Een vooruitblik op Le Guess Who? 2021 met programmeur Jacob Hagelaars

door Ewout Pollaris

Le Guess Who? ontvangt dit jaar voor de veertiende keer een internationale mengelmoes aan pioniers van gisteren en morgen in het centrum van Utrecht.  Na twee jaar afwezigheid door gekende reden zijn ze weer terug, met naar goede gewoonte weer een line-up die de moeite waard is om wat beter te bekijken. De meest diverse genres zijn terug te vinden, al zijn de curatoren zelf daar niet zo mee bezig. “We zijn niet zozeer bezig met genres om eerlijk te zijn, al zorgen we er natuurlijk wel bewust voor dat het programma zo breed mogelijk is. De muziek zou eerder genre-overschrijdend moeten zijn, op zichzelf gewaardeerd moeten worden. En als we er dan voor kiezen om een genre in de schijnwerpers te zetten, dan willen we juist ook de breedte binnen dat genre opzoeken.”

Het festival begint dit jaar één dag vroeger dan normaal. Op woensdag gaat het festival van start met een film. Het geeft zo al meteen aan dat het festival niet enkel gericht is op muziek, maar interdisciplinair wil zijn.  Het is niet de eerste keer dat ze een uitgebreid filmprogramma hebben, in combinatie met vele exposities en workshops. In 2018 was er bijvoorbeeld Cate Le Bon die haar zelfgemaakte meubels tentoonstelde, in 2019 was mode-ontwerpster Iris van Herpen – één van de zielen achter de maskers van Björk – zelfs één van de curatoren. “Het inspireert ons, verbreedt onze horizon weer en zorgt voor frisse input. Muziek zal altijd de basis vormen natuurlijk, maar vooral het interdisciplinaire perspectief willen we wel verder onderzoeken om meer te kunnen toekomstdenken en met een andere blik te kunnen programmeren.

Donderdag keert Suuns ook terug naar het festival. De band speelde er in 2010 hun allereerste Europese optreden. Na meerdere passages in de jaren daarna mocht de band in 2016 ook dienst doen als één van de curatoren. “We zijn die artiesten dankbaar en ook iets verschuldigd, en het is zo belangrijk om de artiesten zich thuis te laten voelen op Le Guess Who?. En het is toch mooi om te zien hoe een band als Suuns sinds die show in 2010 zo af en toe weer terugkomt en elke keer weer een buitenaardse show weten neer te zetten. Suuns wordt weleens de huisband van Le Guess Who? genoemd. Daar kunnen we alleen maar trots op zijn.

Naar goede gewoontes heeft het festival ook dit jaar op het gebied van ambient een zeer interessant programma. “Ambient is uitermate geschikt om een intense luisterervaring op te roepen, iets wat we altijd proberen te realiseren“. Met kleppers als Space Africa, die dit jaar een fantastisch album heeft uitegbracht en Klein die steevast creatief is in haar liveshows kunnen liefhebbers van hun genre ook dit jaar met hartenlust aan hun trekken komen.

Ook jazz-fanaten kunnen hun hart ophalen op Le Guess Who?. Op donderdag Met Irreversible entenglements en vooral op zondag met Angel Bat Dawid en Sons of Kemet. Die laatste heeft eerder dit jaar nog een nieuwe plaat ‘Black to the future’ uitgebracht, dat sterk in het teken stond van de moord op George Floyd. Tijdens hun performance zullen tevens bepaalde artiesten die op hun plaat meededen, zoals Joshua Idehen en Angel Bat Dawid meedoen. “Die nieuwe plaat is weer waanzinnig en voor ons genoeg reden om ze terug te vragen, als mooie tegenhanger van OSEES in de andere zaal, als afsluiter van het festivalweekend“.  Van die laatste band is trouwens de frontman, John Dwyer, één van de mede-curatoren op het festival. Hij heeft Faust weten strikken, die hun krautrock classic ‘Faust IV’ uit de jaren 70 komen brengen.

Dit jaar heeft het festival ook twee clubavond in de BASIS, een club verscholen in één van de mooie grachten van de stad. Ze worden elk gecureerd door een label, respectievelijk het Afrikaanse Nyege Nyege en het Portugese Tía Maria Producoes. “Omdat de trouwe achterban van Le Guess Who? met name geïnteresseerd is in live muziek, is het voor die clubavonden van belang dat het context heeft in plaats van een rits individuele DJ’s achter elkaar.“, vertelt hij.

Nog iets opvallends uit het programma is de hiphop-avond op vrijdag. Terwijl hiphop in het verleden hier en daar naar voor kwam, zoals Jpegmafia in 2018 , staat het genre dit jaar net iets meer op de voorgrond. Naast het Britse FLOHIO en Pa Salieu is onze vaderlandse Zwangere Guy ook te bewonderen. “Zwangere Guy is inmiddels een grote jongen in België, maar je hoeft zijn lyrics niet te begrijpen om overtuigd te worden door zijn muziek en live performance. Ik ben heel blij dat hij er tussen staat, juist ook om af en toe te kunnen ontladen van de wat meer experimentele muziek. Die verbreding is ook belangrijk voor een festivalervaring. Het ene moment zit je in een kerk geconcentreerd naar een ‘moeilijk te begrijpen’ act te luisteren, het andere moment sta je los te gaan bij Zwangere Guy. En voor andere bezoekers is Zwangere Guy dan juist weer de ‘moeilijk te begrijpen’ act, dat is het mooie.

Le Guess Who? start morgen, donderdag 11 november, en eindigt zondag 14 november. Het vindt plaats in Utrecht. Tickets zijn helaas uitverkocht. De volledige line-up vind je hier, de timetable schuilt achter deze link.