geen accommodatie vast te leggen.

  1. Distortion – Kopenhagen, Denemarken (1-2-3-4-5 juni)

Veel artiesten die het willen maken in de elektronische muziek, beslissen om hun naam op te smukken door een streep door de letter O te trekken. De Ø roept namelijk onmiddellijk associaties op met Scandinavië, waar elektronische muziek hoogdagen beleeft. Daarom trekken we voor ons achtste festival naar de Deense hoofdstad waar begin juni een vijfdaagse rave plaatsvindt: Distortion. Iedere dag (en vooral nacht) bezet Distortion een ander deel van de stad met zijn streetparty’s, waar je vrijwel gratis naartoe kan. Wie €70 neertelt, heeft vijf nachten toegang tot de Kopenhaagse clubs, waar grote namen als Yung Lean, Mano Le Tough en Tiga (ja, die van ‘You gonna want me’) geprogrammeerd staan.

  1. Beaches Brew – Marina di Revenna, Italië (6-7-8-9-10 juni)

Direct aansluitend op de Scandinavische streetparty’s, raden we je aan naar Bologna te vliegen voor het GRATIS festival Beaches Brew. Zoals de naam misschien al weggeeft, vinden de optredens plaats op een exotisch Italiaans strand waar je vijf dagen gratis (of hadden we dat al vermeld?) terecht kunt voor onder meer een van de vaandeldragers van de garagerock: Ty Segall en zijn Muggers – laat ons enkel hopen dat hij zijn vreemde baby-attributen niet verhuisd krijgt naar Italië. Met namen als Beak> en Royal Headache zet het festival duidelijk in op nog meer gitaren, maar dat er op het podium ook plaats is voor een synthesizer bewijst dan weer de komst van Suuns. Die zwembroek had al ingepakt moeten zijn!

  1. T in the Park – Perthshire, Schotland (8-9-10 juli)

The Stone Roses. Meer behoeft deze argumentatie eigenlijk niet meer, maar pro forma zullen we toch nog een alinea vullen. Hoewel de andere headliners niet meteen de meest vernieuwende zijn, is er in de kleine lettertjes voor elk wat wils te vinden. Voor de fans van het stevigere gitaarwerk zijn er Slaves en Fidlar – die hun show in ons land eerder dit jaar afgelasten wegens terreur. Verder worden we ook nog blij van The Last Shadow Puppets, Daniel Avery en Rodrigo y Gabriela. Wie nog niet overtuigd is door de line-up, moet weten dat het festival plaatsvindt midden in de Schotse natuur. Lees: een uitgestrekte vlakte waar wat verderop schapen staan te grazen. Vergeet je bergschoenen dus niet.

Let op: Schotland staat niet meteen bekend om het goede weer. Stop je ondergoed voor de zekerheid in een plastic zak en maak een tussenstop in de Action om een voorraad poncho’s in te slaan.

Fijne vakantie!