Dit zijn de buitenlandse festivals waar je dit jaar naartoe wil

door Thomas Konings

We gaven onze redacteurs een oneindige bron geld en dito tijd en vroegen ze om een reis naar een buitenlands festival te plannen. Lees hieronder welke festivals onze schrijvers het meeste aanspraken en waarom.

sfeer5

Austin Psych Fest (Austin, VS, 8-10 mei)

Austin Psych Fest is sinds 2008 hét festival voor liefhebbers van de – vaak ondergewaardeerde – psychedelische pop en rock en aanverwante genres. Van 8 tot en met 10 mei kan je in Austin Texas genieten van bands als Tame Impala, The Flaming Lips en 13th Floor Elevators. Interessant aan het festival is dat het een initiatief is van The Reverberation Appreciation Society, de organisatie achter het platenlabel RVRB Records. Op deze manier willen ze zowel de artiesten van eigen bodem als muzikanten van over de grote plas promoten. Je neemt graag midden in het academiejaar het vliegtuig naar verre bestemmingen en je hebt nog wel wat spaarcentjes in die sok onder je matras om dit te financieren? Overweeg dan zeker Austin Psych Fest. De artiesten en bands op de affiche doen watertanden en dat kunnen we enkel bewijzen door ze nog meer op te sommen; van Mac Demarco tot Melody’s Echo Chamber en van The Jesus And Mary Chain tot Ryley Walker. Dit evenement is een uitgekeken kans om alle topnamen uit het psych-wereldje op één plaats te bekijken.

The Great Escape (Brighton, Verenigd Koninkrijk, 14-16 mei)

De laatste jaren zijn de zogenaamde showcase-festivals in opmars, maar dit pareltje aan de Engelse kust blijft toch de leider in Europa. Gedurende drie dagen kan je met slechts één ticket op maar liefst vijfendertig plekken terecht om de grote namen van morgen, of toch zeker honderdvijftig ervan, aan het werk te zien. Onder andere Django Django, Shamir, Tobias Jesso Jr., Ibeyi, Baxter Dury, Gaz Coombes, We Are Shining, Girl Band, Tei Shi, Oscar, Vérité, Mew, Dan Bodan, Real Lies en bijna elke band die het tot in onze Discovery-rubriek schopte staan klaar om je hart te stelen, terwijl ook Oscar & The Wolf, Intergalactic Lovers en Mountain Bike de oversteek zullen maken. De grotere concerten in de Brighton Dome, waar je wel een apart ticket voor nodig hebt, zijn inmiddels bijna allemaal uitverkocht. En heb je even genoeg van al dat jong geweld, dan kan je nog altijd terecht op de bekende pier voor een vette Engelse hap of de zeehonden in Sea Life een bezoekje brengen.

Primavera Sound (Barcelona, Spanje, 28-30 mei)

Wij gaan niet. Wij willen er niet over nadenken. Wij hoeven je niet te vertellen waarom de heilige graal der festivals het Mekka van de festivalliefhebber is.

The Governor’s Ball (New York, USA, 5-7 juni)

Het festival in zes cijfers:

0%: Er zijn, naast optredens, een aantal andere activiteiten. Zo is er een silent disco, deluxe cocktailbar, een assortiment pleinspelen, kunstige installaties, grime- en bodypaint én een non-alcoholische gemeenschap, met wie je het hele festival nuchter kan beleven.

5: The Governor’s Ball gaat dit jaar voor de vijfde keer door, in het Randall’s Island Park in hartje New York. Het eiland grenst aan Manhattan, The Bronx en Queens. De editie van dit jaar vindt plaats van vijf tot zeven juni.

11: Dan stopt de muziek ‘s avonds. Daarmee zet de organisatie volop in op dagtrippers van het eerste uur en raadt ze nachtraven aan om elders heen te trekken.

51: Zoveel verschillende eetstandjes waren er in 2014. Kwestie van aan alle eisen van de New Yorker te voldoen, van gluten- tot vetvrij.

