Eenentwintig concerttips en gratis tickets voor een nokvol november

door Yannick Verhasselt

Deal of geen deal, de Britten hebben weer maar eens uitstel gekregen om uit Europa te stappen. Waar we echter liever geen uitstel of zelfs afzeggingen van willen zien zijn concerten in onze geliefkoosde concertzalen. Laat nu net november zowat de allerdrukste maand van het najaar zijn. Met maar liefst eenentwintig (!) tips en een heleboel tickets die te winnen vallen, is je agenda in geen tijd weer aangevuld met interessante concerten verspreid over heel het land. Zelf tickets winnen voor zo’n gratis concert? Het enige wat je moet doen om kans te maken is een overtuigend mailtje sturen naar info@indiestyle.be en vermelden voor welke show je tickets wil winnen.

1.11 Flamingods, Leopard Skull, LoKa and the Moonshiners (N9)

Psychedelische rock heeft niet altijd bol te staan van effecten en reverb. Dat bewijst Flamingods op laatste plaat ‘Levitation’ dat zijn inspiratie – net zoals Khruangbin – zocht in het Oosten. Meeknikken de vele catchy riffs is dan weer wel een garantie bij de band uit Londen met Bahreinse roots. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

2.11 Spinvis + Jan Verstraeten (Nosta, CC Strombeek)

Spinvis heeft niet echt een introductie meer nodig. De warme Nederlander toonde met ‘Trein vuur dageraad‘ nog steeds een knack te hebben voor oorwurmen gaande over de meest alledaagse dingen van het leven. Terwijl Jan Verstraeten eerder dit jaar met zijn sterke debuut-ep ‘Cheap dreams‘ muziek eerder weet te benaderen vanuit een filmisch perspectief. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

4.11 Jamila Woods (Ancienne Belgique)

Wat Kendrick deed voor Compton, doet Jamila Woods – in de schaduw van volksmänner Chance The Rapper – al jaren voor Chicago. IJzersterke politiek getinte raps gaande van feminisme, discriminatie en zelfliefde en sensuele heupbewegingen op de heerlijke neosoul-, jazz -en funkinvloeden uit de stad vullen op de meest recente plaat ‘Legacy! Legacy!‘ de hoofdrollen in. Voor dit concert mogen we een duoticket weggeven.

7.11 Juan Wauters + Pauwel (Cactus, Villa Bota)

De Amerikaan met Uruguayaanse roots leidt ons op zijn laatste plaat ‘La onda de Juan Pablo’ dat eerder dit jaar kwam rond langs de meest idyllische plekjes van Zuid-Amerika en de eeuwige drukte van New York City – waar hij tegenwoordig verblijft. En dat kun je letterlijk nemen aangezien de plaat op verschillende plaatsen opgenomen is in het continent waar de zon altijd lijkt te schijnen. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

8.11 Gruff Rhys (Charlatan)

Gruff Rhys dat is de geestesfiguur achter Super Furry Animals, de Britse band die door de jaren heen zowat met alles moet geëxperimenteerd hebben. Sinds enkele jaren is Rhys echter enkel solo nog actief waarbij hij enkele weken terug een redelijk poppy ‘Pang’ uitbracht. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

10.11 Injury Reserve (Trix)

Waar Jpegmafia vorig jaar de titel als revelatie binnen de rapgemeenschap mocht binnen halen, valt die dit jaar hoogstwaarschijnlijk toe aan Injury Reserve. Het trio brak na enkele mixtapes volledig door met hun zelfgetitelde debuut dat de bangers durft in te wisselen voor meer introspectieve en vooral rustigere nummers en dat loont. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

13.11 Giant Sand (Nosta)

Na een solotournee én plaat vorig jaar focust frontman Howe Gelb zich momenteel dus weer terug op de band waar het voor hem allemaal mee begon. Met reeds 35 jaar op de teller is Americana-band Giant Sand niet meteen aan zijn proefstuk toe met het pas verschenen ‘Recounting the ballads of thin line men’, sterker nog de band is net zo flexibel met zijn country zoals bijvoorbeeld Wilco. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

13.11 Shura (Botanique)

Op ‘Forevher‘ zet Shura zich net iets meer in de verf als alternatief queer-icoon voortbordurend op meeslepende dan wel dansbare pop en het werkt. Met ‘Religion (u can lay your hands on me)’ heeft ze stiekem een absoluut lgbtq+-anthem gemaakt waar Sky Ferreira of Hayley Kiyoko best jaloers op mogen zijn. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

14.11 The Sherlocks (Kavka)

Ze mochten al eens het voorprogramma verzorgen van Britpop-held Liam Gallagher en The Libertines maar hun échte helden blijven die waar de groep tevens afkomstig is namelijk Arctic Monkeys. Op laatste plaat ‘Under your sky’ stapt de band iets meer weg van hun inspiratiebronnen en zoekt het vooral zijn eigen weg binnen de poprock. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

