Deze elf avonden mag je niet missen op Les Nuits Botanique 2015

door Thomas Konings

Sfeer

Zodat je niet verloren zou lopen in de affiche van Les Nuits Botanique, licht onze redactie elf shows van het festival nader toe. Aangezien je ze allemaal niet mag missen, helpen we graag een handje. Voor elk optreden dat we hieronder tippen, mogen we namelijk een duoticket weggeven. Als je daar kans op wil maken, mag je een mailtje sturen naar tom.bola@indiestyle.be met de vermelding van het optreden dat je voorkeur wegdraagt (je kan maar voor één optreden tickets winnen) en de reden waarom jij de enige echte perfecte winnaar van de tickets bent. Wie nog net dat beetje meer kans wil maken, meldt zich best aan voor onze Whatsapp-updates (via +32 477 469 754) en deelt ons dezelfde informatie mee.

Flying Lotus + Shabazz Palaces + Kutmah (26/04)

Flying Lotus behoeft geen introductie meer. Het project van Steven Ellison draait nu al jaren op een fabelachtig niveau mee en piekte vorig jaar nog op ‘You’re dead!’. De manier waarop de Amerikaanse producer verschillende stijlen combineert en steeds weer weet te vernieuwen, is niet alleen indrukwekkend, maar kan je bovendien ook terugvinden in het werk van – noem het s.v.p. geen “voorprogramma” – affichegenoten Shabazz Palaces. De visuals beloven bovendien indrukwekkend te worden en de locatie is ook perfect, mis het niet.

(Let op! De ticketactie voor dit optreden loopt al langer en loopt af op vrijdag 24 april om 14.00 u)

Opening Night Owls, met onder meer Clark en Gazelle Twin (09/05)

De openingsavond van Les Nuits Botanique belooft avontuurlijk te worden. Warp-meneer Clark is de grootste naam op de affiche en komt zijn laatste nieuwe, self-titled album voorstellen. Verder is ook Gazelle Twin erbij, zij maakt de gekke muziek die je van The Knife verwachtte op hun laatste album, maar niet kreeg. Met Helena Hauff is het beste en spannendste uit de Berlijnse scene van de partij (de dame bracht al materiaal uit via PAN, zegt genoeg eigenlijk) en tot slot stelt Blanck Mass ofte Benjamin John Power van Fuck Buttons zijn tweede soloplaat voor in Brussel.

Jacco Gardner + Alamo Race Track + The Sunday Charmers (10/05)

Jacco Gardner brengt dit jaar een vervolg voor zijn plezierige psychpopplaat ‘Cabinets of curiosities’ uit. Op die eerste langspeler maakten we kennis met de fijne zomerse deuntjes van de Nederlander en zijn kunst om slimme, rijke liedjes ineen te knutselen. Met Alamo Race Track mag een andere Nederlandse band de avond openen. Dat vijftal bracht net een goed onthaalde plaat uit bij het immer sterke Excelsior Records.

Tobias Jesso Jr. + Flo Morrissey + Walter Hus (13/05)

Soms maak je als artiest door allerlei omstandigheden en omzwervingen niet helemaal het soort muziek dat je zou willen. Dat gaat ook op voor Tobias Jesso Jr. En ook al is de Canadese singer-songwriter nog een heel aantal mijlen verwijderd van de geambieerde pure pop, wanneer hij plaatsneemt achter zijn piano en zijn intrigerend stemgeluid bovenhaalt, voelen wij menige rilling over onze rug lopen. Je bent nog niet overtuigd? Check dan vooral ‘How could you babe’, een compositie waarbij we een viertal minuten dachten dat Lennon gereïncarneerd was, en eigenlijk gewoon alle andere nummers op debuutplaat ‘Goon’, een verzameling van ’s mans meeslepende, veelal liefdesgerelateerde zielenroerselen. “You can’t miss Tobias Jesso Jr., he’s six foot seven”, klonk het lacherig op zijn tourposter. Maar wij zijn nu even serieus: maak dat je erbij bent in Brussel.

Wand + Jessica93 + Twerps (13/05)

Geschifte psychrock uit LA waar – hoe kan het ook anders – Ty Segall mee gemoeid is. Debuutplaat ‘Ganglion reef’ werd uitgebracht op Segalls label God? Records, als vriendendienst. Niet verassend als je weet da frontman Cory Thomas Hanson vroeger wat in de pap had te brokken bij together PANGEA, Meatbodies en Mikal Cronin. Nu voert hij zijn eigen troepen aan, met verve. Met z’n vieren brengt Wand een breed uitdeinende, gitaargerichte sound die je tegelijk wakker schudt en doet duizelen. De referenties naar fantasy-werelden zijn legio: wie er als eerste tien vindt krijgt een highfive. Voor fans van Tame Impala, Ty Segall en Dungeon & Dragons.

