Discovery: onze tips voor 2015

door Thomas Konings

BannerArtikel-Lijstjestijd-01 (1)

Van de titel “onze tips voor 2015” straalt heel wat minder pretentie af dan van pakweg “de Belgische beloften van 2015”. Dat is de bedoeling, want we willen met dit lijstje vooral onze persoonlijke favorieten nog eens in de verf zetten. Er zullen dus ook voor de hand liggende namen als Tobias Jesso Jr. of  die van een heleboel Sound of-laureaten ontbreken, dat wil helemaal niet zeggen dat we hun talent, potentieel of commerciële waarde niet zien. Verder kozen we geen bands of artiesten uit onze najaarstips.

Volgende week maandag keert het lijstjesloze Indiestyle dat je gewoon bent weer terug. Muziek ontdekken kan dan weer via onze dagelijkse discovery en het Punch, Brothers, Punch-weekoverzicht.

Shivum Sharma

Shivum Sharma heeft het allemaal om de popartiest van 2015 te worden. Ten eerste zijn er die uitzonderlijke stem en lispelende zang die hem zo boven het hele pak doen uitstijgen. Ten tweede bezit zijn muziek de cutting edge die nodig is om te blijven boeien en verwende muzieksnobs als wij te verrassen. Tot slot doet de groei die de jonge Brit sinds het mooie debuutnummer ‘Flicker’ maakte, vermoeden dat het potentieel groot is en progressie nog gemaakt kan worden. Verschiet volgend jaar niet als Sharma de mannelijke tegenhanger van FKA twigs blijkt. (TK)

MssingNo

Het voorbije jaar was nogal rustig voor MssingNo en dat doet ons vermoeden dat het volgende dan wel van een heel andere aard zal zijn. Meneer heeft namelijk een verschrikkelijk briljante ep op te volgen en kreeg intussen onderdak bij de immer geweldige Tri Angle-stal. In 2015 brengt de Londenaar zeker en vast een nieuwe ep uit en verschijnt ook een grote, maar nog onbekende samenwerking. Het nieuwe materiaal dat we intussen al hoorden in verschillende mixen klinkt alvast net zo sterk als en verwant aan de oudere instrumentale grime die met zoemende bassen en verwrongen vocals alle verbeelding tartte. (TK)

Tink

Een meer dan genietbare mixtape (‘Winter’s diary 2’) bleek voor Tink niet voldoende om in 2014 door te breken. Timbaland is echter overtuigd van het talent van de Amerikaanse rapster en gaf haar een kans op zijn eigen platenlabel. De twee kropen ondertussen al samen de studio in met ‘Around the clock’ als laatste eindproduct. Met slechts weinig vrouwelijke rappers in de muziekwereld is het verfrissend om na Azealia Banks nog eens iemand op het toneel te zien verschijnen die ‘queen of rap’ Nicki Minaj het vuur aan de schenen kan leggen. (AS)

Hannah Diamond

Van alle PC Music- en Manicure Records-artiesten is Hannah Diamond waarschijnlijk diegene die het genre in 2015 verder gaat opblazen. De Logo Magazine-redactrice bracht de eerste echte PC Music-single uit en komt waarschijnlijk volgend jaar met een debuutalbum. Haar sound is in tegenstelling tot die van de avant-gardistische maar oh zo geniale GFOTY zeker begrijpbaar en klinkt poppier dan het laatste werk van Taylor Swift. Natuurlijk zijn het evenwel de schattige weerhaakjes zoals de kawaiizang en bubblegumbeats die de muziek zo plezierig en vernieuwend maken. (TK)

Made In Heights

Wegdromen, daar staat de muziek van Made In Heights voor. Van elke song die het duo prijsgeeft gaat zo’n prachtige sensualiteit uit dat het naar adem happen is om niet te verdrinken in de bloedmooie nummers. Alexei Saba en Kelsey Bulkin slaagden erin met elke worp onze playlist te domineren. Dit jaar gaven ze liefst vijf cadeautjes weg die individueel telkens verschillen maar waar altijd eenzelfde sfeer vanuit gaat. Hun nieuwe album staat gepland voor de eerste maanden van 2015. De al bekende nummers houden ons makkelijk nog maanden zoet, toch maakt de gedachte dat er nog meer van deze pracht klaar staat het wachten nagenoeg ondraaglijk. (AB)

