Deze festivals maken het najaar spannend

door Thomas Konings

Net wanneer je denkt dat het festivalseizoen gedaan is, blijkt er nog een najaarsluik te bestaan. In ons land zien de komende maanden er misschien wel spannender dan ooit uit, maar ook in het buitenland zijn er een aantal initiatieven waarvoor je wel een uitstap wil maken. Wij zetten de meestbelovende festivals op een rijtje.

Viet Cong

HORST (11 en 12 september)

Sinds vorig jaar hebben we er een erg fijn festival bij: HORST. Je kan er naartoe voor het prachtige kasteel of voor kunstprojecten gecureerd door Gijs Van Vaerenbergh, al focussen wij hier natuurlijk op het muziekprogramma. Dat bestaat uit vernieuwende electronica-acts, uit eigen land maar ook en vooral zelfs uit het buitenland. Met name de line-up van de Red Bull Music Academy Stage is om duimen en vingers van af te likken: DJ EZ, Throwing Snow, Benji B en Sinjin Hawke komen op de eerste dag, terwijl Drew Lustman (FaltyDL), Lapalux en Romare de tweede dag aantreden. (info & tickets)

Big Next Festival (12 september)

Om ontdekkingen te doen kan je voor de tweede keer op rij terecht op DOK in Gent voor Big Next Festival. Onder de noemer ‘Big Next’ programmeert Democrazy al jaren bands op de rand van de doorbraak. Samen met Disco Naïveté gooien ze die beloftes in een festivalformule en presenteren ze dit jaar weer een aantal namen waar je nog weinig over hoorde, maar die wel heel veelbelovend klinken. Je kan op 12 september terecht op de Gentse site voor onder meer Baio (project van Vampire Weekend-member Chris Baio), Man Of Moon, Vuurwerk, Seekae, Anna B Savage en nog heel wat meer. (info & tickets)

Incubate (14 – 20 september)

Met een line-up die 369 artiesten telt, vind je sowieso wel je gading op het heel erg brede, maar steevast spannende Tilburgse Incubate. Het festival vergt een semi-sterke voorbereiding: enerzijds moet je wel weten wie welke soort muziek maakt en waar alle locaties zich bevinden, anderzijds kan je bijna blindelings vertrouwen op de excellente smaak en selectie van de affiche-samenstellers. Gewoon zien dat je niet op een metalshow belandt, als dat niet je ding is dus. Mark Kozelek, The Soft Moon, Wand, Girl Band, Julianna Barwick, East India Youth, Laurel Halo, Unknown Mortal Orchestra, Girlpool en William Basinski zijn maar enkele artiesten uit de indrukwekkende lijst namen die tijdens de zevendaagse optreden. (info & tickets)

Leffingeleuren (18 – 20 september)

Eerder dit jaar kondigde Leffingeleuren aan terug naar de roots te gaan. Dat betekent mensen ontmoeten, genieten van muziek en omgeving, en ontdekken van jong talent. De Indiestyle-lezer kan alvast zijn hartje ophalen want dit betekent de eerlijke, opwindende muziek waar Muziekclub De Zwerver een patent op heeft in combinatie met een lagere ticketprijs. Dit jaar zie je er onder meer Torres, Girlpool, Great Lake Swimmers, Hookworms, La Luz, Eaves, Kevin Morby en heel wat meer moois. Bovendien is er ook randanimatie in de vorm van foodtrucks, originele bars, straattheater en kunst. Snel zijn is de boodschap want ondertussen zijn er al geen weekendtickets meer. (info & tickets)

Unsound Festival (11 – 18 oktober)

De muziek van morgen mag je dan misschien wel horen op showcasefestivals als Glimps, de muziek van overmorgen vind je op Unsound. Bij de deur is het festival wel niet, het vindt namelijk plaats in het prachtige (Poolse) Krakau. Op de affiche staan de meest vooruitstrevende elektronische projecten, een aantal exclusieve shows en een heleboel geblurde namen; de helft van de acts wordt op voorhand niet gelost. Een aantal avonden zijn al uitverkocht (waaronder nogal begrijpelijk een speciale avond in de indrukwekkende zoutmijnen van Wieliczka), maar wie bijvoorbeeld Rabit & Kuedo of Holly Herndon of Andy Stott of het live-debuut van Visionist of Amnesia Scanner of Angel-Ho of Elysia Crampton (met zowel muziek als schrijfsels) tegen een spotprijsje wil zien weet naar waar zijn vakantie te boeken. (info & tickets)

Pitchfork Music Festival Paris (29 – 31 oktober)

