Dunk!festival: the golden six

door Aida Gabriels

dunk!

32 bands, 3 dagen, 2 podia. Dunk!festival overtreft zichzelf jaar na jaar. Om je tussen circle pit en wall of death door te begeleiden, selecteerde Indiestyle zes groepen die je beter niet aan je en jouw zwart-metallic gepolychromeerde outfit laat voorbij gaan.

DONDERDAG

Celestial Wolves (16u30 – 17u10)

Intense postrock van eigen bodem. Mogwai en Explosions In The Sky voor chauvinisten ook wel. Maar dan met een iets meer funky, jazzy ondertoon nu en dan. Vieslekker. Na hun eerste plaat ‘Wood for wood’, die gesmaakt werd in binnen- en buitenland, zijn we benieuwd wat deze heren er van zullen maken op de dag dat onze lieve Heer ten hemelen vaarde.

MONO (23u50 – 01:00)

Japan is meer dan sushi. In 1999 zag MONO het levenslicht en algauw werden de Aziatische grenzen overschreden om Europa en Amerika te bestormen met psychedelische furie. Met de nodige melancholie onderrichtte de band de mensheid met verstoorde gitaren en gore drums. Wat MONO doet verschillen van andere groepen zijn de emotionele impasses die zich vertekenen doorheen het doom-denken. Ontroerend doch halfedel.

VRIJDAG

Doomina (17u40 – 18u30)

Dit Oostenrijkse duo werkte zich op korte tijd op als sludgy postfenomeen van formaat. Harmonische doom met veelzijdig karakter. De twee zijn ook niet vies van wat experiment en vertonen lichte vorm van nood om steevast buiten de lijnen te kleuren.

Caspian (23u50 – 01u00)

Na een memorabele set in 2011 zet Caspian opnieuw voet aan Zottegemse wal om het volk te vergasten op een stevige acte de présence. Oh well. Geen toeters en bellen noch glitter en glamour, mogelijks opnieuw een optreden dat de wereld even doet daveren en ons wederom weet te beroeren. Pure postrock zonder franjes. Tijd ook om jouw eer te betonen aan de in 2013 op slechts 32-jarige leeftijd overleden bassist Friedrich.

ZATERDAG

Innerwoud (18u40 – 19u20)

Deze Gentse Antwerpenaar staat solo op het podium. Het neoklassieke spectrum wordt uitgevoerd door louter één contrabas. Ambient melodieën contrasteren met donkere drones en leveren een intense veellagigheid op. De strijker werd reeds gelauwerd door het Consouling-team dat ook de volledige Church of Ra onder zijn hoede heeft. Veelbelovende tijdloosheid.

Amenra (23u50 – 01u00)

Een introductie is wellicht ontbeerlijk. Performance na performance – ja, Amenra overstijgt het niveau van het loutere concert – weten zij steeds horden aan heidenen en gelovigen te bekeren tot hun Church of Ra. Telkens weer wordt een Gesamtkunstwerk afgeleverd als voeding voor je ongeloof in een betere wereld. Eens het startschot gegeven, worden kabels en connecties doorgeknipt. Colin H van Eeckhout en gevolg vermijden enige interactie met hun consorten en doorploegen de diepste dalen van de ziel. Climax en catharsis klokslag middernacht.

Het festival gaat door van donderdag 14 (Onze Lieve Heer gaf u een dagje vrij voor de gelegenheid) tot en met zaterdag 16 mei 2015. Dag- (€40) en combitickets (€90) zijn nog steeds te koop op www.dunkfestival.be.