Duik middenin de HUNA HUT-playlist vol global sounds en ga dansen in PLEK tijdens de Gentse Feesten

door Gilles Dierickx

Dat de Gentse Feesten naast de obligatoire zatte ochtenden (lees ook gerust: voormiddagen) op de Vlasmarkt muzikaal nóg heel wat te bieden hebben, is al lang geen geheim meer. Doorblader het programma en je stuit op een bijzonder boeiend aanbod aan vaak jong en opkomend talent, op concerten georganiseerd door onder andere Boomtown, Fatima, Kinky Star en Trefpunt. Toch zijn er ook enkele (voorlopig nog) onbekendere spelers die wat extra aandacht verdienen, en daaruit lichten we met plezier HUNA HUT uit.

Het concept profileert zich als minifestivalletje in de coolste kelder van Gent: PLEK, ietwat verstopt in een uitloper van de Vrijdagsmarkt. HUNA HUT wordt georganiseerd door HUNA: een collectief dat z’n voorliefde voor global sounds wil uiten met avonden die focussen op eclectische, niet-Westerse dansmuziek. Eerder haalde HUNA onder meer al Altin Gün, DJ Marcelle, Dengue Dengue Dengue en Ammar 808 naar Gent; deze zomer gaan ze voor niet minder dan broeierige en zweterige dansfeestjes op obscure muziek van over heel de wereld.

Nog meer overtuiging nodig? Hieronder vertellen enkele dj’s die er draaien welke nummers ze zeker gaan spelen en waarom. De tracks staan gebundeld deze Spotify-playlist. Meer info over HUNA HUT vind je hier.

RAMIN&REDA

Dit duo uit Genève met Iraanse en Marokkaanse roots zoekt continu naar niet minder dan “des petites perles acoustiques aux sonorités uniques.” Poëtisch!


Een heel atmosferisch nummer van onze Zwitserse vrienden Psycho Weazel, dat we zeker gaan draaien.


Dit is een nummer met een new wave-vibe waardoor de Oosters klinkende synth heel vet klinkt. Op HUNA HUT gaan we heel veel techno spelen die zwaar beïnvloed wordt door Oosterse samples maar dus evengoed door new wave.

DTM FUNK

De Antwerpenaar DTM Funk is een curator. Hij brengt zijn tijd door in de platenkasten om ‘s werelds beste platen te vinden en die vervolgens een stem te geven in zijn onstopbare en wilde sets. Daarnaast nodigt hij regelmatig opkomende artiesten uit op zijn label, zijn feestjes of op festivals. Zijn ding: oud en nieuw laten samenkomen en, bovenal, de dansvloer in lichterlaaie doen gaan door die brekende ritmes.


100% groovy. Deze track bevat zoveel vette ritmische elementen die gecombineerd worden met een scratchy guitar. Sting z’n soulvolle stem maakt dit voor mij een van de meest groovy tracks die ik ken.


Net als bovenstaande track, is dit nummer vanaf begin tot einde su-per interessant. Groovy as fuck!

YOUNG MOCRO

Deze mede-oprichtster van het Supafly Collective staat als Gentse dj al zowat een decennium lang middenin de hiphopcultuur. Als host van Supafly’s gesmaakte radioshow op BRUZZ serveert Young Mocro wekelijks de meest verrassende mengsels aan hiphop, funk, soul, disco en wereldmuziek – en jawel, haar sets zijn minstens even eclectisch.Beide tracks zorgen voor een mooie harmonie tussen traditionele Maghrebijnse melodieën en hedendaagse ritmes.

KURYAKIN

Bezieler van HUNA, jarenlang concertorganisator in het Gentse en als dj leverancier van all things global, groovy en geil: verwacht bij Kuryakin een dampende trip van halal disco over kosmische funk tot obscure underground.


Deze track komt vaak terug in onze sets en typeert voor mij wel de HUNA Sound. Oosters, groovy maar ook niet té hard. Een ware klassieker wat mij betreft.


Susobrino volgen we met HUNA al eventjes en ook zijn nieuwste EP is heel erg de moeite. Hij komt bij ons in PLEK een speciale live set brengen op 26 juli en we zijn er heel benieuwd naar.

FELIX CLAUS

Het brein achter het in Gent intussen legendarische disco-concept Splén doorploetert platenbakken met tientallen funky genres alsof het een olympische discipline betreft. De danspasjes die jij daarop laat volgen, zijn dat zowaar nog meer.


Dit was het laatste nummer dat ik draaide na een acht uur durende set in de legendarische Bar Wilson en dat was voor mij als dj een van de meest memorabele avonden ooit. 


Dit is een heel cool Indisch nummer dat wat mij betreft perfect past bij HUNA HUT. Het is trouwens de soundtrack van een vrij kitscherige Bollywood uit 1981. 

ARIAN ZAND

Deze HUNA-resident with a Persian flare doorspekt z’n house, techno en disco wel érg vaak met Oosterse en Afrikaanse toetsen en schrikt niet terug van lange sets vol dynamiek.


Gezien mijn Iraanse roots ben ik opgegroeid met de traditionele Perzische muziek. De samensmelting van de Iraanse, poëtische gedichten met een deep-house vibe geven mij het juiste gevoel van wat ik het liefst hoor.


Een cool disco nummer met Arabische teksten uit de jaren 60. Deze combinatie geeft me direct een warm zomers gevoel en geeft zin om te dansen. Deze zal ik uiteraard ook draaien tijdens HUNA HUT.

RAFAEL ARAGON

Brussels based global bass dj. Bracht al releases uit via Global Hybrid Records en omschrijft z’n eigen sfeer graag al eens als volgt: “mystic chimes, ritual drums and witchcraft incantations meet club kicks, filthy basslines and electronic batucada to provide a rich, dancy and psychedelic music for hips and ears”. Als dat geen verwachtingen schept!Dit zijn allebei remixes die ik maakte van artiesten waar ik zelf heel veel respect voor heb en die allebei wel veel aandacht kregen in de scene.