76: Het aantal namen op de affiche. Om er maar een paar te noemen: Drake, Lana Del Rey, My Morning Jacket, Tame Impala, Conor Oberst, Flying Lotus, Benjamin Booker en DIIV.

300$: Omgerekend €275,82, zoveel kost een kaartje voor het driedaagse festival. Daar zit je hotel en vervoer van en naar het eiland nog niet bij. Het is dus niet verwonderlijk dat de organisatie de mogelijkheid biedt om alles in schijven af te betalen.

sfeer1

Field Day (Londen, Verenigd Koninkrijk, 6-7 juni)

Het heet een mirakel wanneer in Londen de zon schijnt, maar op een of andere manier is dat meestal het geval tijdens Field Day. In Europa mag deze tweedaagse dan nog tamelijk onbekend zijn, dit festival in Victoria Park heeft de laatste jaren behoorlijk wat aan bekendheid gewonnen met een line-up die steevast een quasi perfecte afspiegeling blijkt van de Britse indie- en electronicascene. Ride, Caribou, Patti Smith, FKA twigs, Mac DeMarco, Django Django, Savages, Kindness, Django Django, SOPHIE en een vijftigtal anderen nemen dit jaar de honneurs waar op een plek die nog klein genoeg is om niet voortdurend het gevoel te hebben dat je onder de voet wordt gelopen. Ideaal weekendje uit!

Bonnaroo Music and Arts Festival (Manchester, USA, 11-14 juni)

Een festival waar je op 4 dagen zowel Billy Joel, Tears For Fears, Earth, Wind & Fire als Slayer, Kendrick Lamar en Mac Demarco kan zien? Het bestaat en je vindt het in Manchester, Tennessee in de US of A. Bonnaroo springt er ook dit jaar weer uit met de meest eclectische line up die je deze zomer zal tegenkomen. Andere interessante namen op de affiche zijn Courtney Barnett, Iceage, D’Angelo, Caribou en Run The Jewels. Ook zeker de moeite: Atomic Bomb!, het eerbetoon aan cultheld William Onyeabor met leden van LCD Soundsystem, Sinkane en Hot Chip. Wie hen vorig jaar op Pukkelpop aan het werk zag, weet dat ze garant staan voor een heet en psychedelisch dansfeestje. Ben je het gejengel even beu, dan kan je ontsnappen in het gigantische non-muzikale aanbod. Lachen en gieren doe je in het Comedy Theatre, nieuwe indie-films in avant-première checken kan in de Bonnaroo Cinema en als je wil leren breakdancen of tuinieren moet je in The Academy zijn. Dé act waar ieder jaar weer reikhalzend naar wordt uitgekeken is de Superjam, waarin een gevestigde waarde in muziekland al zijn vriendjes bijeen trommelt voor een set die steevast bomvol verrassingen zit. Vorig jaar viel deze eer te beurt aan Skrillex en hij nodigde onder andere Warpaint, Thundercat, A$AP Ferg en leden van The Doors en The Grateful Dead uit om ondermeer Technotronic, Toto en Stevie Wonder te coveren. Hoe dit ongeveer klonk kan je hier horen. Wie dit jaar de Superjam mag dirigeren is nog niet bekend, maar het zal zeker en vast weer voor geflipte taferelen zorgen. Je vindt ons alvast van 11 tot 14 juni achter ons computerscherm, starend naar de livestream en hopend dat we ons ooit in het wereldje van Bonnaroo mogen begeven.

Pinkpop (Landgraaf, Nederland, 12-14 juni)

jk.

