Achttien aanraders voor een denderend Dour Festival 2016

door Indiestyle

Cactusfestival en Les Ardentes zijn nog maar net afgelopen of het volgende Belgische topfestival staat al klaar met een line-up om u tegen te zeggen: Dour Festival natuurlijk. De affiche is net zo eclectisch en bezaaid met kleine interessante namen als anders, hoewel het programma dit jaar wel uitzonderlijk sterk oogt. Vandaar geven we je maar liefst achttien aanraders mee voor een geslaagd festivalbezoekje.

Novelist
Dat grime aan een fameuze opkomst bezig is, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Vooral Skepta en Stormzy voeren momenteel de boventoon in het wereldje, maar ook jonge producers en mc’s zoals Novelist laten interessante geluiden horen. Vooral met zijn partner in crime Mumdance voegt hij een donkere laag aan het genre toe.

Shxcxchcxsh
Weetje om mee uit te pakken bij je vrienden: Shxcxchcxsh spreek je uit als tssj tssj. Verder moet je weten dat de Zweden op hun nieuwste album ‘SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs’ een donker klankenpalet loslaten, dat gebaseerd is op rave, ambient en industriële dub techno. Geen enkel idee hoe dit live zal klinken, maar iets zegt ons dat we best oordoppen insteken.

Babyfather
Mysterieuze artiest Dean Blunt is al een tijdje aan het opschuiven naar een meer hiphopgericht geluid, en dit is ook duidelijk op het eerste album onder de naam Babyfather. Daarin wordt op cynische wijze (of geheel oprecht, wij zijn er ook nog niet uit) Groot-Brittannië opgehemeld. Rinkelende telefoons en prominent aanwezige sirenes lijken het eerste te bevestigen. Wat wij eruit konden halen, is dat de inlichtingendiensten en politie op subtiele, maar tegelijk oorverdovende wijze, bekritiseerd worden.

Chester Watson
Chester Watson is een relatief onbekende rapper, die nog maar één mixtape heeft uitgebracht. Maar door wat de man daarop liet horen, is het niet echt een verrassing dat Dour er als de pinken bij was op hem een plaatsje te geven. Watson bevindt zich qua geluid in hetzelfde straatje als Rejjie Snow, en van die zijn we groot fan.

Rozzma
Rozzma heeft slechts één nummer online, maar ‘Baby’ blaast ons volledig van de sokken, waarna we vervolgens recht krabbelen en rondspringen op de mix van harde beats en Egyptische invloeden. Zeker de moeite om deze mc uit Caïro te gaan bekijken.

Denzel Curry
Slechts 21 is deze rapper nog maar, maar hij heeft wel al zijn plaats in de hiphopwereld veroverd. Zijn donkere en psychedelische beats lijken beter gemaakt te zijn voor een donkere club die vol hangt met sigaretten- en andere rook, maar op een groter podium zou Denzel Curry ook wel stand moeten houden.

Daniel Avery
In hetzelfde straatje als Jon Hopkins en Jon Talabot leeft ook Daniel Avery. ‘Drone logic’ was een van de beste albums van 2013, waarop industriële techno herwerkt werd tot iets nieuws. Pulserende beats en verleidelijke stemsamples voorzien een goed alternatief voor de meer eentonige techno die wat verder op de weide gedraaid wordt.

Ho99o9
Is het punk? Is het hiphop? Is het nog iets helemaal anders? Niemand die het zeker weet, maar dat de groep een ruwe en opzwepende show neerzet is al meermaals duidelijk geworden. Denk aan Death Grips, maar dan met hardere gitaren.

DJ Paypal
Footwork is in onze contreien nog niet zo heel gekend, maar als er iemand is die daar verandering in kan brengen, is het DJ Paypal wel. Supersnelle beats en repetitieve samples van hoogstens één seconde vormen in het kort opgesomd de kern van zijn sound. Wij zagen de man al vorig jaar aan het werk, en zijn set was zo plezierig en opzwepend dat een spontane polonaise ontstond.

