De vele gezichten van hiphop op Pukkelpop

door Jens Van Lathem

Hiphop en Pukkelpop, het is geen nieuwe combinatie. Hoewel de gitaren en synthesizers het nog steeds voor het zeggen hebben in Kiewit, is er elk jaar wel met mondjesmaat wat hiphop om je aan te laven. Grote sterren staan er om mainstagetickets te verkopen, maar experimentele en indiehiphop vinden eveneens hun weg naar het festival. Ook dit jaar kan je op PkP weer de vele gezichten van hiphop terugvinden. Een overzicht.

Kate Tempest
Kate Tempest voor de lens van Andre Joosse.

Jurassic 5

DONDERDAG / Mainstage / 15:55 – 16:45

Hiphopgeschiedenis in levende lijve zien, kan donderdagnamiddag al. In het midden van een tot wasdom komende gangsta rap kon je bij Jurassic 5 eerder de chille vibes en flows van A Tribe Called Quest en De La Soul terugvinden. Net als die twee bands is het collectief terug aan het toeren geslagen en hoewel de echte hits ontbreken om een headlinerslot te verdienen, zal een zonnige namiddag wel de perfecte backdrop vormen voor wat funk en scratch.

Ty Dolla $ign

DONDERDAG / Dance Hall / 16:50 – 17:45

Vijf minuten later is het dan weer de beurt aan Ty Dolla $ign. Nog altijd geen plaat (‘Free TC’) aan de horizon, al zou het voor elk moment kunnen zijn, maar met enkele features en samenwerkingen toch al een graag geziene gast op het bord van muziekliefhebbers. Ook de dansbare singles die de man samen met onder andere The Weeknd, Wiz Khalifa, Tinashe en Charli XCX al een jaar met enige regelmaat dropt, hebben zijn ster doen schijnen. Verwacht je aan expeditie op de grens tussen r&b en hiphop: soms dol agressief, andere keren weer lieflijk zacht, maar altijd garant voor een gelukzalige grijns.

Gangthelabel

VRIJDAG / Mainstage / 13:15 – 13:55

Gent ziet er nooit zo gangsta uit dan wanneer Gangthelabel hun camera bovenhaalt om er een clipje te draaien. Het collectief uit 9000 timmert al van voor ze konden lopen aan de weg en hebben ondertussen een meer dan aanstekelijk en hedendaags geluid gevonden. Soms moet je gewoon het volk laten spreken, zoals YouTube-user 400squa: “Jullie weten tenminste hoe je die mic moet handelen hier in België biguppppppp.”

HO99O9

VRIJDAG / Castello / 16:55 – 17:35

In een wereld waarin de redenen om kwaad te zijn voor het rapen liggen, zijn bands als Ho99o9 broodnodig. Met hun simpelweg doodenge hiphop, zoals je die ook bij Death Grips en clipping. vindt, maken de rappers je hardhandig wakker om je vervolgens in een koortsdroom te hypnotiseren. Soms lijkt het alsof je continu met je hoofd tegen de muur wordt geslagen en de boodschap maar niet lijkt te begrijpen. Maar je verdient het, je hebt er zin in en je wordt er een beetje geil van.

Kate Tempest

ZATERDAG / Castello / 14:35 – 15:15

Dat britpop en hiphop geen ruzie hoeven te maken, wist elke weldenkende mens al lang. Voor wie dat nog eens muzikaal hoefde bevestigd te zien, is er Kate Tempest. Met een woordenwervelwind en een rauw Britse accent legt ze je ingewanden in de knoop, om ze vervolgens netjes weer uit mekaar te halen wanneer je jezelf wat beter hebt leren kennen.

Tyler, the Creator

ZATERDAG / Club / 20:40 – 21:35

Tyler, the Creator is vastbesloten om al zijn favoriete genres in zijn hiphopwerk te verwerken. Daarom vond je op laatste plaat ‘Cherry bomb’ zowel soul, r&b, punk, jazz als trap terug. Als lid van Odd Future is Tyler eigenlijk al een beetje hiphopgeschiedenis geworden. Bovendien is hij een fascinerende figuur, die kinderlijke moppen over aardappelen en lady bitches moeiteloos combineert met een diepzinnige monoloog over hoe hij het vele gevloek in hiphop ziet.