Best Kept Secret Festival (Hilvarenbeek, Nederland, 19-21 juni)

Nu het gebeuren inmiddels aan zijn derde editie toe is, is dit helaas niet meer het best bewaarde geheim van Nederland. De vorige jaren verkocht het festival steevast uit en dat is niet meer dan terecht te noemen. Ook dit jaar schiet Best Kept Secret over vijf podia heen weer een gat in de roos met namen als The Libertines, The Jesus & Mary Chain, The Pop Group, Chet Faker, Temples, A$AP Rocky, alt-J, Future Brown, Ariel Pink en Ride. Toch gaat ook Best Kept Secret voor de totaalbeleving met foodtrucks, geurige houtsnippers om modder tegen te gaan en een main stage die zich pal op het strand in de Beekse Bergen bevindt. Het publiek hoeft overigens geen schrik te hebben voor de wilde dieren, die zitten op een veilige afstand en kan je ook meteen gaan bezoeken als het wat meer mag zijn.

sfeer3

PITCH Festival (Amsterdam, Nederland, 3-4 juli)

Op festivals mag er vanzelfsprekend al eens gedanst worden en dus krijgt elektronische muziek steeds meer een prominente plek op menig affiche. Gelukkig hebben we het dan niet alleen over EDM, maar ook over subtielere en meer vooruitstrevende vormen van het genre. In Barcelona (Sonar) en Amsterdam zijn intussen ook twee toonaangevende nichefestivals stevig gevestigd die de spannendste kanten van electronica aan bod laten komen. Op het PITCH Festival kan je James Blake en Siriusmodeselektor zien, terwijl alomtegenwoordige artiesten en producers als Flume, Kaytranada, Jon Hopkins en Jungle eveneens het beste van zichzelf geven. Daarnaast hebben ze er ook programmatoren rondlopen met een oor voor talent, dat tonen bevestigingen als Lido, Tala en Lumisokea. Tot slot kleuren ze in de Westergasfabriek buiten hun lijntjes door klassiekere indie-acts als Kwabs, Jack Garratt en LA Priest naar Nederland te halen.

Latitude Festival (Suffolk, Verenigd Koninkrijk, 16-19 juli)

Dit moet een van de leukste festivals ter wereld zijn! Diep verscholen op het Engelse platteland vind je het middelgrote Latitude, het indiefestival van Festival Republic (onder meer organisator van Reading and Leeds). Als alle line-ups tegenslaan, is er altijd deze ene die er met kop en schouders bovenuit steekt. Dit jaar worden Noel Gallagher’s High Flying Birds, Portishead en alt-J als headliners van de Main Stage (‘Obelisk Arena’) naar voren geschoven, met namen als James Blake, Laura Marling, Jose Gonzalez, Caribou en Wild Beasts in hun kielzog. The Vaccines, SBTRKT en Jon Hopkins zijn de koplopers in de BBC Radio 6 Music Stage tent, waar onder andere La Roux, Years & Years, Young Fathers, Wolf Alice, Catfish and the Bottlemen en Django Django voor hen zullen opwarmen. In kleine podia over het terrein krijgen ook de nieuwste acts van het moment, die tot de allerlaatste seconde worden toegevoegd aan de line-up, een aardig publiek voor de kiezen. Als dat nog niet genoeg is, heeft Latitude nog ettelijke andere wonderlijkheden achter de hand, zoals een uitgebreide comedy stage, een gigantische food line-up waar je werkelijk alles kan terugvinden en is er overal en altijd wel wat te beleven. Tot en met gekleurde schapen en dance parties in de bossen!

Melt! Festival (Ferropolis, Duitsland, 17-19 juli)