Lotic
Ergens is het een beetje jammer dat Lotic geen live-set speelt op Dour – hij heeft immers twee uitmuntende mixtapes en een sterke Tri Angle-ep – ergens ook weer niet: check deze dj-set en je weet precies wat ik bedoel. Als resident van Janus deed hij heel wat draaiervaring op en dat uit zich nu in spectaculaire sets die het beste van pop en experimentele electronica combineren.

Danny L Harle
Terwijl nieuw materiaal van Hannah Diamond en A. G. Cook lang op zich laat wachten is Danny L Harle voorlopig de ster geworden van PC Music met z’n hitje ‘Broken flowers’. In dj-sets van de Brit is vanalles mogelijk: klassiek, eurodance en happy hardcore kunnen allemaal de revue passeren, Danny laat zich niet beperken door hokjes en de smaakpolitie. Naar verluid een hoogtepunt op Best Kept Secret.

Destruction Unit
Hoewel Dour zoals je weet niet meteen het festival is om bandjes te gaan zien, heeft de organisatie op zaterdag een programma neergezet vol scherpe indie. Protomartyr, The Soft Moon en Fat White Family zijn de blikvangers, maar hou zeker ook Destruction Unit in de gaten. Die band zit op het geweldige Sacred Bones en maakt ongure muziek op het kruispunt van noise en psychedelica. Heel spannend.

Abra
Elk jaar staat er wel een act op Dour weggemoffeld die een grote carrière tegemoet gaat. Abra zou wel eens die artieste van deze editie kunnen zijn. Niet alleen omdat haar eigenzinnige lo-fi-r&b goed lijkt aan te slaan bij pers en publiek, ook omdat ze op een podium kan pronken met een prachtige stem en bakken charisma. Eerder dit jaar blies ze me weg tijdens een optreden in de Charlatan.

La Femme
De Franse psychrockband La Femme speelde onlangs nog op Les Nuits Botanique, waarna we concludeerden: “Er was een duidelijk uitzinnig festivalsfeertje, waarbij de groep het publiek op een gegeven moment zelfs moest aanmanen om een beetje te kalmeren.” Klinkt exact wat we verlangen van een band op Dour en bovendien heeft de groep heel wat goeie surreële groovy hitjes.

Fatima Al Qadiri

Naast Lotic staat ook Fatima Al Qadiri donderdagavond in Le Labo geprogrammeerd. De twee zijn vergelijkbaar in het feit dat ze allebei avant-gardistische, maatschappijkritische electronica maken en draaien. Verwacht je dan ook aan progressieve multi-culturele clubgeluiden die zowel supernieuw klinken als extreem dansbaar zijn. Voor wie alle techno en house maar saai vindt.

Lil Silva

Het is helaas onmogelijk om al onze tips te zien. Zo overlappen op donderdagavond niet alleen Fatima Al Qadiri en Abra, maar ook Lotic en Lil Silva. Wie die eerste iets te extreem vindt, kan bij die tweede terecht voor een heel andere soort mengeling van electronica en pop. Hoewel ook avontuurlijk klinkt de Londenaar minder bruut en doet z’n muziek meer denken aan acts als SBTRKT.

Factory Floor

Zondagnacht speelt Factory Floor in La Petite Maison dans la Prairie en daar wil je eigenlijk wel bij zijn. Veel energie heb je niet meer nodig voor de krauty electronica van het Britse duo: jezelf overgeven aan de hypnotiserende ritmes is genoeg om in de intense danstrip opgezogen te worden. Eerder dit jaar fenomenaal op Rewire Festival.

DJ Nigga Fox

Je hebt het misschien al wel eens gelezen: de creatieve Londense jeugd verhuist naar Portugal voor cheape huurprijzen, goed weer en artistieke inspiratie. DJ Nigga Fox ruilde Groot-Brittannië al een tijdje geleden in voor Lissabon en richtte er Principe op, een toonaangevend label met de spannendste claustrofobische footwork-gerelateerde beats van de lokale scene.

Geschreven door Daan Leber en Thomas Konings

Voor tickets, info, het volledige programma en al je vragen één adres: dourfestival.eu