Elf concerttips -en tickets voor een decadent december

door Yannick Verhasselt

Onze maandelijkse concertkalender vol tips en tricks is terug van weggeweest. Geraak je een beetje ondergesneeuwd door alle aankondigingen van concerten die je de laatste weken om de oren zijn gevlogen? Wel, dan raadden wij je voor de maand december enkele fijne concerten aan om het jaar mee af te sluiten. Voor enkele concerten mogen we zelfs enkele tickets weggeven. Het enige wat je daarvoor moet doen om kans te maken, is een overtuigend mailtje sturen naar info@indiestyle.be en vermelden voor welke show jij en je +1 tickets willen winnen.

6.12 GROS COEUR (Trix)

Fan van een goede portie psychedelica met een hoek af? Daarvoor moet je bij het Brusselse viertal GROS COEUR zijn. De band bracht slechts een dikke maand geleden pas hun debuutalbum uit en stellen deze nu onder andere in Trix voor. Laat je niet misleiden door de meeslepende Kevin Parkereske-intro op ‘Monique’. De band rockt wel degelijk alles aan diggelen. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

7.12 Maria W Horn (STUK Leuven)

In STUK Studio stelt Maria W Horn haar stuk ‘Lo! The Dim Shadows of the Night’ in wereldpremière voor. Net zoals het in 200 uitgebrachte alum ‘Dies irae’, gebruikt ze voor het stuk ook opnieuw een aangepaste vorm van de traditionele tonale harmonische taal. De elektroakkoestische voorstelling werd gecomponeerd voor het ruimtelijke 4DSOUND-systeem van Monom, een geluidsinstallatie die je als het ware bijna omarmt. Gebruikmakend van datzelfde soundsystem, is er achteraf een luistersessie van Croatian Amor’s ‘MONOM 2017’. Het is een werk dat hij speciaal maakte voor de opening van de Monom Studios in Berlijn. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

7.12 Loverman (De Casino)

Dé revelatie van dit jaar? Het jaar is bijna om en het bilan wordt zo stilaan wel gemaakt. Shht-frontman James De Graef, nu ook met enkele MIA-nominaties onder de arm, zal er wel alvast tussen zitten. ‘Lovesongs’ wordt alvast grijs gedraaid en de volle concertzalen lonken. Tot dan? Voor dit concert mogen we 5 single tickets weggeven.

7.12 Blonde Redhead & Núria Graham (De Zwerver)

Een double bill om ‘u’ tegen te zeggen. Hun halte in Brussel is al enkele weken nodeloos uitverkocht, maar wil je er toch bij zijn dan is De Zwerver de place to be. De eigenzinnige Amerikanen zijn intussen al decennia bezig en met hun nieuwe album ‘Sit down for dinner’ terug bezig aan een stevige remonte. Ook hier op de redactie staat de dromerige indierockplaat wel eens op rotatie. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

8.12 Bert Dockx Band (Vooruit)

De immer imposante Bert Dockx zal wederom een jaar niet ongeroerd laten zonder een album uit te brengen. Het creatieve brein achter zo veel jazzbands, bracht in oktober een nieuw soloalbum ‘Ghosts’ uit. De titel klinkt macaberder dan het is. Dockx liet zich hiervoor omringen door enkele muzikanten uit zijn andere projecten: Lousje & Martha Mahieu (Flying Horseman), Louis Evrard (Ottla) en Max Dobbertin. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

9.12 The Homesick (Botanique)

Nederlandse post-punkband trekt absoluut niet de lading voor wat The Homesick allemaal al heeft uitgebracht. Flarden indiepop, psychedelica en loeiende synthesizers kunnen langs grossierende gitaren in hun songs passeren. De band tekende pas bij het fameuze Sub Pop (wie kan dat zeggen?) en bracht in oktober een zelfgetiteld album uit waarbij bas en gitaar volledig werden gedropt. Een nieuwe muzikale weg dus à la King Gizzard voor The Homesick, benieuwd hoe dat live uit pakt. We mogen voor dit concert twee duotickets weggeven.

9.12 Gloom Club (Ancienne Belgique)

In de Ancienne Belgique kun je voor alle soorten en maten terecht voor livemuziek. Meer en meer ontpopt de zaal zich als elektronische hub. De zaal opent sinds kort zijn deuren voor Brusselse collectieven die er een feestje willen organiseren. Gloom Club is daarvan de eerste in de rij. Het collectief richt zich op het promoten van progressieve clubcultuur- en muziek. Op het menu: Softchaos, Jeneen en Togo b2b DJ Takeaway.

14.12 Beraadgeslagen (De Roma)

De notoire gebroeders Beraadgeslagen, Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger, hebben een nieuw album uit en je moet het geweten hebben. De opvolger van ‘Duizeldorp’ heet ‘Altijd bewust bewegen’ en is de moeite om live aan het werk te zien. De shows van Beraadgeslagen, die zoals steeds centraal ‘in’ het publiek plaatsvinden, zijn gekend van hun gedenkwaardigheid.

15.12 Hauschka (Het Depot)

Volker Bertelman, alias Hauschka, een oude rot in het vak presenteert in Het Depot alweer zijn vijftiende album (!). Hoewel de teller al op 15 staat, is het de langste periode dat de Duitser geen album heeft uitgebracht. Toch is hij in die periode van 4 jaar steeds bezig gebleven; zo componeerde hij onder meer de score voor de film All Quiet On The Western Front. In Leuven zal er meer minimalisme en minutieuze elektronica tevoorschijn worden getoverd in plaats van het soms bombastische geluid van die soundtrack.

16.12 WIES (Trix)

Het Amsterdamse indiepoptrio WIES zakt voor hun clubtournee ook een keertje af naar het zuiden. Wie de nederpop van Aarde Aan Daan en monokimono wel lust, zal met WIES vast een band ontdekken om ook mee warm in het hart te dragen. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

22.12 Braindance (Ancienne Belgique)

De kerstdefilé vindt dit jaar, zoals al enkele jaren eigenlijk, plaats in de zalen van de Ancienne Belgique. Op de affiche prijken zowel binnenlandse als internationale halfgoden dan wel jonge welpen van de elektronica. Zo zullen The Subs en Lander & Adriaan ongetwijfeld de grote zaal plats spelen. In de AB Club zullen een eclectisch kransje dj’s het dak laten daveren. Op het menu: Mella Dee, LCY, sim0ne en Bibi Seck.