De Absoluut Fantastisch Flexibele AFF-voorbeschouwing

door Indiestyle

Rock Genk, C-Mine Pop, Shtijlfest; allemaal valabele opties voor een festival bij de oude mijnsite van Genk, al koos de organisatie van Absolutely Free Festival jaren geleden logischerwijs voor de meest duidelijke naam. Welk ander festival blijft immers zo consequent kwalitatief én volledig gratis in deze tijden van culturele drooglegging. Limburg zal zijn plan wel trekken, en komend weekend kan je weer profiteren van die mentaliteit. Hieronder volgt ons ideale AFF-parcours.

aff21

Vrijdag kan je deze druilerige week wegdansen met jong geweld en oude rotten uit de elektronische scene. Kom op tijd voor recente DJ-Maniawinaar Kijumba, blijf voor de showcase van het Brusselse Pelican Fly-label (met Richelle, DJ Slow en Mister Tweeks) en hou je klaar voor de ongetwijfeld triomfantelijke terugkeer van technopionier Derrick May. Probeer echter nog wat aandacht en fut over te houden voor zaterdag, want er staat heel wat op het programma.

13.00 u.: Afhankelijk van welk type festivalganger je bent ben je op dit moment nog aan het zoeken naar de hipste bloemenkrans, de resterende drankbonnen van vrijdagavond óf naar de effectensetup van de eerste band. Maak ons, trotse ouders bij Indiestyle, blij en behoor tot die laatste groep. Collega Sigi Willems mag immers het hoofdpodium openen met zijn psychpopband The Insect Soldiers of the Sky, een viertal dat even prettig gestoord is als de naam doet vermoeden.

13.30 u.: Voor de beste in overdrive verzopen riffs kan je best een permanente vierkante meter uitzoeken in de XPRMNT-tent, waar het Hoeseltse HEISA de fundamenten als eerste mag testen met hun mathrockpletwals. Een jaar geleden kwamen ze uit het niets met het belachelijk strakke ‘Haute cuisine’, dit jaar zijn ze wellicht de eerste verrassing van het festival.

14.50 u.: Trotse ouders bij Indiestyle, deel twee. Medewerker Filip Tyskens en collega’s gaan lustig verder met het slopen van de XPRMNT-tent met de pogojazz van MANTIS. Vergezochte muziekgenres proberen bijhouden zou een fulltime job moeten zijn, maar laten we het er op houden dat dit drietal vanalles doet met postrock, noise en stoner. Dit allemaal zonder de groove te verliezen.

16.10 u.: Komt de hattrick in de experimentele tent vervolledigen: Crowd of Chairs. We hebben geen idee waar de bandnaam op slaat, maar we gaan ervan uit dat alles duidelijk wordt na enkele welgemikte dreunen van de noiseknuppels die deze band in het hoenderhok komt werpen.

16.50 u.: The Guru Guru is waarschijnlijk de meest strakke band die je zaterdag aan het werk kan zien. Het maakt niet uit dat andere groepen hoger geprogrammeerd staan, na een aanvaring met de stuiterende gitaristen, groovende ritmesectie en sjamanistische frontman van dit zootje ongeregeld krijgt iedere andere muzikant het schaamrood op de wangen.

17.40 u.: Keert terug uit de ruimte om je middels enkele ingetogen liedjes attent te maken op de nietigheid van je bestaan: Myrthe Luyten en band, oftewel Astronaute. ‘Petrichor’, de titel van hun eerste plaat verwijst naar de geur van regen op droge grond. De neerslag mogen ze geheel thuis laten, maar voor een professioneel potje neerslachtigheid ben je hier aan het juiste adres. Belooft schoon te worden.

18.20 u.: Proficiat, je hebt al goed je best gedaan om het maximale uit je gratis inkom te halen. Van ons mag je een uurtje gaan zitten of liggen. Niet dat er niks goeds speelt hoor, maar probeer de organisatie toch een beetje te steunen en consumeer naar hartenlust wat pintjes of organisch geteelde fairtradesnacks.

21.40 u.: Wegens het afzeggen van Eagulls en geschuif met de line-up is het grootste dilemma van de dag opgelost. Raketkanon en It It Anita, respectievelijk de meest interessante Vlaamse en Waalse noiserockband, spelen niet meer op hetzelfde moment. Zodoende kan je eerst naar het hoofdpodium voor wat wel eens de laatste RKTKN-show voor enige tijd kan zijn, om daarna lustig verder te raggen met It It Anita in een heerlijk krappe tent.

Absolutely Free Festival vindt plaats op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus in Genk, meer info hier.