Chapelier Fou + Isaac Delusion + Beautiful Badness (15/05)

Yann Tiersen op poppers, Air met een boontje voor boom bap of toch gewoon soft-electro, welke meer of minder fantasierijke beschrijvingen je ook uit je hoed wil toveren, feit is dat een concert van Chapelier Fou erin zou moeten slagen je helemaal te betoveren. De Fransman is één van de vele muzikanten die met een loopstation het podium vult, maar zeker niet de minste.

Låpsley + Jake Isaac + Jeanne Added (15/05)

Genomineerd voor de BBC Sound of 2015, een platencontract bij XL Recordings en al twee succesvolle ep’s op haar palmares: de 20-jarige Holly Lapsley Fletcher doet het waarschijnlijk heel wat beter dan haar doorsnee leeftijdsgenoten. Haar zweverige en poppy electronica doen je meteen in een andere wereld wanen, waar je heel af en toe – zoals bijvoorbeeld het geval is in ‘Pick me up’ – zelfs een beetje kan dansen. Haar spelletje met verschillende stemgeluiden brengt nog steeds menig luisteraar in de war, maar wij kunnen het je alvast met zekerheid zeggen: ze komen allemaal uit haar eigenste keelgat. Nog steeds niet echt overtuigd? De jongedame komt bewijzen wat ze kan op 15 mei in de Botanique. Allen daarheen!

TOPS + Recorders (16/05)

Op 16 mei wordt de Rotonde even syntpopheaven. Ons favoriete Canadese kwartet TOPS zal je ongetwijfeld verrassen en charmeren met hun limonadefrisse en verderlichte dreamy popdeuntjes vergezeld van het unieke stemgeluid van Jane Penny. De Brusselaars van Recorders benieuwen als opener door hun indiepop in een nieuwe akoestische set te gieten.

Soak

SOAK + Eaves + Walter Hus (16/05)

Soms is de uitdrukking “ruwe bolster, blanke pit” meer dan een cliché. SOAK (foto hierboven) ziet er misschien uit als de frontvrouw van je lokale hardcoreband, haar liedjes blazen ons eerder omver door hun verlegen gevoeligheid en intieme ontboezemingen. ‘Be a nobody’ bijvoorbeeld, waarin de zangeres ons smekend aanmaant niemand te zijn. Het accent krijg je er gratis en voor niets bij, net als de eer om te zeggen dat je erbij was voor haar debuut SOAK een ster van de sadfolk maakte.

Kevin Morby + Steve Gunn (17/05)

Jonge songsmid Kevin Morby is vooral bekend van Woods en het uitstekende The Babies. In 2013 releaste hij z’n eerste soloplaat ‘Harlem River’ en in 2014 verscheen er al een opvolger. De liedjes schudt hij sneller uit zijn gitaar dan de wind, maar kwantiteit betekent in dit geval ook kwaliteit. Steve Gunn vergezelt hem. Met een verleden in The Violaters van Kurt Vile en door vorig jaar nog als voorprogramma van The War On Drugs te fungeren, is de Amerikaan al lang geen onbekende meer. Zijn americana en folksongs herinneren aan de Amerikaanse rocktraditie alsof Gunn in het verkeerde decennium is geboren.

The Soft Moon + Prairie + Walter Hus (17/05)

Neem een agenda bij de hand en duid met stip zondagavond 17 mei aan. Dan concerteert Luis Vasquez, aka The Soft Moon, in het Grand Salon De Concert. De Amerikaanse protegé van het fijne Captured Tracks-label zal uw innerlijke Ian Curtis komen verblijden met zijn grauwe, industriële post-punk. Op plaat bespeelt deze multi-instrumentalist bijna alle instrumenten zelf, live is dat echter moeilijk en dus wordt hij ook in Brussel bijgestaan door een band. Het concert zal draaien rond zijn meest recente, introspectieve plaat ‘Deeper’. Deze voltreffer werd al gesmaakt door menig muziekliefhebber, dus is het uitkijken of hij ook live weet te betoveren. De rol van voorprogramma zal met verve en met de nodige obscuriteit vervuld worden door Prairie, een andere solo-post-punker, en de hedendaagse (Belgische) componist Walter Hus.

Foto’s van Damon De Backer en André Joosse, woorden van Tiffany Devos, Mattias Goossens, Arnout Coppieters, Rana Cools, Jens Van Lathem, Bram Pollers en Thomas Konings.