16.11 Echo Beatty (Trix)

Zo’n kleine twee weken geleden heeft Annelies van Dinter als Echo Beatty met ‘Ode to the attempt’ haar laatste teerling geworpen. Een flinke vierling is het geworden waarbij ieder nummer een heerlijke balans weet te vinden tussen folk en alternatieve pop en dat met de zegen van onder andere Trixie Whitley en Mauro Pawlowski. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

16.11 MDC III + Maurice Louca (De Koer)

Mattias De Craene en de zijnen spelen voor een laatste keer voor een naar verluid lange periode in Gent met laatste plaat ‘Dreamcatcher‘. Toch is er met single ‘Schtatisch’ alweer veelbelovende nieuwe muziek uitgebracht na de release. Egyptisch jazz-maestro Maurice Louca mag dan weer het voorprogramma verzorgen en bracht met ‘Elephantine’ weer een zeer puik soloalbum uit. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

18.11 Steve Lacy (Botanique)

Steve Lacy doet het tegenwoordig al vaker zonder dan met The Internet en bracht bovendien eerder dit jaar zijn debuutplaat ‘Apollo XXI‘ uit. Net zoals bij het collectief, weet Lacy als geen ander met funk zijn om te gaan resulterend in enkele puike singles die ongetwijfeld de revue zullen passeren.  Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

19.11 Whitney (Ancienne Belgique)

De troeteldiertjes van Whitney lijken zich met tweede plaat ‘Forever turned around‘ definitief een plaatsje binnen de meer knusse hoeken van het indielandschap te hebben opgeëist. De tere stem van drummer Julien Erlich wekt prompt telkens weer nostalgie en een warm gevoel binnenin op terwijl de muziek van de groep je belaadt met dat heerlijke zondagmorgenzonnetje op je gezicht. Voor dit concert mogen we een duoticket weggeven.

21.11 Mind Rays (De Centrale)

Met het nog maar pas uitgebracht ‘Course of action‘ eigent het Gentse Mind Rays zich een plaatsje toe bovenaan de linkertabel van de Belgische rockcompetitie. Christophe Adriaensens en co spelen in De Centrale een absolute thuismatch, iets wat alleen maar voordelen kan opleveren met een uitgelaten spionkop. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

22.11 Carla dal Forno (Botanique)

De zeemzoete cover-art van laatste plaat ‘Look up sharp‘ zou kunnen doorgaan om een alternatieve r&b of synthpop aan de man te brengen, de eerste baslijnen van opener ‘No trace’ bewijzen echter meteen het tegendeel. Dal Forno gebruikt typische postpunk en mixt het met etherische zang -en synthlijnen dat heerlijk doet wegdromen dan dat het weemoed met zich meebrengt. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

22.11 FONS Label Night (Muziekodroom)

Het Hasseltse label FONS (Fence, The Germans, Stadt…) is sinds enkele jaren uitgegroeid tot ontdekkingslabel bij uitstek voor veel Belgisch (voornamelijk diy) moois. Voor de viering van het label nodigen ze enkele van hun veelbelovende pupillen uit om dé concertzaal bij uitstek in Limburg het beste van zichzelf te geven. Onder andere Peuk, Crackups, Star Club West en Sad Sad Sad tekenen present. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

23.11 Kedr Livanskiy (Botanique)

Russisch beste exportproduct zagen we eerder dit jaar – toen nog zonder veel nieuw materiaal in de setlist – al eens de Botanique in vervoering brengen. Onder het motto “never change a winning team” komt ze het kunstje, mits nieuwe plaat ‘Your Need‘ onder de arm, over doen in de zaal. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

27.11 Cult Of Luna + Brutus (Trix)

De Zweden van Cult Of Luna zijn al sinds jaar en dag – net zoals Amenra bij ons – vaandeldragers van atmosferische sludge en post metal. Met ‘A dawn to fear‘ bracht de groep een dikke maand geleden een absolute mastodont van een plaat uit enerzijds klaar om de eindejaarslijstjes te bestormen en anderzijds om live elke concertganger van zijn sokken te blazen. Dat Brutus werd gevraagd om het voorprogramma te verzorgen, maakt van deze avond een ware hoogmis van het hardere werk. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

28.11 Stake (Ancienne Belgique) 

Stake brengt binnenkort hun langverwachte debuutplaat en stellen die met veel enthousiasme voor de eerste keer voor in de Brusselse zaal. De verwachtingen zijn echter hooggespannen na een veel belovende ep ‘Catatonic dreams‘ eerder dit jaar. Ondanks de nieuwe naam en ingeving in de muziek zelf blijft de formule grofweg dezelfde; 100% energie zowel op als naast het podium. Voor dit concert mogen we een duoticket weggeven.

29.11 FULCO + Mauro Pawlowski (Cactus)

Fulco Ottenvanger voert samen met Lander Guyselinck de jazzvedetten van morgen aan culminerend als Beraadgeslagen vorig jaar. De Nederlandse Gentenaar heeft echter geen zittend achterwerk en laat zich voor zijn laatste project solo de knettergekke synths en ironische teksten naar je hoofd slingeren. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.