De tien blikvangers van Autumn Falls 2016

door Thomas Konings

Volgende week gaat het najaarsfestival Autumn Falls van start. Verspreid over heel België komen de beste bands van bookingskantoor Toutpartout zich live presenteren. Wij hebben alvast hieronder een lijstje gemaakt van de optredens waar we het meest naar uitkijken. Gerelateerd: op dinsdag 20 september nemen we in het kader van Autumn Falls een akoestische sessie op met Krankland in een busje op DOK. De Little Trouble Kid speelt een akoestisch setje, we kunnen 20 à 30 mensen uitnodigen om gratis te komen kijken. RSVP via Facebook. Krankland speelt zelf tijdens Autumn Falls op 29 september in Vooruit en op 20 november in Muziekodroom. Check de rest van het programma hier.

26.09: DIIV in De Kreun

Wie het hoofdpodium van Best Kept Secret op het middaguur in beweging krijgt met gitaargedreven shoegaze, per definitie een navelstaarderig genre, is goed bezig. Met een set vol spelplezier gaf DIIV (foto) zijn genregenoten ver het nakijken. Op plaat kan de band van Zachary Cole Smith nog niet iedereen overtuigen, maar live is het moeilijk om niet in vervoering te raken door het woest melodieuze samenspel van hun drie gitaren. Op voorwaarde dat het geluid goed zit, maar op dat vlak is De Kreun een huis van vertrouwen. (Max)

30.09: Stephen Steinbrink in Trix

Recente werk ‘Anagrams’ is al het achtste album van deze Amerikaanse songsmid. Het klinkt nog het meest als de ideale soundtrack voor een weekendje in een Ardeens bos, waarbij de geur van dennennaalden, houtvuur en vochtplekken op de muur spontaan je neusvleugels doen trillen. Denk aan de melancholie van Real Estate en de warme harmonieën van Isbells. Vergeet je houthakkershemd niet. (Mattias)

30.09: Pinegrove in Trix

Ons enthousiasme voor Pinegrove laat zich moeilijk in woorden vatten. Ze noopten onze hoofdredacteur tot het neerpennen van een beschouwend artikel over de staat van indie als genre, en hun passage in Trix staat al sinds de bekendmaking met alle mogelijke fluokleuren gemarkeerd in onze agenda. Verwacht je de avond zelf echter aan vervaagde sepiatinten en een onverklaarbare hunkering naar zaken waarvan je niet wist dat ze bestonden. (Mattias)

06.10: Yumi Zouma in Trix

Sinds 2014 dropt Yumi Zouma het soort fijne popliedjes waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Ep’s ‘Yumi Zouma’ en ‘II’ en album ‘Yoncalla’ staan vol schattige nummers die ergens tussen de slaapkamer en het strand gemaakt lijken. De zang is half fluisterend, de instrumentatie bevindt zich op een spectrum tussen intiem en dansbaar en de sfeer voelt haast tegelijk zorgeloos en melancholisch. De Yumi’s maken hun Belgisch livedebuut in TRIX, benieuwd of hun songs live even flawless klinken. (Thomas)

14.10: Pill in Botanique

Dat Pill het voorprogramma van Parquet Courts mag verzorgen, is niet geheel toevallig. Andrew Savage heeft namelijk een boontje voor deze rockers, en is vastbesloten ze uit de New Yorkse underground te halen. Hun mengeling van post-punk en garagerock doet wat denken aan de revival van het genre die door The Strokes werd ingezet, al zorgt zangeres Veronica Torres voor een welkome frisse wind. (Mattias)

14.10: Parquet Courts in Botanique

Zin in een voorspelling? ‘Human performance‘ zal hoog scoren in de eindejaarslijstjes. Des te vreemder dat de groep met zo’n sterk album nergens te bespeuren was op Belgische zomerfestivals. Gelukkig konden we in juni al zien of de nummers live ook overeind blijven. Na een show in Trix en passages op Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole is ons antwoord een volmondige ‘godverdoeme ja!’ We overdrijven niet wanneer we stellen dat Parquet Courts een van de spannendste rockbands van het moment is. (Mattias)

31.10: Death Grips in AB

In dit artikel mogen Death Grips natuurlijk niet ontbreken. De onvoorspelbaarheid van de noise-rappers is misschien wat voorspelbaar en daardoor minder opvallend geworden, je wil wel gewoon weten wat de Amerikanen hier in de AB gaan doen. Het zal bovendien hun eerste Belgische show sinds 2013 zijn en intussen hebben de jongens een heleboel nieuwe muziek gemaakt, die op z’n minst spannend is en op z’n best even sensationeel als het oudere werk klinkt. (Thomas)

10.11: Kevin Morby in Botanique

Kevin Morby verdiende zijn strepen als bassist bij Woods en frontman van The Babies. Hij bracht op eigen kracht al enkele pareltjes uit, waarvan het recentste ‘Singing saw’ ons zonder veel weerstand neerhaalde. Wie Ryley Walker en Kurt Vile kan smaken, proeft best ook eens van deze Texaan. Ideale instappers: ‘I have been to the mountain‘ en ‘Dorothy‘. (Mattias)

23.11: Girl Band in Het Bos

Om gezondheidsredenen moest Girl Band vorig jaar een geplande show in Trix annuleren. Deze herfst keren de Ieren gezond en wel terug naar Antwerpen, waar ze de geluidsnormen van het Het Bos op de proef zullen stellen. ‘Holding hands with Jamie‘ sloeg vorig jaar in als een venijnige splinterbom, en vermoedelijk hebben ze wat nieuw materiaal op zak. En als we even gaan namedroppen: Thom Yorke liet afgelopen week op BBC Radio 1 weten dat Girl Band momenteel een gedeelde favoriete band is van hem en zijn zoon. Kan tellen als referentie. (Mattias)

30.11: She Keeps Bees in AB

De voorbije jaren was She Keeps Bees al een aantal keer in ons land – vaak ook in het kader van Autumn Falls. Het feit dat de groep voor deze editie weer opnieuw naar België mag afzakken, wil zeggen dat ze toch indruk maakte tijdens de vorige passages. Onze Tiffany kan dat trouwens bevestigen, zoals je kan lezen in dit verslag. Het duo kreeg bovendien al heel wat steun van Sharon Van Etten: ze noemde Jessica Larrabee’s stem de beste van het moment. (Thomas)