BC Kingdom

Wat maakt BC Kingdom hun muziek nu anders en beter dan die van de hele horde r&b-zangers en -zangeressen die om je aandacht smeekt? Wel, hun nummers stralen tegelijkertijd authenticiteit en progressie uit. Enerzijds is er de zang die klassiek, smooth en verleidelijk is, anderzijds zijn er de slimme producties en structuren die doen denken aan artiesten als Kelela. ‘DWN4U/JEEPS’ speelt met tempoversnellingen en ‘Pyramids’-achtige introspectie, ‘Colours’ excelleert dan weer dankzij verrassende samples en een refrein dat dankzij vernuftige elektronica sloom maar intens aanvoelt. Het duo weet de tijdsgeest perfect te vangen en gaat daarom uitblinken in 2015. (TK)

Shamir

Op een avonturentocht door het internet botsten we een tijdje geleden op een fantastische clip van een soort disco-meets-PC Music-nummer, het bleek de jonge Shamir te zijn met ‘On the regular’. Die clip was blijkbaar voor veel mensen een eerste kennismaking met de 20-jarige zanger uit Las Vegas want het werd een kleine internethit. De gelijkenis met anderen uit de stal van XL Recordings is treffend, net als QT heeft Shamir een schattige sound met een vrij hoog fout-gehalte en klinkt hij net ietsje te gemaakt. Het verschil met PC Music-artiesten is dat Shamir minder op een plastieken pop uit een Japanse etalage lijkt en toch nog een vorm van realiteit behoudt, ook in zijn muziek. Ook de BBC heeft Shamir in het oog, hij staat namelijk op de BBC Sound of 2015. Dat alleen is al bijna een garantie op succes in de toekomst. (AF)

et aliae

Of je het nu leuk vond of niet: anoniem muziek uitbrengen was populair in 2014. Eén van die mysterieuze nieuwelingen was et aliae. Het enige dat we over deze intrigerende vrouw weten is dat ze 21 lentes jong is, studeert, in Londen woont, en onderdak vond bij Cascine, waar ook onder meer School ’94 huishoudt. Met op haar Facebookpagina een enkele foto van een roze USB-snoer, lijkt het logisch dat we ons kunnen verwachten aan mierzoete en opbeurende deuntjes à la Hannah Diamond, maar niets is minder waar. ‘White light’ neigt meer naar de chillwave, en lijkt daarmee – zoals we eerder schreven – op de werkjes van Ryan Hemsworth. Dat haar remixen en eigen nummers niet slecht zijn is een understatement, en dan weten we nog niet eens wat ze voor 2015 in petto heeft. (RC)

GANGLY

Dat de groep afkomstig is uit Reykjavik en GANGLY haar naam luidt, is het enige wat we momenteel over deze act weten. Daarnaast kunnen we naar juist één nummer luisteren, maar dat is er dan wel eentje waar je mond van openvalt. De verbazingwekkende maar toch wel vreemde schoonheid die IJslandse muziek vaak over zich heeft, verrast altijd en dat is bij GANGLY niet anders. De stemmen leveren bovendien een bijdrage van formaat en de vrouwelijke lijkt zelfs opvallend veel op die van Björk. In 2015 volgt er hopelijk meer, wij zitten alvast op hete kolen. (AF)

Shura

Shura’s eerste wapenfeit ‘Touch’ genereerde de afgelopen maanden maar liefst 4,5 miljoen views op YouTube. Het nummer laat zich dan ook kenmerken door dat soort geluid dat dankzij artiesten als Blood Orange en Solange plots weer heel erg populair is. De Londense zangeres liet met ‘Just once’ en ‘Indecision’ ondertussen al blijken geen eendagsvlieg te zijn. Het leverde haar zelfs een nominatie voor BBC’s Sound of 2015 op. Ons zou het alvast niet verbazen mocht Shura het komende jaar langzaam naar de bekendheid van een Jessie Ware toekruipen. (AS)

