Best Kept Secret 2023 voorbeschouwing: 9 acts die je moet gezien hebben

door Yannick Verhasselt

Nu de temperaturen naar tropische hoogtes klimmen, wenden ook festivals her en der zich wederom aan. Op het terrein van de Beekse Bergen vindt komend weekend alweer Best Kept Secret aan met kleppers als Aphex Twin, The Chemical Brothers, Oscar & The Wolf en The 1975. Naast die grote namen, is het festival jaar na jaar ook één van de festivals waar je best op de namen in een iets kleiner lettertype op let – vaak de grote namen van morgen. Wij lijsten hieronder dé acts die je zeker moet gezien hebben. Door Yannick Verhasselt en Louis Van Keymeulen.

Silvana Estrada, vrijdag 14:15, The Secret

De Mexicaanse Silvana Estrada pakte vorig jaar uit met een folk plaat om ‘u’ tegen te zeggen. Hoewel Estrada niet per se de grootste headlines maakte, circuleerde haar naam wel vaker online wanneer het onderwerp ‘beste platen’ was. Haar vederlichte stem schuurde daarbij steeds heerlijk aan bij de rijke instrumentatie die de plaat kenmerkte. Voor een artieste met pas twee ep’s en nu dus een debuutalbum onder de arm, hou je haar dus het best in het oog en wel in The Secret.

Gretel Hänlyn, vrijdag 15:30, The Secret

“Again and again, and again, and again. You like to take the picture, but you don’t wanna be in it”. Toegegeven, er passeerden het afgelopen jaar weinig weken waar deze catchy lyric van singer-songwriter Gretel Hänlyn zich niet in mijn neuronennest wurmde. Aanrader voor wie denkt dat er tussen het jong geweld geen goede klassieke singer-songwriters meer te vinden zijn.

De Staat, vrijdag 00:00, Two; zaterdag 12:30, The Secret; zondag 18:00, The Casbah

Je leest het goed. De Staat gaat het komende weekend op alle dagen op de planken staan. Na de release van klepper ‘Bubble Gum’ uit 2019 kwam het Nijmeegse vijftal op het idee om aan drie projecten tegelijkertijd te werken. Elk met een verschillende atmosfeer in een eigen kleur. Namelijk Het in-your-face agressieve album ‘Red’, het mellow en swingende ‘Yellow’ en het rustige, atmosferische ‘Blue’. Ze brengen elk van deze albums, die begonnen zijn als aanvullende Spotify-playlists, op de stages wiens kleur op de timetable overeenkomen met die van de respectievelijke plaat. Er is over nagedacht.

STONE, zaterdag 13:45, The Secret

Vroeger bekend als The Bohos, maar tegenwoordig gaat het leutige viertal uit Liverpool met een bandnaam die klinkt als een klok: STONE. Toegegeven, met slechts een eptje en een aantal singles onder de arm heeft de band nog niet zo veel materiaal uitgebracht. Toch, leert de recente golf aan Britse post-punk en indierockbands ons dat je band allerminst mag afschrijven op basis van weinig of zelfs géén werk. Nummers als ‘Money (hope ain’t gone)’ en ‘I go’ maken ons alleszins zeer benieuwd wat de band op Best Kept zal brengen.

Lime Garden, zondag 13:45, The Secret

Als redacteur klop ik mij niet publiekelijk op de borst. Maar het vervult mij toch als enige trots om te zien hoe ik twee jaar geleden reeds voorspeld had wat voor een tocht Lime Garden zou afleggen. Lime Garden’s Indie Art rock is een schilderij van muzikale kleuren, waar elk bandlid individueel een penseelstreek afgeeft die hun sound benadrukt. De female-fronted groep blendt ook naadloos genres zoals surf rock en shoegaze, met hier en daar post-punk invloeden. Ze zijn al gelanceerd, maar toch, keep an eye on them.

Psychedelic Porn Crumpets, zaterdag 23:30, The Secret

Deze vlammende psychedelische punky Aussies gaan al enkele jaren mee. Staan steeds garant voor live-optredens waar de zweverige energie dusdanig aanwezig is dat er prompt paddo’s aan de muurwand groeien, gecombineerd met up-tempo rockpartijen die de kans vergroten dat je elleboog in iemands gebit belandt tijdens een moshpit. Ze hebben ook een live-reputatie om u tegen te zeggen, dus er is geen reden om deze niet eens mee te pikken.

Lambrini Girls, zondag 16:00, The Cashbah

Op het laatste nippertje moeten invallen is nooit gemakkelijk. Nu Jockstrap verstek moest geven, valt er in het tijdschema wat te verschuiven en worden de Lambrini Girls in The Cashbah geparkeerd als vervanger. Het helse trio is één van de meest uitzinnige en interessante punk-acts op dit moment getuige nummers als ‘White van’ en ‘Lads lads lads’ bijvoorbeeld. Wie zegt dat riot-grrl ergens in de jaren negentig ligt?

The Comet is Coming, zondag 22:00, The Secret

Het gaat The Comet is Coming niet bepaald voor de wind. Niet alleen gaat de groep na deze tournee uit elkaar, maar ze werden ook nog eens gelijktijdig geprogrammeerd met Aphex Twin. Het is het nochtans op z’n minst evenveel waard om deze jazzvirtuosen live te aanschouwen. De sound van The Comet is Coming kan je beschrijven als een laser die door een kosmische dansvloer vlamt. Een mix van zwoele, echoënde saxofoonklanken en pulserende synthesizerpartijen die tegelijk extase en pure bewondering voor het muzikale oproepen. Voor een laatste keer te zien dus, in onze contreien.

Pongo, zondag 23:45, The Secret

Wie het festival met wat Afrikaanse invloeden wil afsluiten, is bij Pongo aan het juiste adres. Binnen kuduro is ze zeer snel uitgegroeid als één van de vaandeldragers en gezichten van het genre. Waar dj’s ze aan elkaar draaien, verzorgt zij op clubbeats nummers van pulserende vocals. Wie denkt dat het na de headlineshow van Aphex Twin wat zal afkoelen, is verkeerd. Nog één keer de benen strekken bij het niet te missen feestje van Pongo in The Secret.