Voel je je aangetrokken tot verlaten industrieterreinen en/of Kylie Minogue? Dan mag Melt! Festival dit jaar niet ontbreken in je festivalschema. Het Duitse festival heeft niet alleen een unieke locatie en een even unieke headliner, ook is het hele programma steevast van de hoogste kwaliteit. Acts die momenteel de hele internetcommunity aan het kwijlen houden en vermoedelijk deze zomer ook daarbuiten doorbreken, zie je in Ferropolis voor het eerst op een podium (denk bijvoorbeeld aan Cakes Da Killa, Formation, Shura en Aurora). Verder worden liefhebbers van electronica steevast op hun wenken bediend met een razend relevante line-up die dit jaar onder meer Jamie xx, Nozinja, SOPHIE, Autechre, Jon Hopkins, Clark, Evian Christ, Hudson Mohawke en zoveel meer omvat. Tot slot wordt de affiche gekruid met grotere namen als Ride, alt-J en Mogwai, terwijl pakweg Toro Y Moi, Ibeyi, Years & Years en Django Django de festivalsfeer overdag bruisend houden. Al bij al is Melt! daardoor een minder eigenwijze, maar zeker zo interessante tegenhanger voor Dour Festival.

Pitchfork Music Festival (Chicago, USA, 17-19 juli)

Voor de intelligentia die elke ochtend netjes de scores van Pitchie tot zich opnenemen en vloeken wanneer op een Amerikaanse feestdag geen reviews verschijnen, wordt tijdens Melt! (en Dour) een festival georganiseerd. De line-up ligt in de lijn van de acts die op de site aangeprezen worden en is, laten we eerlijk zijn, formidabel. Met Wilco en Sleater-Kinney headlinen twee legendarische, op andere festivals ondergewaardeerde bands het gebeuren, terwijl Chance The Rapper op de derde dag zijn vuurdoop als headliner krijgt. Verder staat op het programma geen enkele slechte of zelfs maar matige groep of artiest en groeit het Pitchfork Music Festival stilaan uit tot de Primavera van de Verenigde Staten. (p.s.: wij behoren tot die intelligentia, discussiëren met Pitchies argumenten over East India Youth en vinden al die #haat wat overdreven.)

sfeer4

Eaux Claires Festival (Eau Claire, USA, 17-18 juli)

Naar Noord-Amerika afreizen voor een festival mag dan wel enkel weggelegd zijn voor de welgestelde freaks, dit jaar hebben de luxefans meer dan gelijk om zich voor twee dagen naar Eau Claire in Wisconsin (VS) te verplaatsen. Op 17 juli lanceren niemand minder dan Justin Vernon (Bon Iver) en Aaron Dessner (The National) er voor de allereerste keer het Eaux Claires Festival, waar zijzelf uiteraard op headlinen. Hoewel er nog geen concrete plannen over gelost werden, beloven niet enkel muziek-, maar ook dans- , film- en alle andere soorten kunstliefhebbers er tussen de bomen en open vlaktes hun culturele dorst te kunnen lessen. Dessner en Vernon bewijzen met de nog onvolledige line-up alleszins wel al dat ze met het festival de muren tussen verschillende genres willen neerhalen.  Naast heel wat rustige, folk en ambient muziek van onder andere Low, Sufjan Stevens, The Staves, PHOX  en Field Report staan ook Boys Noize, Marijuana Deathsquads en zelfs het klassieke yMusic op de live-lijst. Een groot deel van de line-up werd via brieven met mondjesmaat aan de vroege ticketbestellers bekendgemaakt, die het dan zelf als primeur met de sociale media mochten delen. Sowieso staan ons binnenkort nog hopen nieuws en verrassingen te wachten, maar Eaux Claires is nu al een van de meest belovende nieuwe festivals van 2015.

Festival Internacional de Benicàssim (Benicàssim, Spanje, 16-19 juli)

Zon, zee, strand. En muziek! De laatste jaren heeft de festivalmarkt Spanje ontdekt, of misschien eerder omgekeerd. Arenal Sound en Bilbao BBK Live zijn een greep uit het groeiende assortiment, al is het dit jaar vooral FIB dat de kroon spant. Deze zomer kan je er Blur, The Prodigy, Portishead, Jamie T, Florence + The Machine, Bastille, Franz Ferdinand & Sparks, Kaiser Chiefs en onze eigenste Stromae aan het werk kan zien. De bereikbaarheid is geen excuus met de nabijheid van luchthavens als Reus en Valencia en ook voor de prijs moet je het niet laten.