Girlpool

Girlpool is wat er gebeurt wanneer je twee highschool-vriendinnen uit L.A. die jongens graag in het gezicht slaan (zie ‘Jane’) een gitaar en een basgitaar in de handen duwt. Het duo voelde zich niet geroepen om er onder de zon en wuivende palmbomen een drummer bij te roepen, dus doen ze het maar met z’n tweetjes en hun derde bandlid genaamd badass punky lyrics. Cleo en Harmony maken ons oncomfortabel met hun in detail besproken eerlijkheid en getier op Americana-melodieën. Als iemand ons kan charmeren, zijn het wel jonge rebellen die hun haar niet kammen en naar school gaan elke dag “Just to be made a housewife one day”. In 2014 brachten ze hun eerste zelfgetitelde ep uit en speelden ze in het voorprogramma van Jenny Lewis. In 2015 verwachten we nog meer. (TD)

Hinds

Even getwijfeld of we al deze lichtvoetige deuntjes niet moesten onderbreken met donkere gitaren van Nai Harvest of Girl Band, maar die eerste band is de laatste maanden toch haar emosound de rug toe aan het keren en de tweede kreeg al genoeg aandacht op de site. Dus dan gaan we toch maar voor Hinds, tot voor kort bekend onder de naam Deers, die de meest vrolijke gitaarliedjes op je afvuren met een spelplezier waar zelfs Mac DeMarco nog wat van kan leren. Die Spaanse toets maakt het allemaal nog wat charmanter en dus concluderen wij dat je onmogelijk niet in zwijm kan vallen voor het olijke kwartet. (TK)

Låpsley

Met zachte beats en een doordringende stem profileerde Låpsley zich al van bij haar wonderlijke debuut ‘Station’ als een vrouwelijke reïncarnatie van James Blake. Ondertussen bewees ze al dat ze nog heel wat meer in huis heeft, wat haar dan ook een platencontract bij XL Recordings en een nominatie voor de Sound of 2015 van de BBC opleverde. Begin januari verschijnt de debuut-ep van de Britse zangeres en eerste single ‘Falling short’ doet alvast het beste vermoeden. Het is een eerder sober nummer waarin subtiele piano-aanslagen en Låpsley’s heldere stem centraal staan. (AS)

Until The Ribbon Breaks

We hadden de doorbraak van Until The Ribbon Breaks dit jaar al in grotere mate verwacht. Twee ep’s is natuurlijk geen output om U tegen te zeggen, het muzikale talent dat daar wordt tentoongespreid had die barrage wel makkelijk moeten kunnen omzeilen. De samenwerking met Run The Jewels werd opgepikt door verscheidene blogs en websites maar bracht hen opnieuw niet in de verwachte stroomversnelling. Het is nochtans sterk hoe ze erin slagen zoveel verschillende muziekstijlen en invalshoeken succesvol te combineren tot één sensuele, verslavende mix. Daardoor moet het trio makkelijk in staat zijn om zowel bij rockfans, de elektronica-aanhangers en de hiphopfanaten een voet aan wal te krijgen. Met hun eerste debuutplaat in januari kan dat niet anders dan lukken. (AB)

Natalie Prass

Ondergetekende heeft een zwak voor vrouwelijke singer-songwriters. Zo vertoefden Sharon Van Etten en Angel Olsen het voorbije jaar zelden ver weg van de platenspeler. Voor 2015 verscheen er al een veelbelovende single van Jessica Pratt, maar ook de – voorlopig – minder bekende Natalie Prass overtuigde met ‘Why don’t you believe in me’. Na zo’n heerlijke debuutsong geloven wij in ieder geval rotsvast in de capaciteiten van de zangeres uit Nashville. De interessante en uiterst catchy combinatie van country, soul en pop maakt van Prass’ in januari te verschijnen album absoluut één om naar uit te kijken. (AS)