Het Pitchfork Music Festival in Parijs spreekt jaarlijks tot de verbeelding. Afgezien van het feit dat alleen de locatie op zich al genoeg biedt om blindelings een ticket aan te schaffen, slagen ze er elke editie in om het beste van het alternatieve muziekwereldje bij elkaar te brengen. Wat het extra interessant maakt is dat je een mengelmoes van genres krijgt aangeboden: van de droompop van Beach House over de post-rock van Godspeed You! Black Emperor, de bevreemdende electronica van Thom Yorke, de agressieve hip hop van Run the Jewels tot de charmante DIY-rock van Hinds. Pitchfork slaagt erin persoonlijke favorieten te programmeren die zowel brandend actueel kunnen zijn als gevestigde juweeltjes. Een totaalplaatje noemen ze dat. (info & tickets)

Godspeed You! Black Emperor

Iceland Airwaves (4 – 8 november)

Dat bands uit IJsland vaak even verstillend zijn als het landschap is algemeen geweten. Iets minder bekend is het Iceland Airwaves Festival, dat voor de zestiende keer wordt georganiseerd in hoofdstad Reykjavik. Het festival vindt plaats begin november en heeft naast een fraaie line-up (Ariel Pink, Battles, Beach House, Father John Misty, Hinds, Mitski) ook twee speciale shows van Björk en een passage van John Grant op het programma staan. Onze eigenste BRNS en Great Mountain Fire maken bovendien de oversteek. Dat het festival erg populair is bij Angelsaksische concertgangers bewijst alvast de documentaire die in 2012 over het festival gemaakt werd. (info & tickets)

Le Guess Who? Festival (19 – 22 november)

Wie te laat was voor Sonic City-tickets of in plaats van een lekkere menu gewoon graag de overheerlijke buffet-tafel naar binnen speelt, kan terecht in Utrecht voor Le Guess Who? De Nederlanders stellen elk jaar weer een line-up samen die de wereld rondgaat en ook dit jaar wordt die weer ingevuld met een aantal speciale programma’s. Sunn O))), Jacco Gardner en Austin Psych Fest cureren zo een deel van de affiche. Verder komt vooral experimentele indie aan bod en heeft het gebeuren met Deerhunter, Ariel Pink en Destroyer spraakmakende headliners, al ga je uiteraard ook om te ontdekken. (info & tickets)

FADED Weekender (20 en 21 november)

Festivals als Les Ardentes en Couleur Café gingen al langer voor een eerder urban getinte affiche maar het was slechts een kwestie van tijd voor het eerste Belgische festival opdook dat zich volledig aan hiphop wijdde. Bij deze claimt Faded die titel, de concertorganisatie ontving al klinkende namen als Freddie Gibbs, Yung Lean en Partynextdoor in Trix en komt nu naar buiten met een weekender. Tijdens deze indoor tweedaagse maakt onder andere Skepta zijn debuut op Belgische bodem (Dour annuleerde hij op het laatste ogenblik) en komen de immer sublieme Shabbazz Palaces nog eens langs. Voor de rest pronken nu ook al The Underachievers, Post Malone en SMIB uit de Amsterdamse Bijlmer op de affiche, maar er beloven nog een hoop namen te volgen. (info & tickets)

Sonic City (21 en 22 november)

De spannendste line-ups geven zichzelf blijkbaar bloot wanneer je artiesten zelf aan het kiezen laat gaan. De Kreun legt het curatorschap van Sonic City elk jaar in de handen van een eigenzinnige band of artiest. De postpunkers van Viet Cong kozen The Thurston Moore Band als grote headliner. Daarnaast zie je er elektronische acts harmonisch samengaan met gitaarmuziek. Sonic City is al helemaal uitverkocht, maar hou hun Facebookpagina in de gaten voor verdwaalde kaartjes als je alsnog Chelsea Wolfe, The Soft Moon, Total Control, Suuns + Jeusalem In My Heart, Protomartyr, HO99O9 en nog heel veer meer live wil zien. (info & tickets)

Yellowstock Festival (28 november)

Jaarlijks wordt psych- en krautrock gereïncarneerd in Geel onder de noemer Yellowstock. Omdat de organisatie net als wij gelooft dat donkere gitaren het ook goed doen tijdens de herfstmaanden wordt er dit jaar voor de vierde keer een wintereditie georganiseerd met internationaal allooi.  Naast enkele Peruviaanse groepen (3AM, The Dead-End Alley Band) valt vooral The Underground Youth op: een groep die dicht aanschuurt bij recent herrezen 90’s groepen zoals The Jesus & Mary Chain en Ride. Het programma wordt aangevuld met lokale helden Double Veterans, Alpha Whale, Pyschonaut en Hedonist. JH de Bogaard, 28 november: zet het in je agenda. (info & tickets)

Foto’s van Bert Savels van Viet Cong en Godspeed You! Black Emperor; tekst van Tiffany Devos, Mattias Goossens, Anthony Brynaert, Adriaan Fillet en Thomas Konings.