OFF Festival (Katowice, Polen, 7-9 augustus)

Je zou het niet meteen zeggen, maar soms heeft Polen veel weg van het paradijs op aarde. De wodka alles is er goedkoop, communistenblokken wisselen charmant af met hypermoderne gebouwen en de festivals hebben er een eigenzinnige programmatie. Unsound Festival (een begrip in festivalland) pakt elk (na)jaar in Krakau uit met de meest progressieve en geflipte line-up van het jaar, een uur rijden daarvandaan combineert OFF Festival die edgy artiestenkeuzes met meer gevestigde namen in het alternatievere circuit. Dit jaar headlinen Patti Smith, Ride, Run The Jewels, Sun 0))) en Sun Kil Moon het gebeuren, terwijl ook onder meer Dean Blunt, Ought, Future Brown, Xiu Xiu plays Twin Peaks (!) en een heleboel underground Poolse acts de affiche sieren. Goedkope pintjes en allesbehalve goedkope acts: meer hebben wij niet nodig om onze innerlijke cynicus om te toveren in een goedlachs knulletje.

Flow Festival (Helsinki, Finland, 14-16 augustus)

Needless to say dat ze in Scandinavië ook op het vlak van muziekfestivals iedereen de loef afsteken. Roskilde heeft altijd de line-up waarvan je hoopt dat Rock Werchter die, al is het maar één keer, durft samenstellen, Pukkelpop moet daarentegen zowel in Noorwegen, Zweden als Finland afrekenen met tegenhangers die net dat tikje scherper durven programmeren. Flow Festival in Helsinki is er daar één van. Dit jaar kiest de organisatie er voor de headliners Major Lazer, The War On Drugs, Pet Shop Boys, Róisín Murphy, Beck en Florence + the Machine, terwijl ook subheadliners als FlyLo, alt-J en Run The Jewels niet kunnen teleurstellen, en acts als Tove Lo, Skepta en Vladislav Delay tonen hoe breed ze er durven denken. Verder trekken ze bij Flow heel nadrukkelijk de milieukaart, met een afvalberg die 100% herbruikt wordt, een kleine ecologische voetafdruk en een aangepaste menukaart. Wie in de Flow wil geraken, maar daarvoor niet genoeg doekoe op zijn spaarrekening heeft verzameld, kan voor een mini-ervaring eind juni naar een zusterfestival in Ljubljana waar Metronomy, Pet Shops Boys, Róisín Murphy, Caribou en José Gonzalez naast een ton lokaal geweld op het podium staat.

sfeer6

End of the Road Festival (Larmer Tree Gardens, Verenigd Koninkrijk, 4-6 september)

Terwijl het festivalseizoen op een Leffingeleuren na bij ons in september nog wat lijkt aan te modderen, organiseert men in het Verenigd Koninkrijk een soort bijeenkomst van bloemenmeisjes en baardjongens. De line-up van deze olijke happening kan al eens in een dagdroom gepasseerd zijn toen je met een grasspriet in je mond ergens tussen een hooiberg over het ideale festival aan het filosoferen was. Sufjan Stevens (jawel, jawel!), The War On Drugs en Tame Impala verzorgen de avondactiviteit, overdag concerteren alle bands en muzikanten die relevant zijn en minstens één procent affiniteit hebben met de folk- en/of indierockwereld. End of the Road hoort ondertussen bij de reeks festivals die van de grootste tot de kleinste namen een “niet tevreden, geld terug”-garantie geven en doet onze hippiehartje een beetje sneller slaan.

Schrijfwerk van festivalmeisjes der festivalmeisjes Catherine Gysels, Beau Janssens, Mattias Goossens, Agathe Danon, Iris Wyckmans en Thomas Konings, foto’s van Bart Vander Sanden Damon De Backer, Agathe Danon en Bert Savels.