Tei Shi

Valerie Teicher ofte Tei Shi leverde in 2013 een eerste sterke single af met ‘M&Ms’. De ep ‘Saudade’ volgde snel, waarna er eventjes stilte rond de Argentijnse ontstond. Bij Glass Animals mocht ze later haar zwoele stem aanschurken tegen die van Dave Bayley in het prachtige ‘Holiest’, zelf keerde ze terug met ‘Bassically’ en ‘See me’, beiden uitgegeven bij Double Denim Records, dat ook Kero Kero Bonito naar de top begeleidt. Eerstgenoemde beschreef de zangeres als “a first bird to fly away”, en iets in ons zegt dan ook dat er in 2015 een album op de planning staat. Daar kunnen we natuurlijk alleen maar blij om zijn. (RC)

TĀLĀ

Als er één belofte is die me dit jaar letterlijk omver blies was het TĀLĀ. Het ogenschijnlijke gemak waarmee ze elk song tot een mini-meesterwerk weet te bombarderen laat zien hoeveel talent er schuil gaat achter deze jongedame. De Iraans/Britse diva laat haar songs altijd bruisen van de ideeën en de tegendraadse structuren. Hard of zacht, sensueel of ruw, TĀLĀ speelt er mee. De output van 2014 betrof haar tweede ep ‘Alchemy’: 4 kunstwerkjes die allen makkelijk meespelen om de titel ‘nummer van het jaar’. Hopelijk blijft een debuutplaat niet te lang meer uit, want eenmaal die zal uitkomen is er aan de rollercoaster geen houden meer aan. (AB)

Kacy Hill

Als Kanye West verkondigt dat iets goed is, dan volgen wij gedwee. Zo ook met Kacy Hill die onlangs haar handtekening mocht plaatsen onder een contract bij Kanyes G.O.O.D. Music label. Het Amerikaanse model wist met debuutsingle ‘Experience’ namelijk meteen de aandacht te trekken. Het is een elektronische popsong die ook enige gelijkenissen vertoont met de r&b van FKA twigs en Kelela. Naar eigen zegen wil de zangeres in 2015 popmuziek en haar interactie met mode herdefiniëren. Wij wachten alvast vol spanning af. (AS)

Ibeyi

Dat Ibeyi in dit lijstje verschijnt, verbaast waarschijnlijk niemand meer. Met drie parels van nummers en een fantastisch optreden in Later… with Jools Holland op BBC 2, kan het voor de Frans/Cubaanse meisjes alleen maar voor de wind gaan. De pianokunsten van Lisa-Kaindé, het gevoel voor ritme van Naomi en de stemmen van de tweeling die als geen ander blenden met elkaar, zijn niet enkel ons opgevallen. Zes maanden na hun deal met XL-Recordings is hun debuutalbum ‘Ibeyi’ klaar om op 16 februari te verschijnen. Op 2 maart komt het duo voor het eerst de harten van de Belgen beroeren. Dat laten wij ons geen twee keer zeggen: onze tickets liggen al klaar. (RC)

GRRL PAL

We houden bij Indiestyle wel graag van een gokje. Het Australische duo GRRL PAL kunnen we misschien wel in die categorie onderbrengen. Met slechts twee recente nummers in de aanbieding is het natuurlijk moeilijk om al een sluitend oordeel te vellen, maar zowel ‘NGHT’ als ‘Paradise’ behoren tot de meeste aangename songs van het jaar. De muziek van Jay Lekat en Dannny K blinkt uit in afwisseling, gedurfdheid en aanstelijkheid. GRRL PAL is momenteel nog bijna geruisloos aan hun weg hogerop bezig, maar als het songniveau van dergelijk niveau blijft en het geluk een beetje aan hun kant staat, kan daar heel snel verandering in komen. (AB)